Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

a Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 01- 2021. 09. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének 41/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

a Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete Budapest Főváros Közgyűlése 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendeletének 4. § (2) bekezdésében, a 10. § (5) bekezdésében, a 11. § (4) bekezdésében, a 13. § (2) bekezdésében, a 25. § (4) bekezdésében, a 27. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő h) ponttal egészül ki:

(Jelen rendelet alkalmazásában:)

  • „h) nagycsaládos: 3 vagy több 18. életév alatti gyermeket nevelő”

2. § A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet a következő „Parkolóházas várakozási hozzájárulás” alcímmel egészül ki:

7/A. § (1) Parkolóházas várakozási hozzájárulás kérelemre annak adható, aki megfelel a 7. § (1) bekezdés a)-h) pontjában rögzített követelményeknek, vállalja, hogy az önkormányzattal szerződött parkolóházak egyikében veszi igénybe a parkolást és ezzel egyidejűleg lemond a lakossági várakozási hozzájárulás jogcímen Budapest VI. kerületi közterületi várakozási övezetekben történő parkolás jogáról.

(2) Lakásonként legfeljebb 2 darab parkolóházas várakozási engedély adható ki.

(3) A parkolóházas várakozási hozzájárulás kiadásának feltételei:

  • a) költségtérítés megfizetése
  • b) várakozási díj megfizetése
  • c) a kérelem beadásának időpontjában – valamennyi fővárosi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint – a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozása.

(4) A parkolóházas várakozási hozzájárulással a Rendelet 1. sz. függelékében meghatározott parkolóházakban és az ott megállapított várakozási díj megfizetésével lehet várakozni.

(5) A parkolóházas várakozási hozzájárulás díjából az önkormányzat a nagycsaládos és nyugdíjas igénylők részére az első autó után további kedvezményt biztosít az 1. sz. függelék szerint.

A parkolóházas várakozási hozzájárulás esetén a jogosult a parkolóház belépőkártyájával vagy rendszám alapú beléptetési módszerével veheti igénybe a kijelölt parkolóhelyet”

3. § A Terézváros közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási hozzájárulások díjáról szóló 17/2010. (VI.21.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

(A kérelemnek tartalmaznia kell:)

  • „k) a 7/A. § (1) bekezdésben szabályozott esetben a parkolóház megnevezését”

4. § Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba.