Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 11. 30

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

2023.11.30.

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésének g) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Az ellátások igénylésének, kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének általános szabályai

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített és jelen rendelet mellékleteként meghatározott formanyomtatványokon kell benyújtani:

a) települési támogatás és rendkívüli települési támogatás igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a 2. melléklet,

b) köztemetés iránti formanyomtatványt a a 3. melléklet,

c) szociális étkeztetés igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a 4. melléklet tartalmazza.

d) szociális célú tűzifa támogatás igényléséhez szükséges formanyomtatványt az 5. melléklet tartalmazza

(2) A képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális és gyermekjóléti ellátásokra irányuló kérelmeket a Vasszécsenyi Közös Önkormányzati Hivatalnál (9763 Vasszécseny, Petőfi S. u. 11.) kell benyújtani.

(3) A kérelmező - figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott jövedelemre és vagyonra - a kérelme benyújtásakor köteles saját maga, illetve családja és háztartása jövedelmi, vagyoni viszonyairól igazolást csatolni vagy amennyiben ez nem alkalmazható, akkor jövedelmi, vagyoni viszonyairól büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni. A nyilatkozatban foglaltak valódiságát az eljáró hatóság ellenőrizheti.

(4) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják – a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, a bizonyítékok utólagos csatolása mellett.

2. § (1) A települési támogatás, a rendkívüli települési támogatás a köztemetés és a szociálisan rászoruló személy részére biztosítandó étkeztetés elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(2) A polgármester a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatja.

(3) Az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás megállapításáról a képviselő-testület rendkívüli képviselő-testületi ülésén dönt.

(4) A családsegítés, a házi segítségnyújtás iránti kérelmeket a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálathoz kell benyújtani (9700 Szombathely, Széll K. u. 4.), amelyek elbírálása az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

3. § (1) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

a) eseti jelleggel vagy

b) meghatározott időszakra havi rendszerességgel.

(2) A települési és rendkívüli települési támogatás adható

a) természetben vagy

b) pénzbeli ellátás formájában.

(3) Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás összege - az elemi kár esetén nyújtandó, valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - alkalmanként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét.

(4) A meghatározott időszakra havi rendszerességgel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás havi összege nem haladhatja meg a 15.000 Ft-ot.

(5) A havi rendszerességgel vagy eseti jelleggel nyújtott lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás kifizetése elsősorban a közüzemi szolgáltató részére utalással történik.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a kérelmezőt a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg,

(7) Az eseti jelleggel nyújtott települési és rendkívüli települési támogatás a polgármester döntését követő 5 napon belül, a havi rendszerességgel megállapított támogatás első alkalommal a polgármester döntését követő 5 napon belül, a további támogatás minden hónap 5. napjáig kerül kifizetésre házipénztárból.

4. § (1) A polgármester a települési és a rendkívüli települési támogatás felhasználását ellenőrizheti.

(2) A polgármester települési és a rendkívüli települési támogatást megállapító határozatában meghatározhatja a támogatással való elszámolás feltételeit és módját. Amennyiben a támogatásban részesített személy az előírt számadási kötelezettségnek határidőre nem tesz eleget, és a megállapító határozat alapján további támogatásra is jogosult lenne, a támogatás kifizetését fel kell függeszteni. Az elszámolás elmulasztása esetén kérelmező további települési támogatásra nem jogosult.

(3) Amennyiben a rendszeres és eseti jelleggel települési és rendkívüli települési támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára eső támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

5. § A polgármester a Szoctv. 17. §-ában szabályozott esetben a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett települési támogatás összegének megtérítését – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 180 %-át – a települési támogatást igénybe vevő kérelmére méltányosságból elengedheti vagy csökkentheti vagy a települési támogatás összegének megtérítésére maximum tizenkét havi részletfizetést biztosíthat.

II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások

1. Települési támogatás

6. § Települési támogatás nyújtható

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres és eseti költségek viseléséhez,

b) gyógyszerköltségek enyhítésére

c) karácsonyi támogatásként évente egyszeri alkalommal azoknak a személyeknek, akik a tárgy évben vagy azt megelőzően betöltik a 65. életévüket. 6. melléklet

7. §1 (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, elsősorban a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez nyújtható.

(2) Tüzelőanyag beszerzéséhez eseti jellegű pénzbeli vagy természetbeni támogatás biztosítható.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás nettó összjövedelmének a 10%-át.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) Lakhatással kapcsolatos települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A természetben nyújtott lakhatással kapcsolatos települési támogatás a közüzemi szolgáltatóval szerződésben álló személy részére állapítható meg.

(7) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlákat.

8. §2 (1) Gyógyszer költségeinek enyhítésére települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetén 550 %-át és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 12 %-át.

(2) Magas gyógyszerköltségre tekintettel kért települési támogatás nem állapítható meg annak, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra jogosult.

(3) Gyógyszerköltségre tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt gyógyszerköltség 50 %-át.

(4) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről.

9. §3 (1) A 6. § c) pontja szerinti támogatás maximálisan adható összege 10.000 Ft.

(2) A támogatásra az jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 700 %-át.

(3) A támogatás iránti kérelmet jövedelem igazolással együtt december 15. napjáig lehet benyújtani.

(4) A karácsonyi támogatás összege az év utolsó negyedévében kerül kifizetésre.

2. Rendkívüli települési támogatás

10. §4 (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át, egyedül élőnél a 550%-át.

(2) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

a) megfelelő élelmezés hiánya,

b) a lakhatás elvesztésének veszélye,

c) közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye díjtartozás miatt,

d) aktív korúak ellátásában részesülő személy;

e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg

f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

g) a megfelelő ruházkodás hiánya,

h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;

i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége

j) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,

k) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

l) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

m) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,

n) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag sajátos ellátási igényének kielégítése, fejlesztése vagy rehabilitációjának biztosítása

o) napi megélhetési gondok

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

a) elemi kár,

b) baleset,

c) haláleset,

d) jövedelem igazolt elvesztése;

e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,

f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a vasszécsenyi állandó lakóhellyel rendelkező, gyermeket szülő anyát, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 550%-át.

(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen

a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

b) lakhatási kiadásokkal összefüggő felhalmozott hátralék esetén a közüzemi szolgáltató által kiállított igazolás,

c) terhesgondozásról szóló igazolást,

d) gyermek születése esetén a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

e) elemi kár esetén nyilatkozatot a várható helyreállítási költségek összegéről,

f) étkeztetést biztosító intézmény igazolását a térítési díj, illetve a fennálló hátralék összegéről,

g) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást.

h) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát

i) a fogyatékos vagy tartósan beteg személy sajátos ellátási igényének kielégítése, fejlesztése vagy rehabilitációjának biztosítása esetén a fogyatékossági támogatásról vagy magasabb összegű családi pótlékról szóló határozatot vagy igazolást.

11. § (1) A fiatal felnőtt részére iskoláztatással összefüggő rendkívüli települési támogatás legfeljebb a jogosult 23. életévének betöltéséig és abban az esetben állapítható meg, ha közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

(2) Iskoláztatásra tekintettel kért rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg annak, aki jogszabály rendelkezése folytán vagy más forrásból ingyenes tankönyvellátásra jogosult.

12. §5 (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az elhunyt vasszécsenyi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozója vagy a temetésről gondoskodó más személy, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti és a családjában az egy főre jutó havi nettó vedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élőnél a 550 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,

b) az eltemettető nevére szóló temetési számlák hitelesített másolati példányát,

c) amennyiben a haláleset nem Vasszécsenyben történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 250.000,- Ft.

(4) A támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresével.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.

13. §6 A polgármester a család életkörülményeinek mérlegelése során, a 10. § (1) bekezdésében foglalt jövedelem határtól eltérhet, amennyiben az önkormányzat saját intézményei vagy külön megállapodás útján a fogyatékos, illetve a tartósan beteg személy sajátos ellátási igényének kielégítését, fejlesztését vagy rehabilitációját nem tudja biztosítani, vagy a 12. § (1) bekezdésében meghatározott hozzátartozó az elhunyttal egy háztartásban élt.

14. § A polgármester hivatalból, valamint a nevelési oktatási intézmény, gyámhatóság vagy más családvédelemmel foglalkozó intézmény, védőnő, természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére a rendeletben foglaltak figyelembevételével állapíthat meg rendkívüli települési támogatást.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

3. Szociális célú tűzifa támogatás

15. §7 (1) A képviselőtestület háztartásonként legfeljebb 5 m3 szociális célú tűzifa támogatást nyújthat annak a kérelmezőnek, aki

a) aktív korúak ellátására

b) időskorúak járadékára

c) - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására –települési támogatásra (elsősorban a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő) jogosult;

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család;

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő személy

f) a 70 év feletti nyugdíjas

g) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetében 550 %-át nem haladja meg.”

amennyiben az általa lakott lakás fűtését fatüzelésre alkalmas berendezéssel biztosítja.

(2) A támogatás megállapítása során előnyt élveznek az (1) bekezdés a.) – d.) pontjában felsoroltak.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás forrása a központi költségvetés alapján a belügyminiszter által az Önkormányzat számára megállapított előirányzat, kiegészítve a pályázatban meghatározott Önkormányzati saját erővel. A forrás kimerülését követően beérkezett kérelmeket el kell utasítani.

(4) A rendelkezésre álló mennyiséget meghaladó igény esetén az elbírálás során figyelembe kell venni a kérelmek beérkezési sorrendjét, valamint –az (1) bekezdés a-d) pontjában meghatározott jogosulti kört kivéve –azon belül a kérelmezők jövedelmi viszonyait.

(5) A képviselőtestület a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(6) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket, legkésőbb tárgyév október 17. napjáig lehet benyújtani. Indokolt esetben a benyújtott kérelem valóságtartalma környezettanulmány készítésével ellenőrizhető.

16. § A képviselő-testület a 15. § szerinti támogatásban részesített személyek részére a szociális célú tűzifa támogatás legfeljebb 5 m3 mértékig történő kiegészítésére, az Önkormányzat saját költségvetése terhére természetbeni települési támogatást állapíthat meg.

4. Köztemetés

17. § (1) A polgármester a köztemetés költségeinek visszafizetésére az eltemettetésre köteles személy részére kérelmére – amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, egyedül élő esetében 170%-át – maximum tizenkét havi részletfizetési lehetőséget biztosíthat.

(2) Az első részlet visszafizetésének határideje a részletfizetést megállapító határozat jogerőre emelkedését követő hónap 15. napja.

(3) Az eltemettetésre köteles személyt kérelmére, létfenntartást veszélyeztető élethelyzete esetén a polgármester a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben mentesítheti.

(4) A köztemetés elrendelése során tekintettel kell lenni az elhunyt vallására, a temetésével kapcsolatos esetleges nyilatkozatára.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások

18. § Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) étkeztetést a Vasszécsenyi Tündérország Óvoda és Körzeti Bölcsőde főzőkonyhájáról,

b) házi segítség nyújtást a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézménye útján.

c) családsegítést a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézménye útján.

5. Étkeztetés

19. § (1) A polgármester a szociálisan rászoruló részére a szociális törvényben foglaltak figyelembevételével napi egyszeri meleg ételt (ebédet) biztosít térítési díj ellenében. 1. melléklet

(2) Korára való tekintettel rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó nyugdíj korhatárt betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) Pszichiátriai betegsége, vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes.

(6) Egyéb okból rászorulónak kell tekinteni az aktív korúak ellátásában részesülő, valamint a közfoglalkoztatásban részt vevő személyt.

