Szalánta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV.19.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2023. 04. 03

Szalánta Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (IV. 19.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról

2023.04.03.

Szalánta Községi Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatályba lépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a veszélyhelyzetben alkalmazni rendelt, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja

1. § (1) Szalánta Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése érdekében a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik Szalánta község lakóinak önszerveződő közösségeivel.

(2) Az Önkormányzat elismeri, megbecsüli a civil szervezetek helyi közéletre gyakorolt hatását és támogatja a kultúra, a hagyományok ápolása, a nevelés-oktatás, a szociális és karitatív tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, a közrend és vagyonvédelem, továbbá az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.

(3) Az Önkormányzat anyagi lehetőségeitől függően a (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében a civil szervezetek számára jelen rendelet keretei között, költségvetéséből pénzügyileg is támogatja Szalánta község területén működő, a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárás szabályairól szóló 2011. évi CLXXXI. törvény alapján nyilvántartásba vett civil szervezetek programjait.

(4) A kölcsönös megbecsülés és egyetértés alapján az Önkormányzat a civil szervezetek részére pályázati úton pénzügyi támogatást e rendelet keretei között azonos feltételek mellett biztosít.

(5) Az Önkormányzat a civil szervezetekkel történő együttműködés érdekében:

a) honlapján a civil szervezetek nyilvános adatait közzéteszi, biztosítva azok elérthetőségét,

b) az Önkormányzat civil adatbázisban nyilvántartja, a civil szervezetek 12. melléklet szerinti alapadatait, azoknak a civil szervezeteknek, melyek benyújtották alapdokumentumaikat és gondoskodnak azok folyamatos aktualizálásáról.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § 6. pontjában meghatározott körbe tartozó szervezetek minősülnek civil szervezetnek.

(2) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet az a bíróság által pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett egyesület, civil társaság, alapítvány, amely az önkormányzat területén székhellyel rendelkezik, az Önkormányzat területén folytat rendszeres tevékenységet, és helyi szervezete az Önkormányzat közigazgatási területén működik, feltéve, hogy az alapító okiratának megfelelő tevékenységet folytat. Az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek csak kivételes esetben támogathatók, önkormányzati vagy humanitárius érdekből.

3. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha azt olyan, pártpolitikától mentes közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani, amely a település lakosságának érdekeit szolgálja.

(2) A pénzügyi támogatásban részesíthető tevékenységi körök a következők:

a) nemzeti összetartozás erősítése

aa) rendezvények, kirándulások szervezése határon túli magyar civil szervezetekkel együttműködve,

ab) a nemzeti önazonosság tudat erősítése érdekében programok szervezése, kiadványok készítése,

b) új nemzedékek jövőjéért

ba) egészségügyi tevékenység, egészséges életmód propagálása, terjesztése,

bb) gyermekek üdültetése, táboroztatása,

bc) nevelési, oktatási tevékenység - elsősorban közösségi életre nevelés érdekében programok szervezése,

c) mobilitás és alkalmazkodás

ca) közbizalom erősítése,

cb) közélet tisztaságának védelme, erősítése,

cc) ifjúsági és sporttevékenység, szabadidős sportolási feltételek javítása, bővítése,

cd) közrend- és vagyonvédelem erősítése, az önkormányzattal és más közösségekkel együttműködve,

d) közösségi környezet

da)1 nemzetiségi, kulturális és közművelődési tevékenység, hagyományok ápolása,

db) természeti és épített környezet védelme, megóvása,

dc) természeti és épített környezeti értékek propagálása az Önkormányzattal és más közösségeket együttműködve,

e) társadalmi felelősségvállalás

ea) szociális, karitatív tevékenység, esélyegyenlőséget elősegítő programok,

eb) érdekképviselet és érdekvédelem,

ec) a házasságra történő felkészítés, a házasság intézményének és a családi életre nevelésének elősegítése

f) önkéntesség

fa) önkéntes programok szervezése és lebonyolítása,

fb) önkéntes tevékenységek fejlesztése és az önkéntesek számának növelése,

fc) civil szervezetek és az önkormányzat közötti önkéntes tevékenység előmozdítása.

