Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (II.25.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 26- 2021. 02. 26

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) számú kormányrendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének feladat-és hatáskörét gyakorolva,

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A Képviselő-testület az Mötv. 13. § (1) bekezdésében meghatározott kötelező feladatok mellett az önként vállalt feladatok ellátásáról, azok megvalósíthatósága érdekében a tárgyévi költségvetési rendeletben forrásbiztosítással dönt.”

2. § A Rendelet 33. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az önkormányzati képviselő a képviselői munkájához szükséges, az Mötv. 32. § (2) bekezdés szerinti tájékoztatást önkormányzati ügyekben a jegyzőn keresztül igényelheti a polgármestertől. A jegyző a kérést késlekedés nélkül továbbítja a polgármester részére, aki a jegyzőn keresztül adja meg a tájékoztatást legkésőbb 27 napon belül.”

3. § A Rendelet 37. § (4) bekezdése a következő szöveggel egészül ki:

 „(4) ...E körben a bizottság működéséhez szükséges tájékoztatást a bizottság tagjai a bizottság elnöke útján igényelhetik a jegyzőn keresztül a polgármestertől, aki a jegyzőn keresztül adja meg a tájékoztatást a bizottság elnökének legkésőbb 27 napon belül.”

4. § (1) A Rendelet 5. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) A Rendelet 8. számú melléklete helyébe jelen rendelet 2. számú melléklete lép.

5. § (1) Hatályát veszti a Rendelet 15/A. §-a.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 4. számú melléklete.

(3) Hatályát veszti a Rendelet 7. számú mellékletének 4.4.1. pontja.

6. § Hatályát veszti a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése.

7. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.




INDOKOLÁS

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2021. (II.25.) önkormányzati rendeletéhez


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. és 2. pontja értelmében a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át a rendeletalkotás és a szervezetének kialakítása és működésének meghatározása.



  1. §-hoz

A Rendelet 1. § (10) bekezdésének újrakodifikálása szükséges az önként vállalt önkormányzati feladatok a költségvetési rendeletben kerülnek meghatározásra.

  1. §-hoz

A Rendelet 33. § - az önkormányzati képviselőkre vonatkozó – szabályainak kiegészítése az Mötv. 32. § (2) bekezdés f) pontjának való megfelelés miatt indokolt.


  1. §-hoz

A Rendelet 37. § - az állandó bizottságokra vonatkozó – szabályainak kiegészítése az Mötv. 32. § (2) bekezdés f) pontjának való megfelelés miatt indokolt.


  1. §-hoz

A Rendelet 5. és 8. számú mellékletei megváltozott tartalommal lépnek hatályba.


  1. §-hoz

A Rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése jogharmonizációs kötelezettség miatt indokolt. A Rendelet 4. számú melléklete szintén hatályon kívül helyezésre került.


  1. §-hoz

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdésének hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezés.

  1. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.



6/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 1. számú melléklete:

ELŐTERJESZTÉSEK RENDJE ÉS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK

1.1.      A döntéshozatalhoz szükséges jelenlegi állapotot leíró tényállás részletes ismertetése, amely tartalmazza valamennyi az üggyel kapcsolatos korábbi képviselő-testületi és bizottsági döntést, valamint a döntés meghozatalához szükséges tényt és adatot, így különösen az érintett vagyontárgyak vagy vagyonügyletek pontos meghatározását és leírását, az azokhoz kapcsolódó jogvitákat, eljárásokat. A döntés tartalmának részletes ismertetése. (az előterjesztés I. pontja „Tényállás és a döntés tartalmának részletes ismertetése”)

1.2.      Annak ismertetése, hogy miért szükséges az előterjesztés és a döntés meghozatala az adott ülésen  (az előterjesztés II. pontja, „A beterjesztés indoka”)

1.3.      Annak ismertetése, hogy a döntés milyen önkormányzati feladatot és célt szolgál, miért előnyös az Önkormányzat számára, milyen pénzügyi vonzata van. Ez a pont tartalmazza a pénzügyi hatáselemzést is, amely – értelemszerűen - utal a döntés rövid-, közép-, és hosszú távú pénzügyi hatására, ismerteti a gazdaságossági számítást, valamint felsorolja a pénzügyi és gazdasági kockázati tényezőket (az előterjesztés III. pontja, „A döntés célja, pénzügyi hatása”).

