Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V.18.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 4/2016. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 21- 2021. 05. 22

Sárkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 18.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló 4/2016. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Sárkeresztúr Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §, 45. §, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester temetési támogatás formájában rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a Sárkeresztúron lakcímmel rendelkező személynek, aki)

  • „a) a sárkeresztúri lakóhelyű elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy
  • b) a sárkeresztúri lakóhelyű elhunyt eltemettetésre köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.”

2. § A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az eseti települési támogatás egy alkalommal folyósított összege)

  • „d) rendkívüli élethelyzet miatt benyújtott kérelem alapján, méltányossági alapon hozott döntés esetén - 5000 Ft.”

3. § A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete 12/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12/A. § (1) Az időskorúak támogatása – Idősek Világnapja alkalmából (a továbbiakban: időskorúak támogatása) a 60. életévüket betöltő vagy öregségi nyugellátásban részesülő személyek részére koruk, egészségi állapotuk miatt megemelkedett költségeik kompenzálására évente egyszer nyújtott pénzbeli támogatás.

(2) Időskorúak támogatására jogosult hivatalból az a tárgyévben Sárkeresztúr községben állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Sárkeresztúron élő személy, aki tárgyév december 31-ig a 60. életévét betölti.

(3) Az időskorúak támogatása összegét az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló mindenkori önkormányzati rendelet állapítja meg.

(4) A támogatási összeget a tárgyévben megrendezett Idősek Napja rendezvény alkalmával kell átadni - amennyiben az időskorú a megrendezett Idősek Napja rendezvényen nem vett részt, október hónapban házipénztárból kell folyósítani - annak a személynek, aki a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

(5) Aki a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel, de az időskorúak támogatása nem került részére hivatalból megállapításra, jogosult az ellátásra, ha az időskorúak támogatása iránt kérelmet nyújt be. A kérelem benyújtásának határideje november 30.”

4. § A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete 14/A. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A pályázatba bevont pályázó egyszer vehet részt a pályázatban.”

5. § A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete 14/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14/B. § (1) Az Újítsd meg a házadat! pályázatban résztvevő saját tulajdonú, de legalább ½ résztulajdonnal rendelkező ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen Sárkeresztúron tartózkodik, legfeljebb 250 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül, amennyiben a meghatározott, támogatott ingatlanfejlesztések legalább egyikét kívánja megvalósítani.

(2) Támogatott ingatlan-felújítási beruházások: ablakcsere, bejárati ajtócsere, ingatlan szigetelése, tetőfelújítás, szennyvízcsatorna bekötése, vízbekötés, az ingatlan körbekerítése, az ingatlan szigetelése, villamos energia bekötése, előre fizetős mérőóra felszereltetése.

(3) A pályázó részletes felújítási tervet nyújt be, amely tartalmazza a tervezett felújítást, annak okát, tervezett időpontját, tervezett költségét, árajánlattal alátámasztva.

(4) A pályázó köteles a felújítás befejezését követő 15 napon belül teljesítési nyilatkozatot benyújtani és együttműködni a haladási napló elkészítésében.

(5) Amennyiben a pályázó a kitűzött fejlesztést nem valósítja meg, annak teljes összegét vissza kell fizetnie.

(6) Egy pályázó csak egyszer vehet részt a pályázatban.”

6. § A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete

  • a) 8. § (7) bekezdésében a „450” szövegrész helyébe a „650” szöveg,
  • b) 8. § (9) bekezdés záró szövegrészében a „2.500” szövegrész helyébe az „5000” szöveg és a „6.000” szövegrész helyébe a „12000” szöveg,
  • c) 10. § (4) bekezdésében a „20.000” szövegrész helyébe a „30000” szöveg,
  • d) 14/A. § (1) bekezdésében az „50 000” szövegrész helyébe a „60000” szöveg,
  • e) 14/A. § (2) bekezdésében a „25.000” szövegrészek helyébe a „30000” szöveg és a „30” szövegrész helyébe a „60” szöveg

lép.

7. § Hatályát veszti A települési támogatásokról és a szociális ellátásokról szóló Sárkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016 (V.3.) önkormányzati rendelete 11. § (3) bekezdés b) pontja.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és a kihirdetését követő negyedik napon hatályát veszti.