SAJÓBÁBONY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2021. (III.9.) Önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 4/2015. (II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 10- 2021. 03. 10

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében Sajóbábony Város Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 45.§-ában, 48.§-ában, 58/B.§ (2) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében, 63.§-ában, 92. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§  A rendelet 3.§ (7) bekezdésében a „A (2), valamint (6) bekezdésben meghatározottaktól méltánylást érdemlő    esetekben el lehet térni, különösen:” szövegrész helyett „A (2) bekezdésben meghatározottaktól méltánylást érdemlő esetekben, rendkívüli élethelyzetben el lehet térni, különösen:” szöveg lép.

2.§    A rendelet 14.§ (4) bekezdésében „A Kerekasztal első ülését a polgármester hívja össze. A Kerekasztal első ülésén  egyszerű szótöbbséggel saját tagjai közül választja meg elnökét.” szövegrész helyébe „A Kerekasztal ülését a polgármester hívja össze, aki a Kerekasztal elnöke,” szöveg lép.

3.§. A rendelet 18.§ (4) bekezdésében a „segély” szövegrész helyébe a „támogatás” szöveg lép.

4.§ A rendelet 18.§ (5) bekezdésében a „segélyben” szövegrész helyébe a „támogatásban” szöveg lép.

5.§ A rendelet 18.§ (6) bekezdésében hivatkozott 4. számú mellékletében a „A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 620.-Ft” szövegrész helyébe a „A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 590.- Ft.” szöveg lép, valamint a „A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 1.595, -Ft” szövegrész helyébe a „A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 945, -Ft” szöveg lép.  


6.§ A rendelet 2.§ (1) bekezdése az alábbi g) ponttal egészül ki:

       g) támogatás Idősek Világnapjára.


7.§ A rendelet 3.§-a az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:

       (10) A rendkívüli települési támogatás éves összege családonként, illetőleg személyenként nem haladhatja meg a 150.000.-Ft-ot.

8.§ A rendelet az alábbi 9/A.§-al egészül ki:

Támogatás Idősek Világnapjára

9/A.§ (1) az Önkormányzat az Idősek Világnapja alkalmából – a téli időszakban jelentkező többletköltségek csökkentéséhez – évente egy alkalommal, a sajóbábonyi állandó lakosú, életvitelszerűen Sajóbábonyban élő, szociálisan rászoruló személyeknek települési támogatást biztosít.

(2)  A támogatás összegét minden évben a képviselő-testület állapítja meg.

(3) A támogatásra jogosultak nagy száma miatt két évente, megosztva kapják a támogatást.

       (4) Támogatásban részesíthető az a jogosult, aki a kifizetés évében 

a) ha az páros év,  betölti a 70. vagy az azt meghaladó életévét,

b) ha az páratlan év, betölti a 60. életévét és még nem tölti be a 70. évet,

c) és a támogatásban részesülő jövedelme nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének tizenkétszeresét.

(5) A támogatásra való jogosultság fennállása az igénylő nyilatkozata és a Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatal nyilvántartásának adatai alapján kerül megállapításra.

(6) A támogatás jogosult részére történő átadásról tárgyév szeptember 15. és december 30. közötti időszakban kell gondoskodni.


9.§    A rendelet 14.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A Kerekasztal tagjai:

 a) Sajóbábony Város Polgármestere, vagy az általa megbízott személy,

 b) család-és gyermekjóléti szolgálat családsegítője,

 c) helyi köznevelési intézmények vezetői,

 d) Sajóbábonyi Védőnői Szolgálat védőnője.

 e) Sajóbábonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (amennyiben a településen működik).


10.§     Hatályát veszti a rendelet 3.§ (6) bekezdése.

11.§   A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




            Király Gáborné  sk.                                                                Dr. Szilva István sk.

                   jegyző                                                                              polgármester