1.4.      Az ügyben alkalmazott jogszabályi rendelkezések tételes ismertetése két csoportra osztva: az első csoportba a hatáskört megállapító jogszabályok, a második csoportba a döntés tartalmát meghatározó (anyagi) jogszabályok tartoznak. (az előterjesztés IV. pontja, „Jogszabályi környezet”).

1.5.      A határozati javaslatban egyértelműen megfogalmazott és a végrehajtás szempontjából ellenőrizhető feladatok, határidők, valamint végrehajtásért felelős személy(ek) megjelölése.

1.6.      Rendeletalkotás esetén mellékletben csatolandó a rendelet-tervezet szövege, valamint a jelenlegi hatályos szabályozás és a javasolt módosítás 2 hasábos összehasonlítása, indokolás, hatásvizsgálat.

2. AZ ELŐTERJESZTÉSEK ELKÉSZÍTÉSE

2.1.      A Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei szakmailag segítik a képviselők, a Képviselő-testület és a bizottságok munkáját. Szakkérdésekben az egyes bizottságok elsősorban a működési körüknek megfelelő feladatkört ellátó szervezeti egységek, önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok tevékenységére támaszkodnak.

2.2.      A képviselő-testületi előterjesztések megfelelő előkészítéséért a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon a jegyző a felelős. A feladatkör szerint felelős ügyosztályok az előkészítés során a jegyző felhatalmazása alapján közvetetten vagy közvetlenül együttműködnek az illetékes bizottságok elnökeivel és az alpolgármesterekkel.

2.3.      Valamennyi előterjesztést az illetékes bizottságokkal véleményeztetni kell, kivéve, ha a téma halaszthatatlan voltára tekintettel ez a soron következő képviselő-testületi ülésig rendelkezésre álló határidő miatt már nem lehetséges, vagy az előterjesztő bizottsági véleményezést nem kér. Ha az illetékes bizottságok álláspontját az előterjesztő nem építette be az előterjesztésbe, arról a Képviselő-testületet a bizottság elnöke tájékoztatja. Az előterjesztés bizottsági véleményezés nélkül is a képviselő-testületi ülés napirendjére tűzhető ettől eltérő törvényi rendelkezése hiányában.

2.4.      A törvényesség betartása érdekében valamennyi előterjesztés csak a jegyző törvényességi észrevételével együtt terjeszthető a testületek – Képviselő-testület, bizottságok – elé. A szakmai egyetértéséről, véleményéről a jegyző külön nyilatkozhat, vagy nyilatkozatát, észrevételét részben vagy egészben visszavonhatja, módosíthatja.

3. AZ ELŐTERJESZTÉSEK FORMAI KÖVETELMÉNYEI

3.1. A képviselő-testületi előterjesztéseket az alábbi minta felhasználásával kell elkészíteni:


Előterjesztő:


A képviselő-testületi ülés időpontja:

………… sz. napirend


Tárgy:


A napirendet zárt/nyilvános ülésen kell tárgyalni, a határozat elfogadásához egyszerű/minősített többség szükséges. (a nem kívánt rész törlendő)


Előkészítő szervezeti egység:


Készítette:


Pénzügyi fedezetet igényel, igazolás:

Jogi kontroll:

Beterjesztésre alkalmas:





aljegyző

Költségvetési és Pénzügyi Bizottság véleményezi

X

Kulturális, Civil, Oktatási, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság véleményezi

Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság véleményezi

Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság véleményezi

Városüzemeltetési Bizottság véleményezi

Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság véleményezi


Határozati javaslat:

A Költségvetési és Pénzügyi Bizottság/Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság/Kulturális, Civil, Oktatási, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság/ Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság/Városüzemeltetési Bizottság/Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés megtárgyalását.

X

X

X

X

X








Tisztelt Képviselő-testület!

