Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 04. 16

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Részletes indokolás

Az 1–10. §-hoz

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény 7. § (2) bekezdése a Környezetvédelmi törvény 48. § (4) bekezdés (b) pontját 2021. január 1-jei hatállyal hatályon kívül helyezte. Ezzel a döntéssel a települési önkormányzat képviselő-testületének megszűnt a lehetősége, hogy a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokat rendeletben megállapítsa. Előbbi rendelkezésnek megfelelően a Képviselő-testület az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 5/2015.(III. 31.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezte.

A veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-a a veszélyhelyzet ideje alatt lehetővé teszi az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó helyi szabályok megalkotását:

1. § A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletszerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

A település lakossága részéről jelentős igény mutatkozik az avar és kerti hulladék égetés jogi kereteinek megteremtésére, ezért ha csupán átmeneti időszakra van lehetőség erre, a helyi rendelet megalkotását javaslom.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében a polgármester gyakorolja veszélyhelyzet idején a képviselő-testület jogköreit.