Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatás igénylésének szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 12
a szociális célú tüzelőanyag támogatás igénylésének szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–3. melléklethez
1. § (1): Az 1. § (1) bekezdése nem egyértelmű, ezért a „és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas berendezéssel biztosítja,” szövegrész az a) és b) pontok elé került, így mindkettő típusú háztartásra vonatkozik e feltétel.
1. § (1): A magasabb jövedelmi határ megállapítása következtében szélesebb körnek lesz jogosultsága a támogatásra.
1. § (2) Meghatározásra került az elbírálás során előnyt élvezők köre.
1. § (3): Maximálásra került az adható tűzifa mennyisége, valamint hivatkozás történt a 2.mellékletre az átvételi elismervényre.
1. § (4): Szabályozza, hogy ingatlanonként csak kérelmező jogosult a támogatás igénylésére.
1. § (5): Meghatározásra került, hogy a támogatásban részesülőtől ellenszolgáltatás nem kérhető.
1. § (6): Amennyiben az elbírálás során szükséges a tényállás tisztázása lehetőség nyílik az érintett ingatlanban a környezettanulmány elkészítésére a 3. melléklet alapján.
2. § (1): A szociális célú tüzelőanyag támogatás döntésének hatáskörét a Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja.
2. § (2): Meghatározásra került a kérelmek benyújtásának határideje, melyet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon lehet megtenni.
3. § (1): A korábbi rendelet 1.mellékletében szereplő szövegrész beemelődött a rendeletbe, így megkönnyítve az elbírálás folyamán a jogosultsági feltételek vizsgálatát. A jogosultsági feltételek meglétének igazolását illetően tételes felsorolás került be a rendeletbe, amellyel pontosításra kerül a csatolandó dokumentumok köre.
3. § (2): A rendeletbe tételes felsorolás került arra vonatkozóan, hogy mely rezsi költségeket igazoló számlák fogadhatók el.
3. § (3): Szabályozásra került a rezsiköltségeket igazoló számlák felhasználása.
4. § (1): A rendelet hatályba lépésének időpontja került meghatározásra.
4. § (2): A rendelet hatályvesztésének időpontja került meghatározásra. Ezen rendelet 2022. március 31-én veszti hatályát, mivel a Belügyminisztérium felé elszámolás eddig az időpontig történik meg.