  1. Tényállás és a döntés tartalmának részletes ismertetése
  2. A beterjesztés indoka

III. A döntés célja, pénzügyi hatása

IV. Jogszabályi környezet


Kérem az alábbi határozati javaslat elfogadását.

Határozati javaslat

(A javasolt döntések pontokba szedve.)

Felelős:

Határidő: (Amennyiben a felelős és a határidő az egyes határozati javaslati pontok tekintetében eltérő, úgy a feltüntetés pontonként kötelező.)


A döntés végrehajtását végző szervezeti egység: (amennyiben az egyes határozati javaslati pontok tekintetében eltérő, úgy a végrehajtást végző megjelölése pontonként kötelező)




Budapest, …….                                                                                 Előterjesztő (neve/aláírása)


Törvényességi ellenőrzés:



   

               jegyző

3.2. A bizottsági előterjesztéseket az alábbi minta felhasználásával kell elkészíteni:

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

………………………………. Bizottsága

előterjesztő neve

                                   ………….sz. napirend

ELŐTERJESZTÉS

a ………………………. Bizottság…………….i ülésére

Tárgy:

Előterjesztő:                 

név/beosztás

Készítette:                    

név/beosztás


A napirendet …………..         (nyilvános/zárt) ülésen ……………(kell/lehet) tárgyalni.

A döntés elfogadásához egyszerű szavazattöbbség szükséges.


„Szakmai indokolás és ismertetés”. Jogszabályi felhatalmazás a bizottsági hatáskörre.



Határozati javaslat

…………év. (...hó....nap.) számú …………   bizottsági határozat:


a döntés tárgya – „a határozati javaslat szövege”

Felelős:           

Határidő:        

A döntés végrehajtását végző szervezeti egység:

A lakosság széles körét érintő döntések esetén az előterjesztés előkészítőjének javaslata a közzététel módjára:

Hely, dátum:  

Előterjesztő neve/aláírása

készítette: ……………………………….(szervezeti egység)

Leírta: ……………………………………(név, beosztás)

Pénzügyi fedezetet igényel/nem igényel, igazolás:

Jogi kontroll:

Ellenőrizte: 


                          (NÉV)

                         (aljegyző)

Beterjesztésre alkalmas:                           jóváhagyta:


               (NÉV)                                                                                  (NÉV)

                  jegyző                                a ………………………….. bizottság elnöke



6/2021. (II.25.) önkormányzati rendelet 2. számú melléklete:


A KÉPVISELŐ-TESTÜLETNEK A POLGÁRMESTERRE ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖREI


1.         A helyi támogatásokkal kapcsolatos hatásköre:

1.1.      A polgármester a helyi támogatás visszafizetésének feltételeit legfeljebb 3 évenként a család változó jövedelmi helyzetét figyelembe véve megállapítja (a helyi támogatás visszafizetésének rendjéről szóló önkormányzati rendelet).


2.         Az önkormányzati jelképekkel kapcsolatos hatásköre:

2.1.      A polgármester az önkormányzati jelkép használatára vonatkozó engedélytől eltérő használat esetén a már megadott engedélyt visszavonhatja (a Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló, lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló önkormányzati rendelet).

2.2.      A polgármester őrzi a címer eredeti rajzolatát ábrázoló színes etalont (a Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló, lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló önkormányzati rendelet).


3.         A szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköre:

3.1.      A polgármester dönt az Szt.-ben és a Gyvt.-ben a települési önkormányzatok részére meghatározott szociális tárgyú feladat- és hatáskörök tekintetében amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján.


4.         Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésével kapcsolatos hatásköre:

4.1.      Amennyiben az Önkormányzat által kötött megbízási szerződés másként nem rendelkezik, a polgármester, illetve meghatalmazottja az Önkormányzattal szembeni tartozás kiegyenlítése esetén hozzájárulhat a jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom törléséhez, az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

4.2.      A polgármester bírálja el a vételi szándék bejelentője által előterjesztett igazolási kérelmet az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

4.3. A polgármester az ajánlati kötöttség határidejét – 30 napot nem meghaladóan –meghosszabbíthatja az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.


