Nógrádsipek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2021. 09. 02 19:00

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Általános indokolás

Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2003. (VII.18.) rendelete szabályozta a díszpolgári cím adományozásának szabályait. A díszpolgári cím mellett javasoljuk egy másik kitüntető cím, a "Nógrádsipek községért" díj alapítását is, amely azon közösségeknek, szervezeteknek, magyar állampolgároknak adományozható, akik Nógrádsipek község fejlesztésében, gazdasági, társadalmi, kulturális, tudományos életében, a művészetek terén, az irodalomban, az egészségügy, oktatás, nevelés, közművelődés, sport terén vagy az önkormányzat intézményeinél hosszabb időszakon át eredményes és maradandó tevékenységet végeztek.

A jogszabályi környezet változása következtében indokolt egy új rendelet megalkotása és a 4/2003.(VII.18.) rendelet hatályon kívül helyezése.

Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdése szerint felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben szabályozza az elismerés alapítását, az elismerés elnevezését, fajtáit, az elismerésben részesíthető személyek körét, az évente adományozható elismerések számát, az elismerés leírását, az adományozás feltételeit és rendjét, valamint az elismerés viselésének rendjét, továbbá a díjjal járó jutalom mértékét, formáját és járadék esetében annak időtartamát.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet az általános rendelkezések körében határozza meg az önkormányzat által alapított kitüntetési díjakat.

A 2. §-hoz

A Nógrádsipek község díszpolgára kitüntető díj részletezését határozza meg.

A 3. §-hoz

A Nógrádsipek községért kitüntető díj alapvető feltételeit rögzíti a rendelet.

A 4–9. §-hoz

A kitüntető díjak adományozásának közös szabályai kerülnek meghatározásra a rendelet ezen szakaszaiban.

A 10. §-hoz

A kitüntető díjak visszavonásának rendjét határozza meg.

A 11. §-hoz és a 12. §-hoz

A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.