Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 40/2021. (VIII.13.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 08. 14- 2021. 08. 15

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 40/2021. (VIII. 13.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.07.) önkormányzati rendelet módosításáról

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az árubemutatásra szolgáló tartószerkezetek csak mobilak lehetnek, melyeket az árusítás, illetve az üzleti nyitva tartás befejeztével a közterületről el kell távolítani.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Közterületen szabadon álló bankjegy- vagy árusító automata a parkoló- és tömegközlekedési jegy automaták kivételével nem helyezhető el.”

2. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet „Vízjárta terület” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet „Felszínmozgás veszélyes terület” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 15/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A felszínmozgás veszélyes területen a felszíni vizek elvezetését oly módon kell megoldani, hogy

  • a) az ne veszélyeztesse a meglévő épített környezetet
  • b) a befogadóig biztosított legyen az eróziómentes elvezetés.”

5. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 15/B. §-át megelőzően a következő „Veszélyeztetett területekre vonatkozó előírások - Veszélyességi övezet” alcím címmel egészül ki:

6. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A nagyvárosias lakóövezet sűrű beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, elsősorban lakó rendeltetésű épületek elhelyezésére szolgál. A nagyvárosias lakó övezetekben - a lakó rendeltetésen kívül - elhelyezhető épületek rendeltetését a 4. melléklet 1. pontja tartalmazza.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 24. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A nagyvárosias lakóövezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 4. melléklet 2. pontja tartalmazza. ”

7. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kisvárosias lakóövezetekben az épületek rendeltetését az 5. melléklet 1. pontja tartalmazza.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 25. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Az övezetek területén a főépítmény megléte esetén, vagy főépítmény építésével egyidejűleg az előzőeken túl elhelyezhetők az épületek rendeltetését kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek.”

(3) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 25. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A kisvárosias lakóövezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait az 5. melléklet 2. pontja tartalmazza.”

8. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 26. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kertvárosias lakóövezetekben az épületek a 6. melléklet 1. pontjában található rendeltetést tartalmazhatják. ”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 26. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Az övezetek területén a főépítmény megléte esetén, vagy főépítmény építésével egyidejűleg a 6. melléklet 1. pontjában meghatározottakon túl elhelyezhetők az épületek rendeltetését kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek.”

(3) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kertvárosias lakóövezetekben elhelyezhető:

  • a) az előkert építési hely előtti területén az OTÉK szerint elhelyezhető melléképítményeken túl gépjárműtárolás számára nyitott, lábon álló, egy, legfeljebb 30 m2 vetületi alapterülettel rendelkező tető, mely építmény legmagasabb pontja a telek csatlakozó közterületi szakaszának átlag magasságához képest 3 m-nél nagyobb nem lehet.
  • b) az előkert területén terepszint alatti építmény.”

(4) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 26. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A kertvárosias lakóövezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 6. melléklet 2. pontja tartalmazza.”

9. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 27. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § (1) A falusias lakóövezet lakóépületek, a mező- és az erdőgazdasági építmények, továbbá a lakosságot szolgáló, környezetre jelentős hatást nem gyakorló kereskedelmi, szolgáltató építmények elhelyezésére szolgál. A falusias lakóövezetben elhelyezhető telkenként legfeljebb 2 lakás. Az övezetben elhelyezhető épületek - a lakó rendeltetésen kívül - a 7. melléklet 1. pontjában található rendeltetéseket tartalmazhatják.

(2) Az övezetek területén az előzőeken túl elhelyezhetők a főépítmény megléte esetén, vagy főépítmény építésével egyidejűleg az épületek rendeltetését kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek.

(3) A falusias lakóövezetekben elhelyezhető:

  • a) az előkert építési hely előtti területén elhelyezhető az OTÉK szerint elhelyezhető melléképítményeken túl gépjárműtárolás számára nyitott, lábon álló, egy, legfeljebb 30 m2 vetületi alapterülettel rendelkező tető, mely építmény legmagasabb pontja a telek csatlakozó közterületi szakaszának átlag magasságához képest 3 m-nél nagyobb nem lehet.
  • b) az előkert területén terepszint alatti építmény.

(4) A falusias lakóövezetekben az előkert területén a (2) bekezdésben foglaltak és hulladéktároló kivételével, az oldalkert területén hulladék-tartály tároló kivételével egyéb tároló építmény nem helyezhető el.

(5) A falusias lakóövezet telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 7. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(6) A falusias lakóövezetben a meglévő épület függőleges irányban bővíthető, ha az oldalkert a meglévő épület esetén 4 méternél nem kisebb.

(7) A falusias lakóövezetben a főépületet és a hozzá kapcsolódó másodlagos rendeltetésű épületet azonos tetőfedő anyaggal kell ellátni.”

10. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 28. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„28. § (1) A településközpont övezet elsősorban lakó- és olyan települési szintű egyéb rendeltetést szolgáló épületek elhelyezésére szolgál, melyek nincsenek zavaró hatással a lakó rendeltetésre. Az épületek - a lakó rendeltetésen kívül - a 8. melléklet 1. pontjában található rendeltetéseket tartalmazhatják.

(2) Az övezetek területén az előzőeken túl elhelyezhetők az épületek rendeltetését kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek.

(3) Az övezet területén 2016. 08. 05.-én jogszerűen működő nem zavaró hatású gazdasági tevékenység folytatható, a rendeltetéshez szükséges épület felújítható, de nem bővíthető.

(4) A településközpont övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 8. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(5) A másodlagos rendeltetésű épület megengedett legnagyobb épület- és homlokzatmagassága 3,5 m.

(6) A Vt-9 jelű építési övezet területén a zöldfelület kialakításakor az épületek rendeltetését kiszolgáló, minden megkezdett 5 db felszíni parkolóhely után legalább 1 magas lombkoronájú, sorfa méretű fát kell ültetni. A területen meglévő és megmaradó fák az ültetendő fák számába beszámíthatók.”

11. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. § (1) Az intézményi övezet elsősorban igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális rendeltetésű épületek elhelyezésére szolgál, melyeken kívül az övezetben elhelyezhető épületek rendeltetését a 9. melléklet 1. pontja tartalmazza.

(2) A felsorolt rendeltetést tartalmazó épületekben a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás alakítható ki. Az övezet területén az előzőeken túl elhelyezhetők az épületek rendeltetését kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek.

(3) Az intézményi övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 9. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(4) A Vi-11 és a Vi-12 jelű övezetben elhelyezett építményekhez a rendeltetésszerű használathoz szükséges kerékpárok elhelyezését az OTÉK mellékletében megállapított mértéknek 30%-ban szükséges biztosítani, melyhez az övezet területén túl a kapcsolódó közúti közlekedési területek is felhasználhatók.”

12. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kereskedelmi, szolgáltató övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 10. melléklet tartalmazza. ”

13. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 31. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az ipari övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 11. melléklet tartalmazza. ”

14. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 31/B. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az általános gazdasági övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 12. melléklete tartalmazza.”

15. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 32. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az üdülőházas övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 13. melléklet tartalmazza.”

16. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A különleges övezetek szabályozási terven szereplő jelét és rendeltetését a 14. melléklet 1. pontja tartalmazza.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 33. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A különleges övezetekben azok rendeltetéséhez tartozó építmények és a rendeltetést kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek helyezhetők el.”

(3) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A különleges övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 14. melléklet 2. pontja tartalmazza.”

17. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 34. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A közúti közlekedési és közmű övezetben elhelyezhető épület a közlekedést kiszolgáló, valamint a területet igénybe vevők ellátását szolgáló alábbi rendeltetést tartalmazhat:

  • a) kereskedelmi, szolgáltató, és szállás,
  • b) gépjármű tároló, illetve parkolóház,
  • c) üzemanyagtöltő állomás.

(4) A közúti közlekedési és közmű övezetben építési sávval nem jelölt területen legfeljebb földszintes, 30 m2 beépített területtel rendelkező épület alakítható ki. 30 m2 beépített területnél nagyobb, vagy földszintesnél magasabb épület a szabályozási tervben e célra építési sávval jelölt területen valósítható meg.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 34. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Terepszint alatti személygépkocsi tároló építménye, továbbá támfalgarázs az erre közlekedésileg alkalmas területeken helyezhető el. A terepszint alatti személygépkocsi tároló felett felépítmény épülhet az alépítmény alapterületének legfeljebb 10%-ával.”

18. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 35. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A zöldterület „Zkp” jelű közpark övezetre és „Zkk” jelű közkert övezetre tagozódik, mely övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit a 15. melléklet tartalmazza. ”

19. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 36. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az erdő övezetek telkein az építési használat megengedett határértékeit a 16. melléklet tartalmazza.”

20. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 36/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az „Mk-1” „Mk-2” és „Mk-3” jelű kertes mezőgazdasági övezetben lakóépületet elhelyezni

  • a) a művelés alól kivett telken lehet,
  • b) a művelés alatt álló telkek esetében legalább 3000 m2 szőlő, gyümölcs és kert művelési ágú területtel rendelkező telken lehet,
  • c) bármely művelési ágú, 6000 m2-nél nagyobb telken lehet.”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 36/A. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kertes mezőgazdasági övezet területén az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 17. melléklet tartalmazza. ”

21. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 36/B. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az általános mezőgazdasági övezet területén az építési használat megengedett felső határértékeit a 18. melléklet tartalmazza. ”

22. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37/A § megjelölése helyébe a következő rendelkezés lép:

37/A. §

23. § A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) „A természetközeli területek „Tkm”, „Tkr” és „Tkv” övezetekbe tartoznak, melyek közül
a) a „Tkm” jelű övezet disztróf hinaras élőhely helyreállítására és fenntartására szolgál,
b) a „Tkr” jelű övezet regenerációra alkalmas lápréttel vegyes ártéri ligeterdő helyreállítására és fenntartására szolgál,
c) a „Tkv” nyílt vízfelülettel rendelkező vizes élőhely helyreállítására és fenntartására szolgál.

24. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A különleges beépítésre nem szánt övezetekben azok rendeltetéséhez tartozó építmények és a rendeltetést kiszolgáló másodlagos rendeltetésű épületek helyezhetők el, illetve az övezet területe e rendeltetés szerint hasznosítható. A különleges beépítésre nem szánt övezetek szabályozási tervben szereplő jelét és rendeltetését a 19. melléklet 1. pontja tartalmazza. ”

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A különleges övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékeit és a telekalakítás szabályait a 19. melléklet 2. pontja tartalmazza. ”

(3) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet 37/B. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) „A „Kb-kb” jelű övezet területén:

  • a) A vízfelületek geometrikus formáit lágyítani, harmonizálni, a vízfolyások lágy, meanderező formáit újra ki kell alakítani. A harmonikus formák és a tájra jellemző évezredes terepviszonyok helyreállításával törekedni kell a terület természetes önfenntartó egyensúlyának előmozdítására. Az egyensúly tartós létrejöttét követően tilos a tavakon meszezés és kotrási munkálatok végzése.
  • b) A jelenlegi telekalakulatot megváltoztató első telekalakításra kizárólag a teljes övezet összes ingatlanára vonatkozó eljárás keretében együttesen kerülhet sor, melynek keretében a minimálisan kialakítható telekterület a használati megosztás szerint alakulhat, minden további telekalakítás során a minimálisan kialakítható telekméret min. 1 ha. A telekalakítás során a feltáró utak kialakítását - meglévő kerítések környezetének kivételével - a minta-keresztszelvények figyelembevételével kell megvalósítani.
  • c) Az övezetben a fenntartáshoz szükséges, a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló létesítmények - gazdasági épület, tároló, kezelési létesítmény stb. - helyezhető el, huzamos emberi tartózkodásra szolgáló épület nem létesíthető.
  • d) Az övezetben felszín alatti építmény vagy épületrész - pince, verem és más terepszint alatti építmény - a közműaknák kivételével nem alakítható ki.
  • e) Napkollektorok, szélkerekek és más tájképet zavaró műszaki létesítmények építése 4 méter teljes magasságot meghaladó mérettel tilos.
  • f) Zavaró lég-, zaj- és fényszennyező tevékenység a területen nem folytatható.
  • g) Az épületek legalsó padlószintjét a mértékadó árvízszint fölött min. 30 cm-rel magasabban kell kialakítani.
  • h) Az épület - az áramlásviszonyok zavartalansága érdekében - kizárólag cölöpalapokkal készülhet, épületenként egy rámpa- és egy előlépcső alaptestének kivételével.”