5.         Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásával kapcsolatos hatásköre:

5.1.      A helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételére, átalakítására, korszerűsítésére vonatkozó munkálatok megkezdése előtt a bérbeadó nevében a polgármester adja ki a tulajdonosi hozzájárulást a hatósági és a társasházi engedélyek beszerzésére vonatkozóan, az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

5.2.      A polgármester felhatalmazza a bérbeadói szervezetet a bérleti szerződés aláírására az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

5.3. A polgármester gondoskodik az Önkormányzat képviseletének ellátásáról az olyan jogvitákban, amelyekben a döntés a Képviselő-testületre, a hatáskörrel rendelkező bizottságra tartozik az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.


6.         A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekkel kapcsolatos hatásköre:

6.1. A polgármester kezdeményezheti a Képviselő-testület által alapított kitüntető díj adományozását (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.2.      „A polgármester dönt „a Józsefváros Rendjéért” díj odaítéléséről (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.3.      A polgármester dönt „az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa” cím odaítéléséről

(a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.4.      A polgármester átadja a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott kitüntetéseket és díjakat (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.5.      A polgármester dönt az oktatási, egészségügyi, szociális, bölcsődei munka, valamint közigazgatási szakterületen végzett kiváló munkáért, magánszemély részére „a Polgármesteri Dicséret díj” odaítéléséről (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).


7.         A „Józsefváros” név felvételével és használatával kapcsolatos hatásköre:

7.1.      A polgármester engedélyezi a gazdasági, társadalmi, tudományos szervezetek, intézmények, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához, általuk előállított termékek, kiadványok elnevezéséhez vagy működésük folytatásához a „Józsefváros”, vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott megjelölését, valamint a név használatát (a „Józsefváros” név felvételéről és használatáról szóló önkormányzati rendelet).

7.2.      A polgármester gondoskodik a közigazgatási megjelölés vagy név engedélyezett használatának ellenőrzéséről (a „Józsefváros” név felvételéről és használatáról szóló önkormányzati rendelet).


8.         A társasházak osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához nyújtandó önkormányzati támogatásokkal kapcsolatos hatásköre:

8.1.      A polgármester az illetékes bizottság javaslatára dönt a támogatásban részesítendő társasházakról és az önkormányzati támogatás összegéről (a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet).

8.2.      A társasház kérelme alapján az illetékes bizottság javaslatára a polgármester 24 vagy 36 hónapos futamidő mellett történő törlesztésről (a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet).


9.         Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet alapján első fokon dönt:

9.1. amennyiben a Bizottság 15 naptári napon át nem ülésezik, vagy összehívott ülése nem volt határozatképes;

9.2. amennyiben a kérelmezett használat időtartama a 7 naptári napot nem haladja meg és a kérelmező nem kér díjcsökkentést vagy díjelengedést;

       9.2.1. konténer elhelyezése és építési tevékenység esetén;

       9.2.2. rendezvények kivételével szórakoztató tevékenység, utcazenélés esetén,

       9.2.3. portrérajzolás esetén,

       9.2.4. kereskedelmi célú szórólaposztás esetén,

9.3. az önkormányzati választásokat követő 30 naptári napig, de legkésőbb a Bizottság megalakulásáig,

9.4. amennyiben a kérelmező a 27. § alapján díjfizetés alóli mentességben részesül,

9.5. a hatósági szerződés jóváhagyásáról a filmforgatás céljából történő közterület használat esetén,

9.6. a megállapított közterület-használati díj korlátlan csökkentéséről vagy elengedéséről oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú filmek forgatása esetén.


10.       Az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásával kapcsolatos hatásköre:

10.1.    Az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásáról a polgármester támogatási szerződést köt, melyben rögzíti a támogatás módját, szakaszait, a megvalósítás határidejét, a támogatással való elszámolás szabályait, a felhasználás ellenőrzését, valamint a szerződés-szegés jogkövetkezményeit, egyben kitölti, aláírja és továbbítja a pályázónak az önkormányzat által kötelezően csatolandó dokumentumokat az értesítés megküldésével együtt. (az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásáról szóló önkormányzati rendelet).

