Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 27- 2021. 05. 30

Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

1. § Balatonakarattya Község Önkormányzata Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti - hatáskörében eljáró Balatonakarattya Község Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

2. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a következő bevezető résszel egészül ki:

„Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az 1.§-4.§ tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1§ (2) bekezdésében, 10.§ (1) bekezdésében, 18.§ a) pontjában, 25.§ (3) b) pontjában, 26.§-ban, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában és 32.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 45.§ (1) bekezdésében, 45.§ (7) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, az 57.§-ban, a 65/F §-ban, a 92.§ (1)-(2) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Balatonakarattya Község Polgármestere A vészhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Kormányrendelet 1.§-a, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. év CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján megalkotja az alábbi rendeletet:”

3. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a következő szöveggel egészül ki:

1. Eljárási rendelkezések

4. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 5. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a hatáskör gyakorlója bármikor jogosult ellenőrizni.

(4) A hatáskör gyakorlója – a hatáskörébe tartozó ellátás felhasználásának ellenőrzése céljából – a felhasználást igazoló dokumentumok bemutatására vagy nyilatkozat megtételére kötelezi a jogosultat, ha a támogatást nem rendeltetésszerűen, a kérelemnek megfelelően használja fel.

(5) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése esetén a Szt.17.§-ában és a Gyvt. 133.§-ában foglaltak szerint kell eljárni.”

5. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a „12.§” alcímét megelőzően a következő „12.§” alcím címmel egészül ki:

6. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete (6) bekezdés b) pont ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (5) bekezdés b) pontjának alkalmazásában, az ápolást végző személy az ápolási kötelezettségét akkor nem teljesíti, ha több egymást követő napon nem gondoskodik
az ápolt és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, különösen]

  • „ba) a fürdetésről, mosdatásról, vagy”

7. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 15. § (3) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás összege:]

  • „a) a gyermeket nevelő család esetében alkalmanként és gyermekenként legfeljebb 10.000 forint, maximum 40 000 Ft/év
  • b) gyermeket nem nevelő család esetében alkalmanként és személyenként legfeljebb 10.000 forint, maximum 40 000 Ft/év”

8. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) 2. § (1) bekezdés d) pontja szerinti veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetében rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át.”

9. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 20. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Születési települési támogatás egyszeri támogatásként adható.

(2) ) Születési települési támogatásra jogosult az a szülő vagy örökbefogadó szülő, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

  • a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.
  • b) aki Balatonakarattya közigazgatási területén legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkezik és ott életvitel szerűen él.”

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdésben megállapított születési települési támogatás összege 50 000 Ft.

(5) Az örökbefogadót az örökbefogadástól számított 60 napon belül illeti meg a támogatás. A határidő jogvesztő.

(6) A települési támogatás iránti kérelmet a 12. mellékletben megállapított formanyomtatványon kell benyújtani.”

10. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 21. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Házasságkötési települési támogatás egyszeri támogatásként adható.

(2) Házasságkötési települési támogatásra jogosult az a házaspár, aki az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

  • a) a háztartásukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300%-át.
  • b) Balatonakarattya közigazgatási területén kötöttek házasságot és legalább egy éve állandó lakóhellyel rendelkeznek, és ott életvitel szerűen élnek.”

11. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

23.§

12. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a következő szöveggel egészül ki:

„A Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások:0”

13. § (1) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 23. § címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„23. §

(2) A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 23. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Térítésmentes kiszállításra jogosult az, aki legalább 1 éve balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkezik és ott életvitelszerűen él, valamint:

  • a) 80 év feletti,
  • b) aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
  • c) a háziorvos igazolja a mozgáskorlátozottságát.

14. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete 14. alcíme a 24. §-át megelőzően a következő „23/B §” alcím címmel egészül ki:

15. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a következő szöveggel egészül ki:

„Házi segítségnyújtás esetén:

(1) személyi térítési díj megfizetése alóli mentességre jogosult az a legalább 1 éve balatonakarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő személy, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át nem éri el;

(2) személyi térítési díjból 50%-os támogatásra jogosult az a legalább 1 éve balatonkarattyai bejelentett lakóhellyel rendelkező és ott életvitelszerűen élő személy, akinek a jövedelme az öregségi nyugdíjminimum 300 %-át meghaladja.

(3) A kérelmet a Tátorján Szociális szolgáltató Intézménynél kell benyújtani.

23/C §

Nappali ellátásra jogosult az:

(1) az időskorú személy, aki szociális és mentális támogatásra szoruló önmaga ellátására részben képes

(2) akinek az egészségi állapotára vonatkozó igazolást a háziorvos kiállította.”

16. § A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete a következő szöveggel egészül ki:

24.§

(1) E rendelet 2020. június 3. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Balatonakarattya Község Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete.”

17. § Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló Balatonakarattya Község Önkormányzata Polgármesterének 5/2020.(VI.2.) önkormányzati rendelete

  • a) bevezető része,
  • b) 1. alcím címe,
  • c) 2. § (1) bekezdés b) és c) pontja,
  • d) „12.§” alcím címe,
  • e) (6) bekezdés b) pont bb) alpontja,
  • f) 15. § (4) bekezdése,
  • g) 20. § (5) bekezdése,
  • h) 24. §-a,
  • i) 25. §-a.

18. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2021. május 27-én lép hatályba.

(2) A 2–17. § 2021. május 29-én lép hatályba.