25. § (1) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(2) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(3) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(4) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(5) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

(6) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 6. melléklet szerinti 9. melléklettel egészül ki.

(7) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 7. melléklet szerinti 10. melléklettel egészül ki.

(8) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 8. melléklet szerinti 11. melléklettel egészül ki.

(9) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 9. melléklet szerinti 12. melléklettel egészül ki.

(10) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 10. melléklet szerinti 13. melléklettel egészül ki.

(11) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 11. melléklet szerinti 14. melléklettel egészül ki.

(12) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 12. melléklet szerinti 15. melléklettel egészül ki.

(13) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 13. melléklet szerinti 16. melléklettel egészül ki.

(14) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 14. melléklet szerinti 17. melléklettel egészül ki.

(15) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 15. melléklet szerinti 18. melléklettel egészül ki.

(16) A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet a 16. melléklet szerinti 19. melléklettel egészül ki.

26. § Hatályát veszti a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatáról szóló 25/2016. (VII.7.) önkormányzati rendelet

  • 1. „ Veszélyeztetett területekre vonatkozó előírások” alcím címe,
  • 2. 24. §-ban foglalt táblázat,
  • 3. 24. § (1) és (2) bekezdése,
  • 4. 25. §-ban foglalt táblázat,
  • 5. 25. § (2) bekezdése,
  • 6. 25. §-ban foglalt táblázat,
  • 7. 25. § (1)–(4) bekezdése,
  • 8. 26. §-ban foglalt táblázat,
  • 9. 26. § (2) bekezdése,
  • 10. 26. §-ban foglalt táblázat,
  • 11. 26. § (1) és (2) bekezdése,
  • 12. 30. §-ban foglalt táblázat,
  • 13. 30. § (1) és (2) bekezdése,
  • 14. 31. §-ban foglalt táblázat,
  • 15. 31. § (1) és (2) bekezdése,
  • 16. 31/B. §-ban foglalt táblázat,
  • 17. 31/B. § (1) és (2) bekezdése,
  • 18. 32. §-ban foglalt táblázat,
  • 19. 33. §-ban foglalt táblázat,
  • 20. 33. §-ban foglalt táblázat,
  • 21. 33. § (1) és (2) bekezdése,
  • 22. 35. §-ban foglalt táblázat,
  • 23. 35. § (1) bekezdése,
  • 24. 36. §-ban foglalt táblázat,
  • 25. 36. § (1) bekezdése,
  • 26. 36/A. §-ban foglalt táblázat,
  • 27. 36/A. § (1) bekezdése,
  • 28. 36/B. §-ban foglalt táblázat,
  • 29. 36/B. § (1) bekezdése,
  • 30. 37/B. §-ban foglalt táblázat,
  • 31. 37/B. §-ban foglalt táblázat,
  • 32. 37/B. § (1) bekezdése.

27. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet

Nagyvárosias lakóövezet

1. Az övezetben elhelyezhető épületek - a lakó rendeltetésen kívül - az alábbi rendeltetéseket tartalmazhatják:

a) kereskedelmi, szolgáltató,

b) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

c) kulturális,

d) szállás jellegű,

e) igazgatási, iroda,

f) sport.

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség (saroktelek) mértéke

Megengedett legkiesebb és legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Ln-1

25 m,
1100 m2

szabadon álló

40 %

homlokzatmagasság:
18 m
épületmagasság:
16 m

30 %

Ln-2

20 m,
1100 m2

zártsorú

50 (75) % (1)

homlokzatmagasság:
18 m
épületmagasság:
16 m

20 %

Ln-3

20 m,
1100 m2

zárt sorú

60 (75) % (1)

homlokzatmagasság:
18 m (2)
épületmagasság:
16 m

10 %

Ln-4

nem szabályozott, nem szabályozott

kialakult

kialakult + 5 %, max 80 %
a tömbtelek építési telek) területére vetítetten

épületmagasság: -16 méter,
16 méternél magasabb lapostetős épületeknél a kialakult épület-magasság magastető és beépített tetőtér építése esetén 1,5 m-rel növelhető.

30 %

Ln-5

20 m,
1100 m2

zárt sorú

60 (75) % (1)

homlokzatmagasság:
18 m
épületmagasság:
16 m

10 %

(1) A 2008. IV. 25. előtt kialakult saroktelek esetén a terület 75%-a, egyéb esetben saroktelek esetén 1100 m2 telekterület feletti telekrészre vetítve 50%.

(2) Az övezet területének Ady Endre utcai frontján az utcára néző homlokzat megengedett legnagyobb magassága 10,5 m.”

