Kissikátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 2/2017. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 10

a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 2/2017. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 2/2017 (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet tervezetet a - jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva - az alábbiak szerint indokolom:

Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában felhatalmazást kaptak a települési önkormányzatok, hogy rendeletben határozzák meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait és a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.

A fenti törvényi felhatalmazás alapján megalkotott hatályos önkormányzati rendeletünk 2017. március 2. napján lépett hatályba. A hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 2/2017 (III.1.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Ör.) megállapításra kerültek a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események létesítése engedélyezésének szabályai, valamint az e többletszolgáltatásokért fizetendő díjak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztályának BO/13/06119-18/2021. iktatószámú szakmai segítségnyújtása alapján az Ör. jogszabálysértő rendelkezéseket tartalmaz, amely állapot megszüntetése érdekében szükségessé vált az Ör. módosítása.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Kissikátor Község Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét gyakorolva a rendeleti szabályozásról a polgármester dönt.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) alapján a házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezető közigazgatási hatósági eljárást folytató személyként jár el, így a szolgáltatás megfelel az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 7. §-ában meghatározott adóalanyiságot nem eredményező tevékenységnek. A hatályos Ör. 4. § (1)-(3) bekezdései a fizetendő díj mértékét ÁFA fizetési kötelezettséggel határozzák meg, így az az Áfa tv. 7. §-ának rendelkezésével ellentétes. A módosító rendelet 1. §-a az „ÁFA” szövegrészek hatályon kívül helyezésével megszünteti a jogszabálysértő állapotot.

A 2. §-hoz

Az Ör. 6. § b) pontja értelmében, a házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. év CXCIX. törvényben meghatározott szabadidő helyett eseményenként a hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben közreműködés esetén díjazás illeti meg. Az At. 19. § (2) bekezdése alapján az anyakönyvvezetőt csak a hivatali munkaidőn túl történő közreműködés esetén illeti meg díjazás. A módosító rendele 2. §-a helyezi hatályon kívül a jogszabálysértő rendelkezést.

A 3. §-hoz

A módosító rendelet hatálybalépésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz.