Rinyabesenyő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 1/2015. (III. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 08

a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 1/2015. (III. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Rinyabesenyő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletében szabályozza a különféle települési támogatásokat, melyek közül a szociális bizottság által az egyik leggyakrabban adott fajta, a létfenntartási gondok enyhítéséhez nyújtott települési támogatás.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya az év elején vizsgálta az önkormányzatok szociális rendeleteit. A felülvizsgálat keretében kérte az önkormányzatot, hogy fenti települési támogatási forma esetén határozza meg a ,,létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet”, illetve ,,az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gond” fogalmakat. A szociális rendelet 10. §-a szerint a képviselő-testület azon családok, illetve személyek részére nyújtja a támogatást, akik a fenti élethelyzetbe kerültek. Ezen élethelyzetek pontos meghatározása, körülírása szükséges.

A rendelet módosítás kapcsán ezeknek az élethelyzeteknek a körülírása, meghatározása történik, hogy a döntéshozó lássa a rászorultság okát, melyek taxatíve kerültek felsorolásra.