(3) Nem nyújtható támogatás, a kérelmezőnek, ha azt üzleti, gazdasági tevékenységre kívánja felhasználni.

(4) Nem nyújtható támogatás az Önkormányzat kötelező feladatát feladat-ellátási szerződés, köznevelési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek feladatellátására.

4. § Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosítja a civil szervezetek részére nyújtható vissza nem térítendő pénzügyi támogatás előirányzatát (a továbbiakban: előirányzat).

5. § (1) Pénzügyi támogatást pályázat útján e rendelet keretei között lehet igényelni.

(2) A polgármester az idei, 2021. évben április 30-ig írja ki első alkalommal a pályázatot, melynek beadási határideje: május 30. napja, elbírálási határideje június 15. napja. A határidőn túl benyújtott pályázatok érdemi elbírálás nélkül elutasításra kerülnek. A támogatás összegével a pályázóknak a következő év február 15-ig kell elszámolniuk.

(3)2 A 2022. évtől a pályázat kiírására a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzat felosztása céljából évente egy alkalommal kerül sor. A támogatási kérelmek beérkezési határideje tárgyév május 31., elbírálási határideje pedig június 15. napja. A határidőn túl benyújtott pályázatok érdemi elbírálás nélkül elutasításra kerülnek.

(4) A pályázati felhívást az Önkormányzat honlapján kell közzétenni. A pályázati támogatási rendszer egységes, ugyanakkor biztosítja a szakterületek sajátosságinak érvényesülését is. Az egységesség biztosítása érdekében, a pályázati felhívások és a részletes pályázati kiírások felépítését a (5) bekezdés, a kötelezően előírt dokumentációt a 6. § tartalmazza.

(5) A pályázati felhívásnak tartalmazni kell:

a) a pályázat kiírójának megnevezését,

b) a pályázat célját,

c) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

d) a pályázati tartalmi elemeit,

e) a pályázathoz csatolandó dokumentumokat megjelölését,

f) a pályázati nyomtatványok elérthetőségét, igénylésének módját,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét,

h) hiánypótlás lehetőségét, határidejét,

i) a pályázat elbírálásának rendjét, határidejét,

j) az eseményekről történő értesítés módját, határidejét,

k) szerződéskötésre vonatkozó határidő,

l) a támogatás igénybevételének módját, feltételeit,

m) elszámolás módját, határidejét

n) az ellenőrzés módját.

(6) A pályázat során a civil szervezet egyidejűleg több tevékenységre is kérhet támogatást.

(7) Nem indulhat a pályázaton, illetve a pályázati eljárás során kizárandó az a civil szervezet, amely a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott kizáró okok hatálya alá tartozik.

(8) Több pályázat egyidejű benyújtása esetén a pályázatokat külön-külön kell benyújtani a pályázati kiírásban meghatározott határidőre.

(9) Több civil szervezet is benyújthat közös pályázatot közös programra, ilyen esetben egyértelműen meg kell jelölni a végrehajtásért és elszámolásért felelős szervezetet.

6. § (1) A pályázatot az e rendelet 1. mellékletét képező Pályázati adatlapon és a 2. mellékletét képező Költségvetési adatlapon kell benyújtani egy példányban, amelyhez az alapdokumentumokat és a szükséges 3–6. melléklet szerinti nyilatkozatokat is csatolni kell.

(2) Nem kell csatolnia az alapdokumentumokat, azoknak a civil szervezeteknek, amelyek idén már korábban beadták azokat, és abban változás nem történt. Ebben az esetben a 7. és 8. mellékletben található nyilatkozatot kell megfelelően kitölteni.

(3) Amennyiben a pályázó a pályázatot hiányosan nyújtja be, úgy egy alkalommal írásban hiánypótlásra kerül sor. A hiányt a felhívás kézbesítésétől számított 8 napon belül, jogvesztés terhe mellett pótolni kell, a mulasztás a pályázat érdemi elbírálás nélküli elutasításával jár.

