Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 22
a szociális igazgatásról és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
Indokolás
Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló önkormányzati rendeletéhez
Általános indokolás
Karancsság Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Nógrád Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya „javaslattétele” alapján Karancsság Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletét módosítja.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet bevezető részében a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet 55. § (5) bekezdése alapján az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni.
A módosításra a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 2019. március 15-étől hatályos 8. § (2) bekezdés b) pontja ad lehetőséget.
2. §-hoz
A Rendelet 8. § (6) bekezdésének módosítását, illetve (8)-(9) bekezdéssel történő kiegészítését tartalmazza, melyek megteremtik a lehetőségét a rendkívüli települési támogatás különösen indokolt esetben a képviselő-testület által történő nagyobb összegű, illetve a polgármester által hivatalból indított eljárás keretében történő nyújtásának lehetőségét.
3. §-hoz
A rendelet szövegének pontosításait, a rendkívüli települési támogatásra való jogosultság jövedelmi viszonyok tekintetében történő kiszélesítését, az adható rendkívüli települési támogatás, illetve a közeli hozzátartozó halála esetén nyújtható támogatás összegének módosítását tartalmazza.
4. §-hoz
A hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.
5. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.