(7) Az étkezés igénybevételéhez a jogosultságot az alábbiak alapozzák meg:

a) a 19. § (2) bekezdés esetében a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jövedelemigazolás vagy személyi igazolvány,

b) a 19. § (3) és (5) bekezdés esetében a háziorvos, kezelőorvos, szakorvos igazolása,

c) a 19. § (4) bekezdés esetében a fogyatékossági támogatásról, vagy az emelt összegű családi pótlékról szóló határozat.

d) a 19. § (6) bekezdése esetén a jogosultságot megállapító határozatot, valamint a közfoglalkoztatási szerződést.

(8) A 19. § (7) bekezdés b) pontja szerinti igazolásnak ki kell térnie a megbetegedés, mozgáskorlátozottság fennállásának várható időtartamára. Az étkezésre való jogosultság erre az időtartamra, határozott időre állapítható meg. A jogosultság lejártát megelőzően az ellátott egészségi állapotát felül kell vizsgálni és amennyiben jogosultsága továbbra is fennáll, az ellátás – a megfelelő orvosi igazolás ismételt csatolásával – meghosszabbítható.

20. § Azon jövedelemmel nem rendelkező, egészségi állapota miatt rászorult személynek, aki mozgásában korlátozott, krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen – nem tud gondoskodni, térítésmentesen jogosult napi egyszeri meleg ételt (ebédet) igénybe venni.

21. § Az étkeztetés szociális ellátásként hivatalból is megállapítható annak az egyedül élő, jövedelemmel nem rendelkező személy részére, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

22. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan, legalább 2 hónapig nem vette igénybe, s ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) a személyi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevétele önkéntes.

(3) Az ellátás az ellátott személy halálával megszűnik.

6. Térítési díj

23. § (1) A 19. § (1) bekezdésében meghatározott étkeztetésért fizetendő térítési díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A polgármester a tartósan létfenntartási gonddal küzdő, valamint létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került személyt az étkeztetésért fizetendő térítési díj megfizetése alól részben vagy egészben mentesítheti.

(3) A házi segítségnyújtásért fizetendő térítési díjhoz kedvezményt és mentességet az önkormányzat nem biztosít.

24. §8

25. § Ez a rendelet 2021. szeptember 11-én lép hatályba.

1. melléklet

Térítési díjak

1.9 Az étkezés intézményi térítési díja:

a) kiszállítással bruttó: 815 Ft

b) elvitel esetén: bruttó: 715 Ft

2. melléklet

KÉRELEM
TELEPÜLÉSI és rendkívüli települési TÁMOGATÁS megállapításához

1. A kérelmező neve: ………………………………………………….......................................

Születési neve: ……………………………………………………….........................................

Születési helye, ideje: ………………………………………………........................................

Anyja neve: ……………………………………………...…………………………………….

Családi állapota: ………………………………………………...………………………..……

Lakcíme: ………………………………………………………………………………….……

tartózkodási helye: ……………………………………………...…………...............................

TAJszáma: …………………………………………………...…………………………………

Bankszámlaszám: ………………………………………………………………………….……

Telefon elérhetősége (kitöltése önkéntes): …………………………………..........................

2. A kérelmezővel közös háztartásban élők felsorolása:

Név: Születési hely, idő TAJ rokoni kapcsolat

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………

3. A kérelmező a házban, lakásban milyen minőségben lakik: …………..………...………

A háztartás havi rezsije:

Víz- és csatornadíj:……………………………. Gáz:……………………………………….....

Villany:……………………………………….. Telefon:………………………………………

Fűtés költsége:………………………………... Kölcsöntörlesztés:…………………………..

Gyógyszer:……………………………………. Egyéb:………………………………………

4. Van-e a családban krónikus betegségben szenvedő: igen - nem

Ha igen: neve:.............................................................................................................................

Mióta beteg, betegség megnevezése:..........................................................................................