2. melléklet

5. melléklet

Kisvárosias lakóövezet

1. Az övezetben elhelyezhető épületek az alábbi rendeltetéseket tartalmazhatják

övezeti jel

elhelyezhető rendeltetés

lakó-

helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi-, szolgáltató-

hitéleti-, nevelési-, oktatási-, egészségügyi-, szociális-

kulturális-,

szállás jellegű-

igazgatási-, iroda-

sport-

Lk-1

telkenként legfeljebb 4 lakás

igen

igen

igen

igen

nem

Lk-2

igen

igen

igen

nem

Lk-3

nem

nem

nem

Lk-4

igen

igen

igen

Lk-5

igen

nem

igen

Lk-6

igen

igen

igen

Lk-7

igen

igen

igen

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség (saroktelek) mértéke

Megengedett legkisebb és legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Lk-1

12 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

400 m2 telekterületig 50 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 35 % (60 %) (1)

Homlokzatmagasság:
-8,5 m
Épületmagasság:
-6,5 m (3)

20 %

Lk-2

12 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

400 m2 telekterületig 50 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 35 % (60 %) (1)

Homlokzatmagasság:
-9,5 m
Épületmagasság:
6,0-7,5 m

20 %

Lk-3

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-9,5 m
Épületmagasság:
6,0-7,5 m

30 %

Lk-4

20 m,
720 m2

kialakult

zártsorú

50 (75)% (2)

Homlokzatmagasság:
-12,5 m
Épületmagasság:
7,5-10,5 m

20 %

Lk-5

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-12,5 m
Épületmagasság:
7,5-10,5 m

30 %

Lk-6

20 m,
720 m2

kialakult

zártsorú

50 (75)% (2)

Homlokzatmagasság:
-14,5 m (4) Épületmagasság:
9,0-12,5 m

20 %

Lk-7

25 m,
1100 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
-14,5 m
Épületmagasság:
9,0-12,5 m

20 %

(1) A 2008. IV. 25. előtt kialakult saroktelek esetében 60 %, egyéb esetben a sarokteleknél 720 m2 telekterületig 60%, 720 m2 telekterület feletti telekrészre vetítve 35%.

(2) A 2008. IV. 25. előtt kialakult saroktelek esetén a terület 75%-a, egyéb esetben saroktelek esetén 720 m2 telekterületig 75%, 720 m2 telekterület feletti telekrészre vetítve 50%.

(3) Dózsa György utcai építési telkek esetén a megengedett legnagyobb épületmagasság 7,5 m, megengedett legnagyobb homlokzatmagasság 8,5 m.

(4) Az Eötvös utca déli oldalán a megengedett legnagyobb homlokzatmagasság 12,5 méter. A 3194 hrsz-ú közlekedési terület illetve Ady utca irányában a megengedett legnagyobb párkánymagasság 8 méter.”

3. melléklet

6. melléklet

Kertvárosias lakóövezet

1. Az övezetben elhelyezhető épületek az alábbi rendeltetéseket tartalmazhatják

övezeti jel

elhelyezhető rendeltetés

lakó-

helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi-, szolgáltató-

hitéleti-, nevelési-, oktatási-, egészségügyi-, szociális-

kulturális-

szállás jellegű-

Lke-1

telkenként legfeljebb 2 lakás

igen

Lke-2

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-3

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-4

telkenként legfeljebb 4 lakás

Lke-5

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-6

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-7

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-8

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-9

telkenként legfeljebb 4 lakás

Lke-10

telkenként legfeljebb 6 lakás

Lke-11

telkenként legfeljebb 1 lakás

Lke-12

telkenként
legfeljebb 2 lakás

Lke-13

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-14

telkenként legfeljebb 2 lakás

Lke-15

telkenként legfeljebb 2 lakás

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Oldalkert legkisebb mértéke

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Lke-1

20 m,
1100 m2

14m (1),
700 m2 (1,2)

oldalhatáron álló

25 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

5 m

50 %

Lke-2

20 m,
720 m2

kialakult

oldalhatáron álló

400 m2 telekterületig 40 %,
400-720 m2 telekterületre vetítetten 17,5 %;
720 m2-nél nagyobb telek esetén 30 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

5 m,
14 méternél szűkebb telkek esetén 4 m

50 %

Lke-3

20 m,
720 m2

20 m,
720 m2

oldalhatáron álló

30 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

5 m

50 %

Lke-4

24 m,
1500 m2

20 m,
1200 m2

szabadon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

2,5 m

60 %

Lke-5

22 m,
1100 m2

16 m (1),
700 m2 (1)

szabadon álló

25 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

2,5 m

50 %

Lke-6

22 m,
720 m2

kialakult

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

2,5 m

50 %

Lke-7

20 m,
720 m2

kialakult

oldalhatáron álló

30 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6,5 m

5 m,
14 méternél szűkebb telkek esetén 4 m

50 %

Lke-8

22 m,
720 m2

20 m,
720 m2

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6,5 m

3,25 m

50 %

Lke-9

24 m,
1500 m2

22 m,
1200 m2

szabadon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
7,0 m

3,5 m

60 %

Lke-10

22 m,
1100 m2

18 m,
800 m2

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
7,0 m

3,5 m

50 %

Lke-11

20 m,
720 m2

kialakult,

ikres

400 m2 telekterületig 40 %,
400-720 m2 telekterületre vetítetten 17,5 %;
720 m2-nél nagyobb telek esetén 30 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
7,0 m

3,5 m

50 %

Lke-12

24 m,
1500 m2

20 m,
1100 m2

oldalhatáron álló

30 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6,5 m

6,5 m

50 %

Lke-13

14 m,
600 m2

kialakult

oldalhatáron álló

30 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

5 m,
14 méternél szűkebb telkek esetén 4 m

50 %

Lke-14

20 m,
1100 m2

kialakult,
700 m2

oldalhatáron álló

25 %

Homlokzatmagasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5,0 m

5 m

50 %

[1] Lke-15

20 m,
720 m2

kialakult

oldalhatáron álló

35%

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
6,5 m

5 m,
14 méternél szűkebb telkek esetén 4 m

50%

(1)A beépíthető legkisebb telekszélességnél szűkebb, vagy kisebb alapterületű telkek esetén legfeljebb 1 db, nem emberi tartózkodásra szolgáló tároló építmény helyezhető el, melynek mérete nem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.

