Damak Község Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

A falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 06. 01

A falugondnoki szolgálatról

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (1)-(2) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:

60. § (1) A falugondnoki, illetve tanyagondnoki szolgáltatás célja a falvak és a külterületi vagy egyéb belterületi, valamint a tanyasi lakott helyek intézményhiányából és a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítése, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatáshoz valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségletek teljesítésének segítése.

(2) A falugondnoki szolgáltatás ezer lakosnál kisebb településen működtethető. Amennyiben a falugondnoki szolgáltatás létesítését követően a település lakosságszáma tíz százalékot meg nem haladó mértékben emelkedik ezer lakos fölé, a szolgáltatás tovább működtethető.

Damak Község Önkormányzata folyamatosan működteti a falugondnoki szolgálatot, mely a jogszabályi előírások és a Falugondnoki Szolgálat Szakmai Programjában meghatározottak alapján történik.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdése részletesen meghatározza, hogy az önkormányzat rendeletében a szolgáltatás alapfeladatainak és kiegészítő feladatainak mi minősül és miket kell tartalmaznia.

Az 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdése alapján:

Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás *

39. § (1) * A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása,

így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás.

(2) * A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) * az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) * A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(3a) * A (3) bekezdésben meghatározott feladatok a szolgáltatásnyújtás legfeljebb 50%-át tehetik ki.

(4) * A falugondnok tevékenységét a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által meghatározott, a Szociális Ágazati Portálon közzétett tevékenységnaplóban kell dokumentálni. A szolgáltatáshoz használt gépjármű menetlevelén fel kell tüntetni, hogy a gépjárművet a falugondnoki szolgáltatás ellátásához veszik igénybe.

(5) * Falu-, illetve tanyagondnoki munkakörben csak olyan személy foglalkoztatható, akit a foglalkoztatás kezdő időpontjában a munkáltató bejelentett a munkakör betöltéséhez szükséges falu- és tanyagondnoki alapképzésre, és azt a munkakör betöltője a foglalkoztatás kezdő időpontjától számított egy éven belül elvégzi.

(6) * A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás

a) szállítás,

b) megkeresés és

c) közösségi fejlesztés

szolgáltatási elemet biztosít.

A jelenleg hatályos, Damak Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (IX.25.) önkormányzati rendelete a falugondnoki szolgálatról nem tartalmazza a részletszabályokat a szolgáltatás alapfeladatai és kiegészítő feladatai vonatkozásában, valamint több helyen is általánosan fogalmaz. Ezért szükségessé vált a hatályos rendelet helyett egy új, átfogóbb, részletesebben kidolgozott rendelet megalkotása.

Szükséges továbbá a folyamatosan érkező változatok lakossági igények megfelelő keretek között tartása érdekében az alapfeladatok hangsúlyozása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A § meghatározza a rendelet célját, hatályát.

A 2. §-hoz

A § meghatározza, a falugondnoki szolgáltatás keretében jogszabály által előírt ellátandó feladatokat.

A 3–9. §-hoz

A § részletezi az alap-és a kiegészítő feladatokat.

A 10. §-hoz

A helyben szokásos tájékoztatási kötelezettségről való rendelkezés.

A 11. §-hoz

A § a feladatok ellátásának rangsorolásáról rendelkezik.

A 12. §-hoz

A § a falugondnoki szolgáltatás igénybevételének módját taglalja.

A 13. §-hoz

A § a falugondnoki szolgálat ellátásra vonatkozó szabályokat írja elő.

A 14. §-hoz és a 15. §-hoz

A térítési díjakról rendelkezik.

A 16. §-hoz és a 17. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.