Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 7/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 15- 2021. 05. 16

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 7/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12. önkormányzati rendelet módosításáról

Jászberény Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra;
a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján; az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, valamint a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:”

2. § A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő n) és o) ponttal egészül ki:

(Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nagyra becsüli a város érdekeinek előmozdításában, fejlődésének elősegítésében kimagasló, példamutató tevékenységet kifejtő állampolgárok, közösségek munkáját. A Képviselő-testület a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munka, életmű elismerésére az alábbi elismeréseket alapítja:)

  • „n) Jászberény Szolgálatáért díj
  • o) Polgármesteri Elismerő Oklevél.”

3. § A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet a következő 12/B. alcímmel egészül ki:

„12/B. Jászberény Szolgálatáért díj

14/B. §

(1) A Képviselő-testület azoknak a természetes személyeknek, jogi személyeknek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, akik, vagy amelyek Jászberény város érdekében végzett, illetve kifejtett bármilyen jellegű munkájukkal – természetes személyeknél emberi magatartásukkal – kivívták a város közösségének megbecsülését, tiszteletét, „Jászberény Szolgálatáért díj” elismerést adományozhat.

(2) A Képviselő-testület évente 1 díjat adományozhat.

(3) A díj egyénnek és közösségnek is adományozható.

(4) A kitüntetett az elismerés jeleként díszoklevelet kap. A díszoklevelet a polgármester írja alá. A díszoklevél leírását az 1. melléklet tartalmazza.

(5) A kitüntetés pénzjutalommal jár, melynek összegét a 2. melléklet tartalmazza.

(6)A kitüntető díjat a polgármester, vagy személyes megbízottja adja át.”

4. § A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet a következő 12/C. alcímmel egészül ki:

„12/C. Polgármesteri Elismerő Oklevél

14/C. § (1) Jászberény Város Polgármestere a Jászberényben, illetve a Jászberényért kifejtett kimagaslóan eredményes tevékenység, illetve a város érdekében végzett bármilyen jellegű munka – természetes személyeknél megbecsülést kiváltó emberi magatartás – elismeréseként, természetes személyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére Polgármesteri Elismerő Oklevelet adományozhat.

(2) A díj egyénnek és közösségnek is adományozható.

(3) A kitüntetett az elismerés jeleként díszoklevelet kap. A díszoklevelet a polgármester írja alá. A díszoklevél leírását az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A Polgármesteri Elismerő Oklevél egyfajta erkölcsi elismerést jelent, pénzjutalommal nem jár.

(5) A Polgármesteri Elismerő Oklevél bármikor, időbeli korlát nélkül adományozható.

(6) A Polgármesteri Elismerő Oklevél átadására az odaítélését követően, a polgármester döntésének megfelelően, ünnepélyes keretek között kerül sor.

(7) A kitüntető díjat a polgármester, vagy személyes megbízottja adja át.

(8) A Polgármesteri Elismerő Oklevél odaítéléséről a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatni köteles.”

5. § (1) A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

„m) Jászberény Szolgálatáért díj”

6. § (1) A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet 15. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A kitüntetésekre – a Pro Civitate – Jászberény díj, a Jászberény Város Környezetvédelméért Díj és a Polgármesteri Elismerő Oklevél kivételével – minden év november 1-ig lehet javaslatot tenni. A Jászberény Város Környezetvédelméért Díjra minden év április 30-ig lehet javaslatot tenni.

(3) A kitüntetések adományozására – a Pro Civitate – Jászberény díj és a Polgármesteri Elismerő Oklevél kivételével – javaslatot tehet:

  • a) a polgármester, az alpolgármester, a jegyző,
  • b) a települési képviselők,
  • c) jászberényi szakmai, civil szervezetek, intézmények,
  • d) legalább 100, jászberényi állandó lakóhellyel rendelkező lakos.”

7. § (1) A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet 15. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Az adományozásról - a Polgármesteri Elismerő Oklevél kivételével - a Képviselő-testület kizárólagos jogosult dönteni, a határozatot minősített többséggel kell meghozni. A Pro Civitate – Jászberény díj adományozásakor a Képviselő-testület dönt a kitüntetés átadásának időpontjáról és módjáról.

(6) A Jászberény Város Díszpolgára címre, a Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára címre, a Jászberény Városért - Pro Urbe érdeméremre, Jászberény Város Mecénása díjra és a Pro Civitate – Jászberény díjra és a Jászberény Szolgálatáért díjra beérkezett javaslatok véleményezésére a polgármester egy legalább 3, maximum 5 főből álló munkacsoportot kér fel. A munkacsoport tagjait a polgármester a város díszpolgárai, a tiszteletbeli polgárai, a Pro Urbe érdemérmesei és a város érdekében korábban kitüntető díjban részesített jászberényi állampolgárok közül kéri fel.”