(2) A 24931/1-2 hrsz-ú kiszolgáló úthoz északi oldalon közvetlenül csatlakozó telek abban az esetben is beépíthető, ha a területe a kötelező útszabályozás végrehajtása következtében 700 m2 alá csökken.

[1] A 27/2021. (V.6.) önk. rend. 1. § (5) bek. iktatta be.”

4. melléklet

7. melléklet

Falusias lakóövezet

1. Az övezetben elhelyezhető épületek - a lakó rendeltetésen kívül - az alábbi rendeltetéseket tartalmazhatják:

a) mező- és erdőgazdasági, a 2. mellékletben meghatározott feltételekkel gazdasági célú haszonállat-tartásával kapcsolatos, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú,

b) kereskedelmi, szolgáltató,

c) szállás jellegű,

d) igazgatási, iroda,

e) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

f) kulturális, közösségi szórakoztató és

g) sport

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Lf

20 m,
1100 m2

külterületen és zártkertben
14 m, belterületen a kialakult

Oldalhatáron álló

30 %

Lakó, kereskedelmi, szolgáltató, szállás jellegű, igazgatási, iroda, hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, közösségi szórakoztató és sportépület és az ezekkel egybeépített gazdasági épület esetén:
Homlokzatmagasság: 6,5 m
Épületmagasság: 5,0 m

Különálló gazdasági épület esetén:
Homlokzatmagasság: 7,0 m
Épületmagasság: 6,0 m

40 %”

5. melléklet

8. melléklet

Településközpont övezet

1. Az övezetben elhelyezhető épületek - a lakó rendeltetésen kívül - az alábbi rendeltetéseket tartalmazhatják:

a) igazgatási, iroda,

b) kereskedelmi, szolgáltató, szállás,

c) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

d) kulturális, közösségi szórakoztató és

e) sport.

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség (saroktelek) mértéke

Megengedett legkisebb és legnagyobb beépítési magasság

Hátsókert legkisebb mélysége

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Vt-1

16 m,
500 m2

kialakult

zártsorú

50 (75) % (1)

Utcai párkánymagasság:
-7,5 m
Épületmagasság:
5,0-7,5 m

6,0 m

10 %

Vt-2

18 (22) m (3),
720 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Párkánymagasság:
Jákum utca felől
-7,5 m
Szeglet, Munkácsy utcák, Mérleg tér és Budai N. Antal utca felől
-9,5 m
Épületmagasság:
6,0-9,5 m

6,0 m

10 %

Vt-3

20 m,
720 m2

kialakult

zártsorú


400 m2 telekterületig 60 %,
400 m2 feletti telekterületre vetítetten 50 %
(2)

Homlokzatmagasság:
-12,0 m (4)
Épületmagasság:
6,0(7)-10,5 m

6,0 m

10 %

Vt-4

18 (22) m (3),
720 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Utcai párkánymagasság:
-10,5 m(5)
Épületmagasság:
-10,5 m

6,0 m

10 %

Vt-5

30 m,
2000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-12,0 m
Épületmagasság:
-10,5 m

OTÉK szerint

20 %

Vt-6

16 m,
400 m2

kialakult

zártsorú

75 %

Homlokzatmagasság:
-14,0 m (6) (8)
Épületmagasság:
-12,5 m

6,0 m(9)

10 %

Vt-7

nem szabályozott

kialakult

zártsorú

kialakult+5 %, max. 80 % a tömbtelek (építési telek) területére vetítetten

Utcai párkánymagasság:
a kialakult állapothoz, illetve védett épületekhez illeszkedő
Épületmagasság:
-12,5 m

6,0 m

10%

Vt-8

nem szabályozott

kialakult

zártsorú

75 %

Homlokzatmagasság:
-18,0 m
Épületmagasság:
12,5-16,0 m

6,0 m

10 %

Vt-9

25 m,
1100 m2

25 m,
1100 m2

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-18,0 m
Épületmagasság:
-16,0 m

OTÉK szerint

20%

Vt-10

18 (22) m (3),
1100 m2

kialakult,
720 m2

zártsorú

80 %

Párkánymagasság:
Piac tér felől
-8,5 m
Munkácsy és Sütő utca felől
-10,5 m
Épületmagasság:
6,0-10,5 m

6,0 m

10 %

Vt-11

20 m,
720 m2

kialakult

oldalhatáron álló

30 %

Homlokzatmagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
-7,5 m

OTÉK szerint

50%

Vt-12

22 m
1100 m2

kialakult

oldalhatáron álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
-7,5 m

építési sáv területén belül az OTÉK szerint

20%

Vt-13

22 m
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
-7,5 m

OTÉK szerint

20%

Vt-14

16 m
500 m2

kialakult

zártsorú

50 (75) % (1)

Utcai párkánymagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
5,0-7,5 m

6,0 m

10%

Vt-15

22 m
1100 m2

kialakult

szabadon álló

40

Homlokzatmagasság:
-10,0 m
Épületmagasság:
-8,5 m

OTÉK szerint

20%

(1) A 2008. IV. 25. előtt kialakult saroktelek esetén a terület 75%-a, egyéb esetben saroktelek esetén 500 m2 telekterületig 75%, 500 m2 telekterület feletti telekrészre vetítve 50%. Útszabályozás révén módosuló telket a beépíthetőség megállapítása során 2008. IV. 25. előtt kialakultnak kell tekinteni.

(2)A 2008. IV. 25. előtt kialakult saroktelek esetén a terület 75%-a, egyéb esetben saroktelek esetén 720 m2 telekterületig 75%, 720 m2 telekterület feletti telekrészre vetítve 50%. Útszabályozás révén módosuló telket a beépíthetőség megállapítása során 2008. IV. 25. előtt kialakultnak kell tekinteni.

