Szentpéterszeg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függetlenül nyújtható támogatásokról

Hatályos: 2022. 04. 26

Szentpéterszeg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függetlenül nyújtható támogatásokról

2022.04.26.

Szentpéterszeg Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

„Péterszegre születtem” babaköszöntő csomag

(1) Babaköszöntő csomagra jogosult alanyi jogon az a szülő, akinek gyermeke 2019. január 1-jén, vagy azt követően született és a gyermek születésekor folyamatosan legalább egy éve életvitelszerűen Szentpéterszeg község közigazgatási területén él és bejelentett lakcímmel rendelkezik.
(2) A babaköszöntő csomag 30.000.-Ft értékű természetbeni támogatás, mely csecsemőruházatot, illetve csecsemőápolási cikkeket tartalmaz.
(3) A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.
(4) A gyermek születéséről a területileg illetékes védőnő értesíti a Polgármestert, aki a jogosultsági feltételek ellenőrzése után – hivatalból – határozattal dönt a babaköszöntő csomagra való jogosultság megállapításáról és a jogosult részére történő eljuttatásáról.

2. §

Hulladékkezelési közszolgáltatási díj fizetéséhez nyújtott támogatás

(1) Szentpéterszeg Községi Önkormányzat a mindenkori hulladékkezelési közszolgáltatási díjból ürítésenként 200.-Ft-ot visszatérít kérelem alapján azoknak a Szentpéterszeg község közigazgatási területén élő és a településen bejelentett lakcímmel rendelkező személyeknek – jövedelmi viszonyuk vizsgálata nélkül – akik a saját háztartásukban fogyatékos személy eltartásáról gondoskodnak.
(2) A támogatás iránti kérelemről a polgármester dönt.
(3) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező által lakott ingatlanra vonatkozó hulladékkezelési díj megfizetését igazoló bizonylat másolatát.

3. §

Temetés költségeihez nyújtott támogatás

(1) A temetés költségeihez támogatás nyújtható annak az eltemettetőnek, aki a halálát megelőzően Szentpéterszeg község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és a településen életvitelszerűen élt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
(2) 1 A temetés költségeihez nyújtott támogatás összege 50.000 forint.
(3) A támogatás iránti kérelemről a polgármester dönt.
(4) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező nevére szóló temetéssel kapcsolatos legalább egy költség megfizetését igazoló bizonylat másolatát.

4. § Ez a rendelet 2021. augusztus 31-én lép hatályba.

1

A (2) bekezdés a Szentpéterszeg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.