10.2. A polgármester a nyilvános pályázati felhívás kivonatát a helyi újságban és az önkormányzat honlapján, teljes terjedelemben pedig a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott hirdetményhelyeken teszi közzé. (az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásáról szóló önkormányzati rendelet).


11.       Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásával kapcsolatos hatásköre:

11.1. Sétáló övezetbe történő behajtás esetén az igazoltan közszolgáltatási feladatot ellátó szervek, szervezetek és azok működését elősegítő szolgáltatók által használt gépjárművekkel és az egyedi forgalmi rendszámhoz rendelt behajtásra jogosító igazolásokat a közszolgáltatási feladatot ellátó szerv, szervezet kérelmére a polgármester állítja ki. (a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet).

11.2. A lakossági várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás, az egészségügyi várakozási hozzájárulás, a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás és a külön jogszabályban meghatározott egyéb hozzájárulások kiadásáról a polgármester dönt. Amennyiben a kérelem nem felel meg a vonatkozó önkormányzati rendelet előírásainak, az elutasításról a polgármester dönt (a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet).

11.3. A polgármester dönt az önkormányzati várakozási hozzájárulás kivételével a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott hozzájárulások kiadása iránti kérelmekről (a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet).


12.       A hátralékkezelési szolgáltatásra való jogosultsággal kapcsolatos hatásköre:

12.1.    A polgármester dönt a hátralékkezelési szolgáltatásra való jogosultságról (a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet).


13.       Egyes anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékével kapcsolatos hatásköre:

13.1.    Az egyes anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó befizetett többletszolgáltatási díj visszafizetését a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek mellett a polgármester engedélyezheti (az egyes anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló önkormányzati rendelet).


14.       Az Önkormányzat tulajdonában álló üres telkek, felépítményes ingatlanok, gépkocsi-beállók és dologbérlet bérbeadásával kapcsolatos hatásköre:

14.1.    A polgármester felhatalmazza a bérbeadói szervezetet a bérleti szerződés aláírására (az Önkormányzat tulajdonában álló üres telkek, felépítményes ingatlanok, gépkocsi-beállók és dologbérlet bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet).         

14.2.    A helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételére, átalakítására, korszerűsítésére vonatkozó munkálatok megkezdése előtt a bérbeadó nevében polgármester adja ki a tulajdonosi hozzájárulást a hatósági engedélyek beszerzésére vonatkozóan (az Önkormányzat tulajdonában álló üres telkek, felépítményes ingatlanok, gépkocsi-beállók és dologbérlet bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet).


15.       Az Önkormányzat költségvetésével kapcsolatos hatásköre:

15.1. A polgármester gyakorolja mindazon hatásköröket, amelyeket az Önkormányzat éves költségvetését szabályozó önkormányzati rendelet a hatáskörébe utal.


16.       Az átmeneti gazdálkodással kapcsolatos hatásköre:

16.1. A polgármester gyakorolja mindazon hatásköröket, amelyeket az Önkormányzat átmeneti gazdálkodását szabályozó önkormányzati rendelet a hatáskörébe utal.


17.       Az Önkormányzat vagyonával és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásával kapcsolatos hatásköre:

17.1. A polgármester a joggyakorló, amikor olyan tulajdonosi döntést kell hozni, melyre vonatkozóan a Képviselő-testület nem tartotta fenn a tulajdonosi jogkörének gyakorlását és a tulajdonosi jog gyakorlását nem ruházta át az illetékes szakbizottságra (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.2. A házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén értékhatártól függetlenül a polgármester engedélyezi az Önkormányzat felé jelzálogjoggal biztosított tartozás átvállalását és a jelzálogjog átjegyzését, ha a megosztásról már született jogerős bírósági határozat, vagy ha a megosztás feltétele az engedélyezés (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.3. Az Önkormányzat vagyonát vagy az Önkormányzat vagyoni és pénzügyi kötelezettségét érintő eljárásban a polgármester dönt a Képviselő-testület és átruházott hatáskörben eljáró bizottság határozatában szereplő kiírási, ajánlatkérési, versenyeztetési feltételek hirdetések formai helyesbítéséről és a helyreigazításokról, továbbá a jogszabályi előírások miatt szükséges korrekciók átvezetéséről azzal, hogy ezen döntés a képviselő-testület vagy átruházott hatáskörben eljáró bizottság döntésével – a helyreigazítási kérdéseken túlmenően – nem lehet ellentétes, azt lényegi – helyreigazítási kérdésnek nem minősülő – kérdésekben nem módosíthatja. (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.4. A polgármester dönt a LÉLEK-Programot érintő valamennyi adomány, közérdekű kötelezettségvállalás elfogadására és azok felhasználásáról, azzal, hogy a tartós fenntartási kötelezettséggel járó természetbeni adományok, közérdekű kötelezettségvállalások elfogadására a Képviselő-testület jogosult. A polgármester az Önkormányzat öröklése vagy a vagyon javára történő lemondás esetén dönt az öröklés és a lemondással érintett vagyon elfogadásáról, elfogadás esetén intézkedik annak átvételéről.