5. Szenvedélybeteg van- e a családban? Igen - nem

- a szenvedélybeteg áll-e gyógykezelés alatt: igen - nem

6. A kérelmező vagy családtagja

részesül-e aktív korúak ellátásában: : igen - nem

részesül-e közgyógyellátásban: igen - nem

részesül-e rendszeres gyermekvédelmi támogatásban: igen - nem

7. Milyen címen kéri a támogatást (a megfelelő aláhúzandó):

a) megfelelő élelmezés hiánya,

b) a lakásfenntartás kiadásaihoz,

c) lakhatási kiadásokkal összefüggő felhalmozott hátralékok csökkentéséhez

d) közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye,

e) nyugdíj biztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.

f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

g) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,

h) a megfelelő ruházkodás hiánya,

i) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;

j) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlása

k) gyógyszer, gyógyászati segédeszköz megvásárlása

l) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,

m) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

n) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

o) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségnyújtás,

p) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása;

q) gyermek születése

r) elemi kár,

s) baleset,

t) haláleset,

u) jövedelem igazolt elvesztése;

v) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

w) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

8. Részletes indoklás:

………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...………………………………….

A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok): .......................................................................................................................................................

Alulírott hozzájárulok, hogy adataimat (családtagjaim adatait) a kérelem elbírálása céljából kezeljék.

Dátum:

kérelmező aláírása nagykorú hozzátartozó aláírása

A kérelemhez mellékelni kell:

9. Jövedelemigazolásokat:

- havi rendszeres jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelméről

- nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagáról.

10. Az igénylés címéhez kapcsolódó igazolásokat:

JÖVEDELMI ADATOK:

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek jövedelme

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem:

3.Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.a gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások( különösen: GYED,GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj,. árvaellátás

6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás

7. Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem:

8. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések, stb)

9.Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzellátás a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv. 4. § (1) i) pontja

10. A család összes nettó jövedelme:

11. a család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők ( tartásdíj összege)

A család összes nettó jövedelme:……………………………………………….Ft/ hó.
Egy főre jutó havi nettó jövedelem( ügyintéző tölti ki):…………………………Ft/hó.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fentiekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat a megyei NAV útján ellenőrizheti.
Dátum:
………………….………...
kérelmező aláírása

a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

b) gyógyszer szükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza, a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről,

c) lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlák, hátralék esetén a közüzemi szolgáltató által kiállított igazolást,

d) terhesgondozásról szóló igazolást,

e) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

f) elemi kár esetén helyreállítás költségeiről készített kimutatást

g) haláleset során a halotti anyakönyvi kivonatot és az eltemetés költségeit igazoló számlát

h) étkeztetést biztosító intézmény térítési díj kimutatását,

i) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást,

j) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát.

3. melléklet

Köztemetés iránti kérelem

1. Alulírott kérem Vasszécseny Község Önkormányzatát, hogy

néhai ………………………………………………………..…………………………. (név)

Születési neve: ...................................................................................................................................

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

elhalálozás időpontjában fennálló utolsó lakóhelye: ……………………………………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

elhalálozás ideje: ………………………………………………….

közköltségen történő eltemetéséről gondoskodjon.

Kijelentem, hogy temetésre kötelezett személy vagyok, de anyagi helyzetem miatt a temetés költségeit létfenntartásom veszélyeztetése nélkül vállalni nem tudom.

Kérem az elhunyt ……………………….. szertartás szerinti temetésének elrendelését.

A köztemetés helyéről, idejéről kérek /nem kérek értesítést. (megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmező neve:

Neve: ………………………………………………………..…………………………

Születési neve: ...........................................................................................................................

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

lakóhelye: ……………………….............................................................................…………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy tudomásom szerint

- A temetést szerződésben vállalta …………………………………………... ……..(név) ………………………………….……………………. (lakcím) szerinti lakos.

- A temetést szerződésben vállaló személy nincs.

- Az elhunyt végrendeletében az alábbi személyt nevezte meg: …..………………………

…………………………. (név) …………………………………………………… (lakcím), akinek a temetésről gondoskodni kell.

- Végrendelet nem készült, nem jelölt meg végrendeletben temetésre köteles személyt.

