Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 6/2021. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 14

a szociális tűzifa támogatásról

Általános indokolás

Murga Község Önkormányzata a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. melléklet 3. pont szerinti, A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcímen pályázatot nyújtott be. Az Önkormányzat a benyújtott pályázata alapján 284 480 Ft (14 erdei m3) összegű pályázati támogatásban részesült. A pályázati kiírás szerint a szociális rászorultság és a 2021. évi igénylés feltételeit (legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő) rendeletben kell szabályozni, melynek során tekintettel kell lenni a pályázati kiírás 6. pontjában foglaltakra. A támogatás felhasználásáról legkésőbb 2022. április 15-ig el kell számolni a Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatósága felé. A pályázati kiírás 13. pontja alapján az elszámolásban hivatkozni kell az önkormányzati rendeletre. Amennyiben az önkormányzat nem alkotja meg a rendeletet, nem teljesíti a pályázati kiírásban foglalt kötelezettségét, így a támogatást vissza kell fizetnie a központi költségvetésnek.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet hatályát tartalmazza.

A 2. §-hoz

Itt kerül rögzítésre a hatáskör gyakorlásának a polgármesterre történő átruházása, valamint az általános fogalom-meghatározások. Célszerű a támogatásra való jogosultság megállapítását a polgármester hatáskörébe utalni, mivel így a döntések rövidebb idő alatt megszülethetnek és a rászorulók rövidebb idő alatt hozzájutnak a tűzifához.

A 3. §-hoz

Itt kerülnek meghatározásra a támogatás feltételei és a jogosultak köre. A tervezet során figyelembe kellett venni a pályázati kiírásban meghatározottakat.

A 4. §-hoz

A támogatás igénylésének módja és határideje itt kerül meghatározásra. Az igénylések megkönnyítésére nyomtatvány készült, melyet a rendelettervezet 1. melléklete tartalmaz. A kérelem mellékleteként a jövedelemigazolások mellett a rendelet 2. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot is be kell csatolni, mivel így reálisabb kép alakul ki az igénylő szociális helyzetéről és valóban a szociálisan legrászorultabbak jutnak támogatáshoz.

Az 5. §-hoz

A rendelet hatálybalépését és hatályon kívül helyezetését tartalmazza. Mivel a rendelet csak a 2021. évre vonatkozó támogatás feltételeit tartalmazza, ezért javasolt a rendeletnek az elszámolás időpontját követő hatályon kívül helyezése.