Ura Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (VII.2.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 01

Ura Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (VII. 2.) önkormányzati rendelete

A szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályairól

2024.03.01.

Ura Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Ura Község közigazgatási területén élő személyek számára meghatározza az önkormányzat által biztosított szociális ellátások, szolgáltatások formáit, jogosultsági feltételeit, igénybevételének módját.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Ura Község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban:Szt.) 3. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékokat a kérelem benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia. A lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

(2)2 A szociális ellátások iránti kérelmet a Tyukodi Közös Önkormányzati Hivatal Urai Kirendeltségén (4763 Ura, Kossuth út 43.) (továbbiakban: Hivatal) kell papír alapon, vagy elektronikus úton benyújtani, de az ellátások hivatalból is megállapíthatóak – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére.

(3) A rendszeres ellátást utólag, minden hónap 5. napjáig, a nem rendszeres ellátást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell biztosítani a jogosult részére. A pénzbeli szociális ellátások folyósítása házipénztári kifizetéssel történik. Az ellátás – az e rendeletben foglaltak valamint a hatáskört gyakorló döntése alapján – megállapítható pénzben és természetben is. A természetben nyújtott települési támogatások biztosításának szabályait, határidejét, formáját a vonatkozó határozat rendezi.

(4) A természetbeni ellátás formája lehet különösen: élelmiszer, vásárlási utalvány, a temetkezési számla kifizetése, a közüzemi számlák (víz- gáz-elektromos szolgáltatás) kifizetése, illetve más, az Önkormányzat által biztosított lehetőség.

(5) A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat igazolnia kell.

(6) Környezettanulmány (helyzetértékelés): az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. (Ákr.) törvény szerinti helyszíni szemle, amelynek célja a kérelmező szociális, családi és vagyoni viszonyainak, kötelezettségei teljesítésének vizsgálata.

(7) E rendelet alkalmazása során a jövedelmi viszonyokat az Szt-ben foglaltak szerint kell vizsgálni. A kérelmező és családtagjai jövedelméről eredeti jövedelem igazolást kell csatolni a kérelemhez, amely rendszeresen mérhető jövedelem esetén a 3 hónapot, egyéb jövedelmeknél pedig az 1 évet nem haladja meg.

(8) A nehezen vagy hosszú idő alatt beszerezhető igazolások jövedelem-nyilatkozattal pótolhatók. Amennyiben az igazolás beszerzésre kerül azt a beszerzése után azt csatolni kell a kérelemhez. Ha az ügyfél az eredeti igazolást visszakéri, arról az ügyintéző köteles hiteles másolatot készíteni s azt a kérelemhez csatolni.

(9) Amennyiben szükséges, az ingó-, ingatlan vagyon és vagyoni értékű jog értékéről írásban a kérelmezőnek kell nyilatkozni.

(10)3

4. Pénzbeli és természetbeni ellátások formái

4. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni helyi szociális ellátás nyújtható.

(2) Az Önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek, családok részére e rendeletben meghatározott feltételek szerint az alábbi települési támogatást biztosítja:

a) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

b) gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás

c) rendkívüli települési támogatás

d) ösztöndíj támogatás

e) köztemetés költségeinek elengedése

f) szociális étkeztetés

5. A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

5. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos kiadásaik viseléséhez nyújtott rendszeres pénzbeli hozzájárulás.

(2)4 Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásban részesíthető az, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3)5 Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit. Az urai lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben – ahol életvitelszerűen él – vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

(4) A Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a lakás használatához kötődik, ezért jogosult lehet a tulajdonos, haszonélvező, bérlő, albérlő is. A kérelmező a lakáshasználat jogcímét az erre vonatkozó irat (tulajdoni lap, bérleti- albérleti szerződés) bemutatásával köteles igazolni.

(5) A Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani

(6)6 A támogatás a jogosult részére egy év időtartamra kerül megállapításra, melynek havi összege az ingatlanban élő állandó lakcímmel rendelkező személyek egy főre jutó havi jövedelme alapján:

a) 0- 40.000,-Ft-ig 4.000,-Ft

b) 40.001,-Ft-től 50.000,-Ft-ig 3.000,-Ft

c) 50.001,-Ft-tól 99.750, Ft-ig 2.500,-Ft

(7) A képviselő-testület lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

6. A gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás

6. § (1) A gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében havi rendszerességgel biztosított pénzbeli hozzájárulás.

(2) A gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatásban részesíthető

a)7 az a személy, akinek esetében a havi rendszeres gyógyszerköltségének a háziorvos által meghatározott térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át meghaladja, feltéve hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el 75.000 Ft-ot egyedül élő esetén 82.000 Ft-ot.

b) az a 70-75 év közötti korú személy, akinek esetében a havi rendszeres gyógyszerköltségének a háziorvos által meghatározott térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át meghaladja, feltéve hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el 60.000 Ft-ot, egyedül élő esetén a 70.000 Ft-ot.

c) az a 75 év feletti személy akinek esetében a havi rendszeres gyógyszerköltségének a háziorvos által meghatározott térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át meghaladja, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 150.000,-Ft-ot, egyedül élő esetén a 160.000,-Ft-ot.

(3) A háziorvosi igazolás kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyító ellátás gyógyszerköltségét tartalmazhatja.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a háziorvos igazolását, a kérelmező részére rendelt – krónikus betegsége kezeléséhez szükséges a társadalombiztosítási támogatásba befogadott – gyógyszerek költségének összegéről. A gyógyszerkeret számításánál nem lehet altatót, vitaminkészítményeket, nem vényköteles gyógyszert (egyéb készítményeket), gyógyászati segédeszközöket, és étrend kiegészítőket számításba, és figyelembe venni.