- Az elhunyttal elhalálozása előtt együtt élő házastársa ………………………………

………………………. (név), leánykori neve:………………………………………

Szül. helye, ideje: …………………………………………………………………..

állandó lakcíme: …………………………………………………………………….

Az elhunyt közeli hozzátartozója: házastárs, egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő, valamint a testvér

Név

szül. idő

anyja neve

rokoni foka

Belföldi állandó lakcímre

Belföldi tartózkodási lakcíme






Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kijelentem, hogy az eljárás során az önkormányzattal együttműködöm.
……………………, 20…... …………………….. hó ……. nap
…………………………………
aláírás

2. Tájékoztatom, hogy az 1999. évi XLIII. Tv. 20. § /1/ bekezdése alapján a temetésre kötelezett személy:

Tudomásul veszem, hogy az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

- a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

- az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

A kérelemhez mellékelni kell:

- a köztemetésre kötelezett – és családja - jövedelemigazolását

- halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát.

a) aki a temetést szerződésben vállalta,

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez,

c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa,

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja] a törvényes öröklés rendje szerint.

4. melléklet

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név:……………………………...……….Születési név:………………………………..……

Anyja név:…………………………………...Személyi igazolvány száma:…..……………..….

Születési hely, idő:…………………………………………..………………….………..……

Lakóhely:……………………………………………………….…..……………...………..

Tartózkodási hely:…………………………………………………..…………………...…….

Értesítési cím és telefonszám:………………………………………….……………………..….

TAJ száma:……...………………………………………………..……………………...…….

Állampolgárság:..:………………………………………………..……………………...…….

Magyarországon tartózkodás jogcíme

Bevándorolt:……..………Letelepedett:…….………Uniós állampolgár:……….…………..

Menekült:……………………………………..Hontalan:………...………………….………..

A szabad mozgás és tartózkodás jogára vonatkozó adat:………………………………………

cselekvőképesség mértéke:…………………………………………….………………….……..

2. Törvényes képviselő

Neve:……………………………….…….Születési neve:……………….……………………

Címe, telefonszáma:………………….………………………………….……………………..

Születési helye, ideje:……………………….…………………………………………………

Anyja neve:…………………..……...…...Személyi igazolvány száma:………………….…….

3. Más hozzátartozó

Neve:…………………………………….Születési neve:………………….…………………

Címe, telefonszáma:…………………………………………………………….……………..

Születési helye, ideje:………………………………………………………….………………

Anyja neve:………………………..…...Személyi igazolvány száma:…….……...…………….

Rokoni kapcsolat az igénylővel:…………………………………..…………………………...

4. Étkeztetés

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

Milyen gyakorisággal kéri s szolgáltatás biztosítását

Milyen időtartamra kéri a az ellátás biztosítását

határozatlan időre

határozott időre, éspedig:…………………………………-ig

Az étkeztetés módja:

Kiszállítással

Elvitellel

Étkezés:

Normál

Diétás, éspedig:…………………………………………..

Az étkeztetés jogosultsága:

- kor (társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.évi LXXXI. törvény alapján a reá irányadó

- nyugdíj korhatárt betöltötte)

- egészségi állapot

- fogyatékosság

- pszichiátriai betegség

- szenvedélybetegség

- aktív korúak ellátásában részesül

- közfoglalkoztatásban részesül

(a jogosultság igazolását a jövedelemigazolással együtt a kérelemhez csatolni kell!)

Kelt………………………………………………………

……………….……………………………………….

