Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III. 18.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ezekért fizetendő térítési díjakról szóló 12/2016. (V. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 19- 2021. 03. 19

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021. (III. 18.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ezekért fizetendő térítési díjakról szóló 12/2016. (V. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról[1]

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. tv. 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata polgármestereként a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ezekért fizetendő térítési díjakról szóló önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítom:

1. § A R. 3. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„3. § Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata a személyes gondoskodást igénybe vevők számára a következő szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

- étkeztetés

- házi segítségnyújtás

- családsegítés

- támogató szolgáltatás

- nappali ellátás (idősek klubja)”

2. § A R. 4. alcíme helyébe az alábbi rendelkezés lép:

  • „4. Társulási megállapodás útján biztosított szociális alapszolgáltatások”

3. § A R. 6. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„6. § Az Önkormányzat a házi segítségnyújtás, a családsegítés és az idősek nappali ellátása szociális alapszolgáltatásokat a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás által fenntartott HÍD Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ intézményen keresztül biztosítja.”

4. § A R. 9. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az ellátást igénybe vevő jogosult, a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő, a jogosult tartására, gondozására köteles és képes személy az ellátásért térítésdíjat fizet (személyi térítési díj). Amennyiben az ellátásra jogosult tartási vagy öröklési szerződést kötött, a térítési díj fizetésére a 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdésében foglaltak az irányadók.”

5. § A R. 9. §-a az alábbi (4a) és (4b) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) A polgármester külön eljárás nélküli ellátásról dönthet legfeljebb 30 napra, ha az ellátást igénylő személy állapota, vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé. Az ellátás megkezdése mellett haladéktalanul meg kell kezdeni az ellátásra vonatkozó igénylési és elbírálási eljárást.

(4b) A polgármester kivételesen – külön eljárás keretében – biztosíthatja az ellátást,ha

  • a) a háziorvos, szakorvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt;
  • b) az ellátott szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely gyorsított ellátást igényel.

(4c) A szociális étkeztetés ellátásért fizetendő személyi térítési díj összegét a polgármester az ellátott írásbeli kérelmére csökkentheti, illetve elengedheti, ha az ellátásban részesülő rendkívüli élethelyzetbe kerül és létfenntartása átmenetileg, vagy tartósan veszélyeztetve van. Az ellátott élethelyzetét fél évente felül kell vizsgálni. Ennek során a polgármester megállapítja a rendkívüli élethelyzet további fennállásál vagy megváltozását. A döntésről az ellátottat a felülvizsgálatot követő 8 napon belül írásban tájékoztatni kell.”

6. § A R. 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

7. § Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

8. § Hatályát veszti

a) a R. 5. §-a feletti cím,

b) a R. 5. §-a,

c) a R. 6. §-a feletti cím,

d) a R. 7. §-a feletti cím,

e) a R. 7. §-a.

Kiszelné Mohos Katalin Papp István

polgármester jegyző

1. melléklet a 4/2021. (III. 18:) önkormányzati rendelethez

„1. melléklet a 12/2016. (V. 30.) önkormányzati rendelethez

A szociális étkeztetésért (kizárólag ebéd) fizetendő intézményi térítési díj mértéke:

750,- Ft/nap

A személyi térítési díj mértéke nagykorú igénybe vevő esetén:

Fizetendő összeg:

Jogosult személy jövedelme:

0,- Ft/nap

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét nem éri el.

300,- Ft/nap

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét meghaladja, de nem éri el annak 400%-át.

600,- Ft/nap

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át meghaladja.

A személyi térítési díj nem haladhatja meg a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmének 30%-át, az étkezési napok figyelembe vételével.

A személyi térítési díj mértéke kiskorú (16 és 18 év közötti) igénybe vevő esetén:

Fizetendő összeg:

Jogosult személy jövedelme:

0,- Ft/nap

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét nem éri el.

300,- Ft/nap

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét meghaladja, de nem éri el annak 400%-át.

600,- Ft/nap

Amennyiben a szolgáltatást igénybe vevő családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400%-át meghaladja.

A személyi térítési díj nem haladhatja meg kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelem 30%-át, az étkezési napok figyelembe vételével.


[1] A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2021. március 20. napjával.