(3) Saroktelek esetén legalább az egyik utcai homlokvonal hossza 22 m.

(4) A Petőfi Sándor utca felől az Ady Endre utca és Mártírok út közötti szakaszon 9,0 m.

(5) A 3126 és 3127/1 hrsz-ú telkek esetén az utca felől 10,0 m.

(6) A Kelemen Imre utca felől a megengedett legnagyobb párkánymagasság 9,0 m.

(7) A Béke-ligeti utca – Kosztolányi utca tömbben a megengedett legkisebb épületmagasság nem korlátozott.

(8) Az Eötvös utca déli oldalán a 3194 hrsz.-ú telken lévő helyi védett épület nyugati szomszédságában lévő telken a megengedett legnagyobb homlokzatmagasság 13 méter. A 3194 hrsz.-ú közlekedési terület irányában a megengedett legnagyobb párkánymagasság 8 méter.

(9) A 3193 hrsz.-ú telek esetében a hátsókert legkisebb mélysége 0 méter”

6. melléklet

9. melléklet

Intézményi övezet

1. Az övezetben elhelyezhető épületek az alábbi rendeltetéseket tartalmazhatják:

a) iroda,

b) kereskedelmi, szolgáltató, szállás,

c) kulturális, közösségi szórakoztató,

d) hitéleti,

e) sport.

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Oldalkert mértéke

Vi-1

az övezet területe

kialakult

szabadon álló

25 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m

a be nem épített terület 50 %-a

3,75 m

Vi-2

22 m,
1100m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m

a be nem épített terület 50 %-a

3,75 m

Vi-3

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
14,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

a be nem épített terület 50 %-a

6,25 m

Vi-4

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
17,5 m
Épületmagasság:
16,0 m

a be nem épített terület 50 %-a

6 m

Vi-5

30 m,
3000 m2

kialakult

zártsorú

60 %

Homlokzatmagasság:
17,5 m
Épületmagasság:
16,0 m

a be nem épített terület 50 %-a

-

Vi-6

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
23,5 m
Épületmagasság:
22,0 m

a be nem épített terület 50 %-a

11 m

Vi-7

nem korlátozott

kialakult

zártsorú

50 %

Homlokzatmagasság:
20,0 m
Épületmagasság:
18,0 m

a be nem épített terület 50 %-a

-

Vi-8


20m,
400 m2

kialakult

zártsorú

100 %

Utcai párkánymagasság: (1)
Épületmagasság:
13,5 m

a be nem épített terület 50 %-a

-

Vi-9

az övezet területe

kialakult

zártsorú

100 %

Homlokzatmagasság:
10,5 m (2)
Épületmagasság:
9,0 m (2)

a be nem épített terület 50 %-a

-

Vi-10

18m,
1000 m2

kialakult

zártsorú

85 %

Homlokzatmagasság:
20 m
Épületmagasság:
18 m (3)

5 %

-

Vi-11

az övezet területe

kialakult

zártsorú

100 %

Homlokzatmagasság:
10,5 m
Épületmagasság:
9,0 m

0%

-

Vi-12

az övezet területe

kialakult

zártsorú

85%

Homlokzatmagasság:
22 m
Épületmagasság:
20 m

8%

-

(1) A 3623-3625 hrsz-ú telkek beépítése során a csatlakozó épületrész megengedett legnagyobb párkánymagassága a 3622 hrsz-ú területen található épület csatlakozó párkánymagassága, további szakaszokon a párkánymagasság nem korlátozott.

A Jákum és Munkácsy utca közötti tömb esetében 12 m.

(2) A 3125/1 hrsz-ú telken a beépítettség magassága nem korlátozott.

A Piac tér felőli homlokzat megengedett legnagyobb párkánymagassága 8,5 m.

(3) A Kosztolányi Dezső tér, Kosztolányi Dezső utca és Pázmány Péter utca által határolt tömb területén az építési sáv 1. zónájában az elhelyezett építményrész megengedett legnagyobb magassága 156,80 mBf; az építési sáv 2. zónájában az elhelyezett építményrész megengedett legnagyobb magassága 157,50 mBf.”

7. melléklet

10. melléklet

Kereskedelmi, szolgáltató övezet

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legkisebb és legnagyobb beépítési magasság

Oldalkert megengedett legkisebb mértéke

Hátsókert megengedett legkisebb mértéke

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Gksz-1

nem szabályozott

kialakult

zártsorú

60 %

Homlokzatmagasság:
-7,5 m
Épületmagasság:
- 6,5 m


-

4,5 m

20 % (2)

Gksz-2

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
- 7,5 m (1)


3,75 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-3

50 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-12,0 m
Épületmagasság:
- 10,5 m


5,25 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-4

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-12,0 m
Épületmagasság:
- 10,5 m (1)


5,25 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-5

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
-14,0 m
Épületmagasság:
- 12,5 m (1)


6,25 m

5 m

20 % (2)

Gksz-6

nem szabályozott,
1300 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
- 7,5 m


3,75 m

4,5 m

20 % (3)

Gksz-7

30 m ,
3000 m2

kialakult

oldalhatáron álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-12,0 m
Épületmagasság:
- 10,5 m (1)


8,0 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-8

30 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
-12,0 m
Épületmagasság:
- 10,5 m (1)


5,25 m

4,5 m

20 % (2)

Gksz-9

30 m ,
3000 m2

kialakult

oldalhatáron álló

40 %

Homlokzatmagasság:
-9,0 m
Épületmagasság:
- 7,5 m (1)


6,0 m

4,5 m

20 % (2)

(1) Műtárgyak magassága nem korlátozott.

(2) A kialakítható legkisebb zöldfelület területének 75%-án a zöldfelület fásítása kötelező.”

