Aszófő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi önkormányzati iskolakezdési támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 09

a 2021. évi önkormányzati iskolakezdési támogatásról

Végső előterjesztői indokolás

Általános indoklás

A jogalkotásról szóló 2010.évi CXXX. törvény(továbbiakban: Jat.) 18. § (1) bekezdése szerint a jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi. gazdasági szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait és az álláspontját az indokolás közzétételéről:

Az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdése szerint:

(2) Feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve a törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.

A rendelet tervezet előkészítése során figyelembe vettük a Jat. 3. §-át, mely szerint:

Az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokoltatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.

Figyelembe vettük a jogszabály szerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendeletben foglalt szabályokat, így a jogszabály formai tagolását, a fejezetek és alcímek számozását a hivatkozott rendeletnek megfelelően tartalmazza a rendelet-tervezet.