8. § (1) A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Jászberény Város Napjának megállapításáról és a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított kitüntetések adományozásáról szóló 19/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

9. § Ez a rendelet 2021. május 15-én lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

I. A "Jászberény Város Díszpolgára" címmel járó díszoklevél, emlékérem, valamint a Jászberény Város Díszpolgárainak Névkönyve leírása

1. A "Jászberény Város Díszpolgára" címmel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

2. A "Jászberény Város Díszpolgára" emlékérem leírása:

A "Jászberény Város Díszpolgára” emlékérem kör alakú bronz érme, címlapjának felső részén félköríven "JÁSZBERÉNY VÁROS", alsó részén, az érem ívét követve "DÍSZPOLGÁRA" felirattal, középen Jászberény város címere. Hátoldalán az adományozás éve és a kitüntetett neve kerül megörökítésre.

3. Jászberény Város Díszpolgárainak Névkönyve leírása:

Jászberény Város Díszpolgárainak Névkönyve bársonykötésben készül, fehér lapokkal, 46 x 32 cm méretben. Fedőlapján Jászberény város címere és "Jászberény Város Díszpolgára" felirat.

II. A "Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára" címmel járó díszoklevél, emlékérem, valamint a Jászberény Város Tiszteletbeli Polgárainak Névkönyve leírása

4. A "Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára" címmel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

5. A "Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára" emlékérem leírása:

A "Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára” emlékérem kör alakú bronz érme, címlapjának felső részén félköríven "JÁSZBERÉNY VÁROS", alsó részén, az érem ívét követve "TISZTELETBELI POLGÁRA" felirattal, középen Jászberény város címere. Hátoldalán az adományozás éve és a kitüntetett neve kerül megörökítésre.

6. Jászberény Város Tiszteletbeli Polgárainak Névkönyvének leírása:

Jászberény Város Tiszteletbeli Polgárainak Névkönyve bársonykötésben készül, fehér lapokkal, 46 x 32 cm méretben. Fedőlapján Jászberény város címere és "Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára" felirat.

III. A "Jászberény Városért - Pro Urbe érdemérem" elismeréssel járó díszoklevél, emlékérem leírása

7. A "Jászberény Városért - Pro Urbe érdemérem" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

8. A "Jászberény Városért - Pro Urbe érdemérem" elismeréssel járó emlékérem leírása:

Pajzs alakú bronz érme, benne Jászberény város címere. A felső éllel párhuzamosan "JÁSZBERÉNY", az érme alsó vonalát követve pedig "PRO URBE" felirat olvasható. Az érem hátoldalán az adományozás éve és a kitüntetett neve kerül megörökítésre.

IV. A " Pro Civitate – Jászberény díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

9. A "Pro Civitate – Jászberény díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

V. A "Jászberény Város Friedvalszky Ferenc köztisztviselői díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

10. A "Jászberény Város Friedvalszky Ferenc köztisztviselői díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

VI. A "Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

11. A "Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

VII. A "Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

12. A "Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

VIII. A "Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

13. A "Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

IX. A "Jászberény Város Gerevich Aladár sport díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

14. A "Jászberény Város Gerevich Aladár sport díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

X. A "Jászberény Város Szent Klára szociális munka díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

15. A "Jászberény Város Szent Klára szociális munka díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

XI. A "Jászberény Város Komáromy József sajtódíj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

16. A "Jászberény Város Komáromy József sajtódíj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

XII. A "Jászberény Város Rendészeti díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

17. A "Jászberény Város Rendészeti díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

XIII. A "Jászberény Város Mecénása díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

18. A "Jászberény Város Mecénása díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

XIV. A " Jászberény Város Környezetvédelméért díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

19. A " Jászberény Város Környezetvédelméért díj" elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

XV. A „Jászberény Szolgálatáért díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása

20. A „Jászberény Szolgálatáért díj” elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozás alapjául szolgáló képviselő-testületi határozat számát és tárgyát, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.

XVI. „A Polgármesteri Elismerő Oklevél” elismeréssel járó díszoklevél leírása:

21. A „Polgármesteri Elismerő Oklevél” elismeréssel járó díszoklevél leírása:

Jászberény város címerével ellátott, díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó megnevezését, az adományozott nevét, a kimagasló érdem rövid megjelölését, az adományozás időpontját, a polgármester aláírását, pecsétjét.”

2. melléklet

2. melléklet

Az egyes elismerésekkel járó pénzjutalom összege

Jászberény Városért – Pro Urbe érdemérem nettó 150.000.-Ft

Jászberény Város Friedvalszky Ferenc köztisztviselői díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Gerevich Aladár sport díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Szent Klára szociális munka díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Komáromy József sajtódíj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Rendészeti díj nettó 100.000.-Ft

Jászberény Város Környezetvédelméért díj nettó 100.000.- Ft

Jászberény Szolgálatáért díj nettó 100.000.-Ft”