17.5. A polgármester az Önkormányzat törvényes képviseletének ellátására vonatkozó jogkörében korlátozás nélkül adhat megbízást és meghatalmazást a nevében történő jognyilatkozat megtételére (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.6. A polgármester adja ki az Otthon Melege Program Földgázüzemű konvektorok cseréjére vonatkozó alprogramban pályázó, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakás bérlője részére az Önkormányzat hozzájáruló nyilatkozatát.



18.       Egyéb hatásköre:

18.1.    A Képviselő-testület elé terjeszti a tárgyévre vonatkozó összefoglaló éves ellenőrzési jelentést, amely az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek éves ellenőrzési jelentései alapján készül.

18.2. Dönt a testvérvárosi, partnervárosi kapcsolattartással összefüggő önkormányzati delegáció külföldi utazásáról, tagjairól és a napidíjról.

18.3.    Dönt az Önkormányzat szakmai, gazdasági, kulturális vagy politikai fórumokba, szervezetekbe delegált képviselőinek személyéről, a delegálás feltételeiről és a delegálás során képviselendő önkormányzati álláspontról.

18.4.    Saját hatáskörben dönt a munkacsoportok, tanácsadó testületek, intézményi tanács, érdekképviseleti fórum, egyéb egyeztető fórumok létrehozásáról, összetételéről, tagjairól, feladatairól és működéséről. Ezt a szabályt kell alkalmazni a Képviselő-testület által korábban létrehozott, munkacsoportok, tanácsadó testületek, intézményi tanács, érdekképviseleti fórum, egyéb egyeztető fórumok tekintetében is.

18.5.    A polgármester jogosult a sajtó-helyreigazításokkal kapcsolatos, illetve a polgármester személyét érintő ügyekben a szükséges eljárások megindítására.

18.6.    A polgármester dönt az Önkormányzat által megbízott ügyvédeket érintő, költségvetési forrás felhasználásának nem minősülő kérdésekben, különös tekintettel a titoktartási kötelezettség alóli felmentéssel kapcsolatos ügyekre. Ez a rendelkezés nem érinti a polgármesternek a számára biztosított költségvetési forrással kapcsolatos jogait.

18.7.    A jegyző javaslata alapján dönt a közbeszerzési eljárásokban eljáró bírálóbizottság tagjainak személyéről.

18.8. A polgármester dönt a szabadalmi eljárások kezdeményezéséről és az azokkal kapcsolatos intézkedések megtételéről.

18.9. A polgármester dönt a „Józsefvárosi Kamattámogatási Program” keretében a köztartozásmentes, józsefvárosi székhellyel rendelkező mikrovállalkozások fejlődésének elősegítésére a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által nyújtott hitel kamattámogatásáról.

18.10. minden olyan ingatlan építéshez kapcsolódó gépjármű-elhelyezési kötelezettség megváltása ügyében dönt, amely nem bizottság hatáskörébe tartozik (Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről).

18.11. a polgármester dönt a megváltásról szóló megállapodás megkötéséről, amennyiben az építtető a rendeletben meghatározott megváltási díj megfizetését és az előírt feltételek teljesítését vállalja.

18.12. a polgármester dönt a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott hatáskörökben.