(5) A gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás havi összege háziorvosi igazolásban meghatározott összeg, de legfeljebb 5.000 Ft,

(6) Nem jogosult gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatásra az a személy - a (2) bekezdésben foglaltak fennállása esetén sem -, aki az Szt. 50. § (1)-(2) bekezdése alapján közgyógyellátásra jogosult.

7. § (1) A kérelmező a kérelméhez becsatolja a kérelem benyújtását megelőző egy hónapon belül kelt jogerős határozatot, mellyel igazolja, hogy nem részesül alanyi, vagy normatív jogcímen a járási hivatal által megállapítható közgyógyellátásban,

(2) A gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás egy évre állapítható meg, évente ismételten beadható.

(3) Elhalálozás esetén a gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatást a haláleset hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni

(4) A gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A háziorvosi igazolás nyomtatványát a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatásra vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

7. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli helyzetbe került, vagy időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd. Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az, a gyermeket nevelő család is amelyik időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azt a személyt indokolt alkalmanként támogatásban részesíteni, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához - miatt anyagi segítségre szorul. Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat a családokat indokolt alkalmanként támogatásban részesíteni, akiknek az ellátásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások - különösen a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, betegség vagy iskoláztatás - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak. E §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatásban részesíthető elsősorban az a személy, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át egyedül élő esetén 400 %-át nem haladja meg.

(3)8 Az e §-ban meghatározott rendkívüli települési támogatás eseti jelleggel adható, a támogatás mértéke súlyos betegség, vis-maior esetén 20.000,-Ft, egyéb esetekben 10.000,-Ft.

(4) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni formában nyújtható, így különösen pénzben, élelmiszerben, vagy élelmiszer csomagban, utalványban, szolgáltatás költségének kiegyenlítésében.

(5)9 A képviselő-testület a téli fűtési költségek megemelkedése miatt rendkívüli élethelyzetbe került azon családokat ahol az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 500%-át nem haladja meg és a lakás fűtése csak vezetékes gázzal biztosított egyszeri 15.000,-Ft összegű gázár támogatásban részesíti.

(6)10 A képviselő-testület egyházi ünnepek alkalmából elsősorban természetbeni támogatásban részesítheti a településen élő családokat, ahol az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum hétszeresét, egyedül élő személy esetén nyolcszorosát nem haladja meg. A támogatás formáját és mértékét a testület határozza meg.

9. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 500%-át nem haladja meg.

(2) A támogatás további feltétele, hogy az elhunyt és a temetésről gondoskodó a haláleset időpontjában urai lakosok voltak.

(3) A támogatás mértéke 10.000 Ft.

(4) A temetési költségek finanszírozása érdekében rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(5) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 90 napon belül lehet előterjeszteni, melyhez csatolni kell az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, a temetés költségeiről az elhunyt hozzátartozójának vagy a temetésről gondoskodó más személyeknek nevére kiállított számlákat és az elhunyt és a temetésről gondoskodó a haláleset időpontjában urai lakoskénti igazolása dokumentumainak fénymásolatát, valamint az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelemről szóló jövedelemigazolásokat

(6) Amennyiben a Hivatal rendelkezik az ügy eldöntéséhez szükséges információkkal, a polgármester a döntést azonnal meghozza, egyéb esetekben az eljárási határidő 15 nap.

10. § A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

8. Külső források függvényében, egyedi pályázat alapján biztosított, ösztöndíj programok keretein belül pénzbeli támogatás

11. § (1) A Képviselő-Testület által külső források függvényében, egyedi pályázat alapján biztosított, ösztöndíj programok keretein belül pénzbeli támogatásra jogosultak a Településen lakcímmel rendelkező, ösztöndíj programban meghatározott feltételeknek megfelelő felsőoktatában vagy középfokú oktatásban részesülő hallgatók.

(2) Az elnyerhető ösztöndíj támogatásokra vonatkozó részletes szabályokat, a támogatottak körét, a jogosultsági feltételeket a Képviselő-testület az egyes ösztöndíj programok elfogadásával állapítja meg.

9. Köztemetés

12. § (1) A köztemetésről a polgármester gondoskodik.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető az a kötelezett, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200%-át.

10. Szociális étkeztetés

13. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik megfelelnek az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

(2) A szociális étkeztetés ellátás iránti kérelmet a feladatellátó intézmény vezetőjéhez kell benyújtani, aki – a szabad kapacitás függvényében – dönt a szociális étkeztetés engedélyezéséről és erről értesíti a kérelmezőt.

(3)11

11. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Hatályát veszti a szociális igazgatásról és a szociális ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.24.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás iránti kérelem, jövedelem és vagyon nyilatkozat

2. melléklet

Kérelem gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési támogatás megállapításához

3. melléklet

Háziorvosi igazolás gyógyszerköltségek viseléséhez kapcsolódó települési gyógyszertámogatáshoz

4. melléklet

Rendkívüli települési támogatás iránti kérelem

5. melléklet12

1

A bevezető az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (10) bekezdését az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (2) bekezdése az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (3) bekezdése az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (6) bekezdése az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. § (2) bekezdés a) pontja az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § (3) bekezdése az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 8. § (5) bekezdését az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 8. § (6) bekezdését az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 13. § (3) bekezdését az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

12

Az 5. mellékletet az Ura Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja hatályon kívül helyezte.