Az ellátást igénybe vevő (törvényes képviselő) aláírása

5. melléklet

KÉRELEM SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA IGÉNYLÉSÉHEZ

1. Név: …………………………………………………………….…………………………………..

2. Születési név: …………………………………………………………………………………….

3. Születési hely és idő:……………………………………………………TAJ szám:.........................

4. Anyja neve: ………………………………………………………………………………………...

5. Az igénylő lakóhelyének címe: …………………………………...…………………

6. Ha az ellátást igénylő nem cselekvőképes, a törvényes képviselő neve: …………………………..

7. A törvényes képviselő bejelentett lakóhelyének címe: ………………………………………....………..

8. A családban az egy főre jutó jövedelem összege (a csatolt jövedelemnyilatkozat és igazolások alapján):*………………. Ft

9. Az alábbi ellátások valamelyikében részesülök:*

a) aktív korúak ellátása

b) időskorúak járadéka

c) települési támogatás (pénzbeli vagy természetbeni)

d) hátrányos helyzetű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család vagyok

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülök

f) háztartásomban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 335 %-át

g) egyedül élek és jövedelmem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át.

10. Lakásom fűtését fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel biztosítom: igen nem *

*(A megfelelő aláhúzandó és kitöltendő.)

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

…………………………………

Kérelmező

JÖVEDELMI ADATOK:

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek jövedelme

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem:

3.Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED,GYES,GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj,. árvaellátás

6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás

7. Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem:

8. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések, stb)

9.Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzellátás a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv. 4. § (1) bek.i) pontja

10. A család összes nettó jövedelme:

11. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők ( tartásdíj összege)

A család összes nettó jövedelme:……………………………………………….Ft/ hó.
Egy főre jutó havi nettó jövedelem( ügyintéző tölti ki):…………………………Ft/hó.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fentiekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat a megyei NAV útján ellenőrizheti.
Dátum: .............................................................
kérelmező aláírása
Átvételi elismervény
Alulírott……………………………………………………(név)………………………………….. 9763 Vasszécseny………………………………………………szám alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Tanakajd Község Önkormányzata Képviselő-testületének aszociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák helyi szabályairól azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 6/2021.(VII.31.) önkormányzati rendeletének 15. §-a alapján megállapított természetbeni juttatásként …..m3 mennyiségű tűzifát átvette.
Tanakajd, 202…..,.-…………………….hó…napján
…………………………………… ………………………………………
átadó átvevő

6. melléklet

KÉRELEM KARÁCSONYI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

1. A kérelmező neve: …………………………………………………....................................

Születési helye, ideje: …………………………………………………....................................

Anyja neve: ………………………………………………...………………………………

Családi állapota: …………………………………………………...……………………………

Lakcíme: ………………………………………………………………………………………

tartózkodási helye: ………………………………………………...…………..........................

TAJ száma: ……………………………………………………...……………………………

Bankszámlaszám: ………………………………………………………………………………

Telefon elérhetősége (kitöltése önkéntes): ……………………………………….......................

2. A kérelmező családjában élők felsorolása:

Név: Születési hely, idő Anyja neve TAJ rokoni kapcsolat

…………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………...…………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………….………

A kérelemhez csatolandó:

- jövedelemigazolás

Hozzájárulok, hogy adataimat (családtagjaim adatait) a kérelem elbírálása céljából kezeljék.

Dátum:

…………………………………

kérelmező aláírása

JÖVEDELMI ADATOK:

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő személyek jövedelme

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem:

3.Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.a gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások( különösen: GYED,GYES,GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj,. árvaellátás

6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzellátás

7. Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem:

8. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések, stb)

9.Önkormányzat által folyósított rendszeres pénzellátáss a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. tv. 4. § (1) bek.i) pontja

10. A család összes nettó jövedelme:

11. a család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők ( tartásdíj összege)

A család összes nettó jövedelme:……………………………………………….Ft/ hó.
Egy főre jutó havi nettó jövedelem( ügyintéző tölti ki):…………………………Ft/hó.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fentiekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy a közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv 10. § (7) bekezdése alapján az önkormányzat a megyei NAV útján ellenőrizheti.
Dátum:
………………….………...
kérelmező aláírása
1

A 7. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 9. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 10. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 12. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 13. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 15. § a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 24. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

Az 1. melléklet 1. pontja a Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete 5. § - 1. melléklet 1. pontjával megállapított szöveg.