Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 4/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 30- 2022. 01. 02

Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 4/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

A Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint - a Fejér Megyei Közgyűlés hatáskörében eljárva Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet 1. § b) pontja a következő bm) alponttal egészül ki:

[A Fejér Megyei Közgyűlés (a továbbiakban: közgyűlés) a következő kitüntető címet, díjakat (a továbbiakban együtt: díj vagy díjak) és elismerést alapítja:
Szakmai díjak:]

  • „bm) A Fejér Megyei Önkormányzat Járványügyi helyzetben tanúsított helytállásért Díja”

2. § Az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A díjakra történő javaslattétel lehetőségéről a megyei jegyző a javaslattételre jogosultakat a helyben szokásos módon, a Fejér Megyei Önkormányzat hivatalos honlapján, valamint az írott és az elektronikus sajtó útján a - 34/B. § (1) bekezdésben foglalt kivétellel - tárgyévet megelőző év december 31-ig tájékoztatja.

(2) A díjakra - a 34/B. § (2) bekezdésben foglalt kivétellel - minden év január 31-ig lehet javaslatot tenni. Javaslatot tenni személy esetén a rendelet 1. melléklete, vagy közösség esetén a 2. melléklete szerinti adatlap benyújtásával és az ajánlott személy, közösség tevékenysége bemutatásával lehet. A javaslatokat a közgyűlés elnökéhez címezve a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani. Amennyiben a javaslattevő települési önkormányzat, települési vagy területi nemzetiségi önkormányzat, a javaslathoz csatolni kell a javaslattételről szóló képviselő-testületi, vagy közgyűlési határozatot.”

3. § Az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közgyűlés az 1. § bm) pontja szerinti díj kivételével, valamennyi díj kategóriában évente legfeljebb két darabot adományoz.”

4. § Az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő 14/A. alcímmel egészül ki:

„14/A. Fejér Megyei Önkormányzat Járványügyi helyzetben tanúsított helytállásért Díja

34/A. § (1) A Fejér Megyei Önkormányzat Járványügyi helyzetben tanúsított helytállásért Díja (ezen alcím tekintetében a továbbiakban: díj) adományozható azoknak, akik a megyében a 2020-2021. évi koronavírus világjárvány időszaka alatti járványügyi helyzetben az állampolgárok védelme, egészségének megóvása területén kiemelkedő, példa értékű munkát végeztek.

(2) A díj adományozására az ajánlott személy, közösség tevékenységének bemutatásával javaslatot tehetnek:

  • a) a megye országgyűlési képviselői,
  • b) a Fejér Megyei Kormánymegbízott,
  • c) történelmi egyházak képviselői,
  • d) a megyei közgyűlés elnöke, alelnökei,
  • e) a megyei közgyűlés tagjai,
  • f) a megyei jegyző,
  • g) megye települési önkormányzatai,
  • h) a megye települési és területi nemzetiségi önkormányzatai,
  • i) a megyében működő kórházak vezetői,
  • j) Országos Mentőszolgálat Főigazgatója,
  • k) a regionális mentőszervezet vezetője,
  • l) az országos, a megyei rendvédelmi, rendészeti szervek vezetői.

34/B. § (1) A díjra történő javaslattétel lehetőségéről a megyei jegyző a javaslattételre jogosultakat 2021. május 15-ig tájékoztatja.

(2) A díjra 2021. május 31-ig lehet javaslatot tenni.

34/C. § (1) A közgyűlés a díjból legfeljebb 10 darabot adományoz.

(2) A díj adományozása során a megye címerével ékesített díszoklevelet és legfeljebb bruttó 50.000 Ft értékű tárgyjutalmat kell átadni.

(3) A díszoklevél 1 oldalas A/4-es méretű díszokirat, amely tartalmazza az adományozó nevét, a „Fejér Megyei Önkormányzat Járványügyi helyzetben tanúsított helytállásért Díja” megjelölést, az adományozásról szóló közgyűlési határozat számát és keltét, a kitüntetett nevét, a kitüntetésre való érdemesség rövid indokát, az adományozás dátumát, a közgyűlés elnökének nevét és aláírását. A díszoklevelet Fejér megye címerével ékesített mappában kell elhelyezni.”

5. § Hatályát veszti az önkormányzat által alapított kitüntető címről és díjakról szóló 4/2020. (II.28.) önkormányzati rendelet

  • a) 1. § b) pont bm) alpontja,
  • b) 3. § (1) bekezdésében a „- 34/B. § (1) bekezdésben foglalt kivétellel -” szövegrész,
  • c) 3. § (2) bekezdésében az „- a 34/B. § (2) bekezdésben foglalt kivétellel -” szövegrész,
  • d) 4. § (3) bekezdésében az „az 1. § bm) pontja szerinti díj kivételével,” szövegrész,
  • e) 14/A. alcíme.

6. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2021. április 30-án lép hatályba.

(2) Az 5. § 2022. január 1-jén lép hatályba.