7. § (1) A pályázatokról Szalánta Község Önkormányzat testülete a pályázati határidő leteltét követő soros ülésen dönt.

(2) A pénzügyi támogatásról szóló határozat tartalmazza:

a) a támogatás forrásának megjelölését,

b) a támogatás felhasználásának célját,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatás kifizetésének határidejét,

e) a támogatás kifizetésének módját, ütemezését (egy összegben vagy meghatározott ütemezéssel),

f) a támogatási összeg felhasználásának kezdő és végső időpontját,

a támogatás elszámolásának határidejét.

8. § (1) Az Önkormányzat a támogatás összegét a támogatási rendelet 13. mellékletét képező támogatási szerződés aláírását követően az abban foglaltak szerint a civil szervezet számára, elsősorban a pénzintézeti számlájára való átutalással teljesíti.

(2) A támogatás csak a támogatási szerződésben meghatározott célra használható fel. A támogatás felhasználását a Szalántai Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi ügyintézője soron kívül bármikor ellenőrizheti.

9. § (1) A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról, a pályázatban meghatározott program megvalósításáról a támogatási szerződésben meghatározott határidőig, de legkésőbb tárgyévet követő év február 15. napjáig és az e rendelet 9. mellékletében előírt módon köteles elszámolni. Az elszámoláshoz csatolni kell a 10. melléklet szerinti Összesítő táblázatot és a 11. melléklet szerinti nyilatkozatot.

(2) Az elszámolás a hatályos számviteli szabályok és az e rendeletben foglaltak szerint történik, amelynek elfogadásáról a polgármester javaslatára a képviselőtestület dönt.

(3) Amennyiben a civil szervezet a támogatást nem a pályázati célnak megfelelően használta fel, vagy az elszámolás hiányos, az elszámolás benyújtásától számított 15 napon belül a támogatottat a pénzügyi ügyintéző felhívja az elszámolás kiegészítésére.

(4) Amennyiben a civil szervezet elszámolási kötelezettségének határidőben nem tett eleget, az elszámolási határidő leteltétől számítót 8 napon belül a pénzügyi ügyintéző felhívja figyelmét a kötelezettség elmulasztására.

(5) Amennyiben a támogatott az elmulasztott elszámolást, vagy hiányos elszámolás kiegészítését a hiánypótlásra történt felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül nem nyújtja be,

a) az elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét,

b) a támogatási szerződésben meghatározott céltól eltérő felhasználás esetén a támogatás elszámolással alá nem támasztott részét

köteles visszafizetni.

(6) Amennyiben az (5) bekezdésben meghatározott visszafizetési kötelezettség keletkezik, a támogatott köteles az összeget a képviselő-testületi határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül visszafizetni az összeget. A kifizetés és a visszafizetés közötti időre eső, a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamatot is hozzá kell számítani.

(7) Három évig nem nyújthat be pályázatot az a civil szervezet,

a) amelynek elszámolását a képviselőtestület elutasította,

b) amely az elszámolást elmulasztotta,

c) amely visszafizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget.

(8) Az elszámolásra vonatkozó döntés meghozataláig további tárgyévi támogatási összeg nem folyósítható.

10. § Ez a rendelet 2021. április 20-án lép hatályba.

2. melléklet

Költségvetési lap

3. melléklet

Nyilatkozat

4. melléklet

Nyilatkozat a köztartozásról

5. melléklet

Nyilatkozat önerő

6. melléklet

nyilatkozat a pályázaton való indulás döntéséről

7. melléklet

Nyilatkozat a változásról

8. melléklet

Nyilatkozat cégbírósági bejegyzésről

9. melléklet

Elszámolás rendje

10. melléklet

Összesítő a támogatás elszámolásához

11. melléklet

Nyilatkozat

12. melléklet

Adatlap

13. melléklet

Támogatási szerződés
1

A 3. § (2) bekezdés d) pont da) alpontja a Szalánta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Szalánta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet a Szalánta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.