8. melléklet

11. melléklet

Ipari övezet

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Hátsókert megengedett legkisebb mértéke

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Gip-1

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m (1)

4,5 m

25 % (2)

Gip-2

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m (1)

5 m

25 % (2)

Gip-3

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m (1)

5 m

40 % (2)

Gip-4

30 m,
2000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m (1)

4,5 m

25 % (2)

Gip-5

100 m,
10000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
20,0 m
Épületmagasság:
18,0 m (1)

6 m

25 % (2)

Gip-6

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %


Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m (1)

5 m

25 % (2)

Gip-7

40 m,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
18 m
Épületmagasság:
16 m (1)

6 m

25 % (2)

Gip-8

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
21 m
Épületmagasság:
19 m (1)

8 m

25 % (2)

(1) Műtárgyak és technológiai építmények magassága nem korlátozott.

(2) A kialakítható legkisebb zöldfelület területének 75%-án a zöldfelület fásítása kötelező.”

9. melléklet

12. melléklet

Általános gazdasági övezet

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

40 m,
5000 m2

kialakult

szabadon álló

60 %

Homlokzatmagasság:
12,5 m
Épületmagasság:
10,5 m (1)

25 % (2)

(1) Műtárgyak és technológiai építmények magassága nem korlátozott.

(2) A kialakítható legkisebb zöldfelület területének 75%-án a zöldfelület fásítása kötelező.”

10. melléklet

13. melléklet

Üdülőházas övezet

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Üü-2

30 m,
2000 m2

30 m,
2000 m2

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
14,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

40 %

Üü-3

40 m,
3000 m2

40 m,
3000 m2

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
16,5 m
Épületmagasság:
15,0 m

40 %”

11. melléklet

14. melléklet

Különleges övezet

1. A különleges övezetek szabályozási tervben szereplő jele és rendeltetése

övezeti jel

elhelyezhető rendeltetés

K-b

törvényszék és büntetés-végrehajtás

K-e

templom, rendház, egyházi hivatal és szolgálati lakás

K-h

hulladék-kezelés és elhelyezés

K-kf

kutatás-fejlesztés és kapcsolódó szolgáltatás, megújuló energiaforrás hasznosítás

K-mü

üzemi mezőgazdaság

K-o

oktatási központ

K-sf-1

strand és uszoda, termálfürdő, kemping

K-sf-2

strand és uszoda, termálfürdő, kemping

K-sp-1

sport

K-sp-2

sport

K-szm

szabadtéri múzeum

2. Az övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

K-b

nem korlátozott

kialakult

zártsorú

40 %

Homlokzatmagasság:
14,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

40 %

K-e

nem korlátozott

kialakult

kialakult, illetve a környező beépítéshez illeszkedő

40 %

a templom nem korlátozott, egyéb építmény a meglévő és környező beépítési magassághoz illeszkedő

40 %

K-h

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m (1)
Épületmagasság:
10,5 m(1)

40 %

K-kf

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

50 %

Homlokzatmagasság:
18,0 m (1)
Épületmagasság:
15,0 m(1)

15 %

K-mü

30 m
5 000 m2

kialakult

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
12,0 m (1)
Épületmagasság:
10,5 m(1)

40 %

K-o

40 m ,
3000 m2

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
14,0 m
Épületmagasság:
12,0 m

40 %

K-sf-1

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

30 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

50 %

K-sf-2

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

30 %

K-sp-1

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m
Épületmagasság:
12,5 m

40 %

K-sp-2

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

40 %

Homlokzatmagasság:
15,0 m (2)
Épületmagasság:
12,5 m(2)

15 %

K-szm

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m

60 %

(1) Technológiai és tároló építmények magassága nem korlátozott.

(2) Stadion lefedését szolgáló építmények, világító- és jelzőberendezések építményeinek magassága nem korlátozott.”

12. melléklet

15. melléklet

Zöldterület - az övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékei

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Zkp

szabadon álló

3 %

Homlokzatmagasság:
6,0 m (1)
Épületmagasság:
5,0 m (1)

70 %

Zkk

szabadon álló

3 %

Homlokzatmagasság:
6,0 m (1)
Épületmagasság:
5,0 m (1)

60 %

(1) Hitéleti rendeletetésű építmények esetén nem korlátozott.”

13. melléklet

16. melléklet

Erdőterület - az övezetek telkein az építési használat megengedett felső határértékei


Beépítési mód

Beépíthető legkisebb telek területe

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Eg

szabadon álló

10 ha

0,3 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
7,5 m

Ek

szabadon álló

1 ha

1 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m (1)
Épületmagasság:
7,5 m(1)

(1) Kilátótorony és sportépület magassága nem korlátozott”

14. melléklet

17. melléklet

Kertes mezőgazdasági terület - az övezet területén az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Övezet jele

Kialakítható legkisebb telek-szélesség és terület

Beépíthető
legkisebb telekszélesség
és terület


Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett
legnagyobb
beépítési magasság

gazdasági épület elhelyezése esetén

lakó épület elhelyezése esetén

gazdasági épület elhelyezése esetén

lakó épület elhelyezése esetén

Mk-1

Művelés
alatt
álló
terület

12 m
1100 m2

9 m
720 m2

16 m

(2) bekezdés b) és c) pontja szerinti terület

oldal-határon
álló

-720- 1500 m2 telekterület esetén – 5%

-1500- 3000 m2 telekterület esetén – 1500 m2-re vetítetten 5 % + 1500 m2 feletti telekterületre vetítetten 3 %

-3000 m2 telekterület felett – 1500 m2-re vetítetten 5 % + 1500-3000 m2 telekterületre vetítetten 3 % + 3000 m2 feletti telekterületre vetítetten 2%

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épület
magasság:
5 m

Művelés
alól
kivett
terület

20 m
1500 m2

9 m
720 m2

16 m
3000 m2

oldal-határon
álló

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat magasság:
6,5 m
Épület magasság:
5 m

