Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a települési támogatások helyi szabályairól módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 12- 2021. 10. 27

Gyöngyössolymos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 11.) önkormányzati rendelete

a települési támogatások helyi szabályairól módosításáról

Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ban kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő- testületének feladat- és hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés a) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Ez a rendelet 2021. június 12-én lép hatályba.

(1) A jogosult részére – az e rendeletben meghatározott feltételek szerint – települési támogatás állapítható meg

  • a) eseti települési támogatás
  • b) rendkívüli települési támogatás
  • c) temetési támogatás
  • d) családalapítási támogatás

formájában.

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott település támogatás megállapítására Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Képviselő- testületének Szociális-, Kulturális-, Oktatási- és Sportbizottsága jogosult.

(3) Az (1) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott település támogatás megállapítására Gyöngyössolymos Községi Önkormányzat Polgármestere jogosult.

A Rendelet 2. §-a az alábbiak szerint módosul:

2. § A Rendelet 4. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(1) Egyszemélyes háztartás esetén a 400 %-át (114.000 Ft), öregségi nyugdíjjogosultság esetén csak a saját jogon kapott nyugellátást kell figyelembe venni.

3. § A Rendelet 4. § (3) bekezdés c) pontja hatályát veszti.

4. § A Rendelet az alábbi 6. §-al egészül ki:

Temetési támogatás

5. § (1) Temetési támogatás állapítható meg jövedelmi helyzetre tekintet nélkül temetési költségek viseléséhez, amennyiben a kérelmező a becsatolt számlák alapján igazolja, hogy a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) Temetési támogatásra jogosult az a bejelentett gyöngyössolymosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki a bejelentett gyöngyössolymosi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező elhunyt temetési költségeit visel.

(3) A temetési támogatás összege maximum 50.000 Ft.

(4) A temetési támogatást a temetési költségek utólagos megtérítésére lehet kérelmezni.

(5) A kérelmet a halálesetet követő vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell, a kérelmező (eltemettető) nevére -kiállított számla másolati példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

6. § A Rendelet az alábbi 6/A §-al egészül ki:

Családalapításai támogatás

6/A. § (1) Egyszeri támogatásban részesíthető az a gyöngyössolymosi állandó bejelentett lakóhelyű, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő, akinek a gyermeke 2021. január 1-jén vagy azt követően született, és életvitelszerűen Gyöngyössolymoson lakik.

(2) A támogatást egy gyermek után csak az egyik szülője jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(3) (3) A gyermek születéséhez kapcsolódó támogatás összege gyermekenként egyszeri 25.000,-Ft.

(4) A (1) bekezdésben megjelölt gyermek születéséhez kapcsolódó egyszeri támogatás igénybevételéhez kérelmet nem kell benyújtani, a jogosultak körét a védőnői nyilvántartás adatai alapján hivatalból történő eljárásban kell megállapítani.

7. § A Rendelet 7. §-a hatályát veszti.