Birtok-központ

50 m
1 ha

50 m
1 ha

oldal-határon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m (1)
Épületmagasság:
6 m (1)

Mk-2

Művelés
alatt
álló
terület

12 m
1100 m2

9 m
720 m2

16 m

(2) b) és c) pontok szerinti terület

oldal-határon
álló

Lakóépülettel beépíthető terület: 5%

Beépíthető terület összesen: 10 %

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épület
magasság:
5 m

Művelés
alól
kivett
terület

20 m
1500 m2

9 m
720 m2

16 m
1100 m2

oldal-határon
álló

10 %

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat magasság:
6,5 m
Épület magasság:
5 m

Birtok-központ

50 m
1 ha

50 m
1 ha

oldal-határon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m (1)
Épületmagasság:
6 m (1)

Mk-3

Művelés
alatt
álló
terület

12 m
1100 m2

9 m
720 m2

16 m

(2) b) és c) pontok szerinti terület

oldal-határon
álló

Lakóépülettel beépíthető terület: 5%

Beépíthető terület összesen: 10 %

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épület
magasság:
5 m

Művelés
alól
kivett
terület

20 m
1500 m2

9 m
720 m2

16 m
700 m2

oldal-határon
álló

10 %

Homlokzat
magasság:
5,5 m
Épület
magasság:
4 m

Homlokzat magasság:
6,5 m
Épület magasság:
5 m

Birtok-központ

50 m
1 ha

50 m
1 ha

oldal-határon álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m (1)
Épületmagasság:
6 m (1)

(1) Műtárgyak magassága nem korlátozott”

15. melléklet

18. melléklet

Általános mezőgazdasági terület - az övezet területén az építési használat megengedett felső határértékei

Beépíthető
legkisebb
telekterület


Beépítési mód

Megengedett
legnagyobb
beépítettség
mértéke

Megengedett
legnagyobb
beépítési magasság

lakóépülettel
beépítethető

összesen
beépíthető

gazdasági
épület elhelyezése esetén

lakó
épület
elhelyezése esetén

Má-1

7500 m2

szabadon
álló

Meglévő bővítése esetén
1,5 %

3 %

Homlokzat
magasság:
8,5 m
Épületmagasság:
7,5 m

Meglévő bővítése esetén
Homlokzat
magasság:
6,5
Épületmagasság:
5 m

Má-2

6 000 m2

szabadon
álló

1,5 %

3 %

Homlokzat
magasság:
8,5 m
Épületmagasság:
7,5 m

Homlokzat
magasság:
6,5 m
Épületmagasság:
5 m

Birtok-központ

1 ha

szabadon
álló

20 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m(1)
Épületmagasság:
6 m(1)

Má-3

5 ha

szabadon
álló

0,5%

Homlokzatmagasság:
5,0 m
Épületmagasság:
4,0 m

(1) Műtárgyak magassága nem korlátozott.”

16. melléklet

19. melléklet

Különleges beépítésre nem szánt terület

1. A különleges beépítésre nem szánt övezetek szabályozási tervben szereplő jele és rendeltetése

övezeti jel

elhelyezhető rendeltetés és építményei

Kb-bá

bánya

Kb-kk

közösségi kert, és a kapcsolódó raktár és szociális építményei

Kb-kb

kavicsbánya roncsolt területeinek helyreállítására és extenzív-természetközeli fenntartására szolgáló építményei

Kb-sp
Kb-sp-2

sportépítmény, valamint a hozzá kapcsolódó szociális, raktár, kereskedelemi, vendéglátó és szálláshely szolgáltató építményei

Kb-t

temető és kiszolgáló építményei

Kb-v

vadászattal kapcsolatos közösségi, vendéglátó, szállás jellegű és tároló építményei

Kb-kt

közösségi tér, kapcsolódó közösségi és szociális építmények

Kb-o

oktatási, intézményi épületek és szolgálati lakás

2. A különleges beépítésre nem szánt övezet telkein az építési használat megengedett felső határértékei és a telekalakítás szabályai

Kialakítható legkisebb telekszélesség és terület

Beépíthető legkisebb telekszélesség és terület

Beépítési mód

Megengedett legnagyobb beépítettség mértéke

Megengedett legnagyobb beépítési magasság

Kialakítható legkisebb zöldfelület mértéke

Kb-bá

nem korlátozott

kialakult

szabadon álló

3 %

nem korlátozott

nem korlátozott

Kb-kk

övezet területe

övezet területe

szabadon álló

1 %

Homlokzatmagasság:
4,0 m
Épületmagasság:
4,0 m

80 %

Kb-kb

(3) bekezdés b) pontja szerint

kialakult

szabadon álló

telkenként legfeljebb 90 m2 hasznos alapterülettel

Homlokzatmagasság:
5,0 m
Épületmagasság:
4,0 m

állandó vízzel nem borított terület 90 %

Kb-sp

övezet területe

2000 m2

szabadon álló

5 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m
Épületmagasság:
7,5 m

a sportpályák területén túl 20 %

Kb-sp-2

övezet területe

kialakult

Szabadon álló

10 %

Homlokzatmagasság:
7,5 m(1)
Épületmagasság:
7,5 m(1)

nem korlátozott

Kb-t

övezet területe

kialakult

szabadon álló

2 %

nem korlátozott

nem korlátozott

Kb-v

övezet területe

kialakult

szabadon álló

10 %

Homlokzatmagasság:
9,0 m
Épületmagasság:
7,5 m

70 %

Kb-kt

övezet területe

kialakult

szabadon álló

10%

Homlokzatmagasság:
4,0 m(1)
Épületmagasság:
4,0 m(1)

60%

Kb-o

övezet területe

kialakult

szabadon álló

10%

Épületmagasság:
7,5 m

70%

(1) Műtárgyak és szakrális építmények magassága nem korlátozott.”