Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a közterület nevek megállapításáról, a házszámozás, valamint az utcanév táblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről 30/2009. (X. 29.) Ör. rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 01- 2021. 12. 22

Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a közterület nevek megállapításáról, a házszámozás, valamint az utcanév táblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről 30/2009. (X. 29.) Ör. rendelete módosításáról1

2021.05.01.

Sándorfalva Városi Önkormányzat Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 03.) Kormányrendelet 1. §-ára, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 13. § (1) bekezdés 12. pontjára, továbbá az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az 1991. évi XX. Htv. 39. § (2) bekezdésben, az 1992. évi LXVI. törvénynek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról, és a törvény végrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Kr. valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Kr. rendelkezéseire, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1.  § (1) Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület nevek megállapításáról, a házszámozás, valamint az utcanév táblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről 30/2009. (X. 29.) Ör. rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a hatályát veszti.

(2) A Rendelet jelen rendelet Függelékével egészül ki.

2.  § (1) A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Városrészek, közterületek nevének megállapítása, megváltoztatása Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörébe tartozik. Erre irányuló döntést kezdeményezhet a Képviselő-testület, a Polgármester, a Képviselő, a Jegyző, Sándorfalva Város Díszpolgára, bármely sándorfalvi székhelyű civil szervezet, valamint helyi lakos. A javaslatot – amennyiben arra jogosult természetes vagy jogi személy teszi – a Képviselő-testület köteles tárgyalni.
A Rendelet 4. § (3) bekezdés harmadik mondata helyébe az alábbi szöveg lép:
„A javaslatokat a megjelenéstől számított 15 napon belül a felhívásban megjelölt helyen, időben, és formában lehet leadni.”
A Rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
Közforgalom elől el nem zárt magánutak hivatalos elnevezésére a tulajdonos (kezelő) véleményének kikérését követően kerülhet sor.”

3.  § (1) A Rendelet 5. § (4) bekezdésében a „25 év” szövegrész helyébe az „5 év” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 5. § (4) bekezdése a d) pontot követően a következő e) ponttal egészül ki:

„e) olyan magyar illetőleg nem magyar nemzetiségű személy, aki tevékenységével hozzájárult Sándorfalva település, a sándorfalvi értékek és hagyományok belföldön, illetőleg külföldön történő megismertetéséhez, Sándorfalva kulturális kapcsolatai építéséhez.”

4.  § A Rendelet 6. § (1) bekezdés második mondata hatályát veszti.

5.  § (1) A Rendelet 7. § (1) bekezdése az első mondatot követően a következő rendelkezéssel egészül ki:

„Az újonnan kialakított közterületeknél a házszámozást a (2)-(13) bekezdésekben foglaltak alapján kell elvégezni.”

(2) A Rendelet 7. § (8) bekezdésében az „ABC kisbetűivel” szövegrész helyébe az „ABC nagybetűivel” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 7. § (8) bekezdése az első mondatot követően a következő rendelkezéssel egészül ki:

„A házszám növekedési irányában az ABC nagybetűivel történő kiegészítés főszabályától el lehet térni, amennyiben az adott utcában, a házszámozást tekintve a főszabálytól eltérő gyakorlat alakult ki.”

(4) A Rendelet 7. § (12) bekezdése hatályát veszti.

6.  § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utcanévtábla elhelyezését, karbantartását és szükség szerinti cseréjét e feladat elvégzésével megbízott, Sándorfalva Városi Önkormányzat tulajdonában álló nonprofit vagyongazdálkodási szervezete végzi.”

(2) A Rendelet 8. §-a a (3) bekezdést követően a következő (3/a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Amennyiben a közterületnév táblát az épület homlokzatán vagy az ingatlan kerítésén lehet elhelyezni, az ingatlan tulajdonosa köteles ezt tűrni. Ebben az esetben az épület vagy a kerítés felújítását, illetve növényzet telepítését csak úgy szabad végezni, hogy a közterületnévtábla a közterületről továbbra is jól látható legyen.”

7.  § A Rendelet a 9. §-t követően a következő VIII. alcímmel egészül ki:

„VIII. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről, az eljárás rendjéről

8.  § (1) A Rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10.  § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki jelen rendelet 9. § (4), (6), (7) bekezdésében foglalt rendelkezéseket nem tartja be, vagy a tilalmakat megszegi, vagy az előírt kötelezettségeket nem teljesíti.”

(2) A Rendelet a 10. §-t követően az alábbi 10/A-10/D. §-okkal egészül ki:

10/A.  § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások elkövetőivel szemben lefolytatott közigazgatási hatósági eljárásban, átruházott hatáskörben első fokon Sándorfalva Városi Önkormányzat Polgármestere jár el.

(2) Az eljárás megindítására, lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit jelen rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A közigazgatási bírság kiszabására, a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló 2017. évi CLXXIX. törvény, illetve a közigazgatás szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény alapján történik.

(3) A hivatalból történő eljárás lakossági panaszt követő közterület-felügyelői észlelésre is megindulhat.

10/B.  § (1) A közterület-felügyelők által észlelt szabályszegések esetén – a jogsértés súlyára, a közösségre veszélyesség jellegére tekintettel – az elkövetőt 8 napos határidő tűzésével felszólíthatja az együttélés szabályainak betartására.

(2) Ingatlanhoz kapcsolódó szabályszegések esetén a közös tulajdonban lévő, vagy több személy által használt ingatlan esetén valamennyi ismert ingatlantulajdonost fel kell szólítani az együttélés szabályainak betartására.

(3) A felszólításban tájékoztatást kell nyújtani az önkéntes teljesítés elmaradásának jogkövetkezményeiről.

(4) A felszólítás eredménytelensége esetén elkövetővel szemben hivatalból közigazgatási hatósági eljárás indul.

10/C.  § (1) Aki a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg,

a)természetes személy esetén 20.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal,
b)jogi személy esetén 50.000 Ft-tól 2.000 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal
sújtható.
(2)Közös tulajdonban álló, vagy több személy által használt ingatlanhoz kapcsolódó szabályszegések esetén a közigazgatási bírságot a ténylegesen használóval szemben kell kiszabni. Amennyiben a tényleges használó személye nem állapítható meg, úgy az ingatlantulajdonost, közös tulajdon esetén valamennyi tulajdonost együttesen kell marasztalni.
(3)A közigazgatási bírság kiszabásánál figyelembe kell venni az elkövető jövedelmi viszonyait, vagyoni helyzetét, amennyiben azokat a jogszerű hatósági felhívásra igazolja.
(4)A közigazgatási bírságot az elsőfokú határozat véglegessé válásának napjától számított 30 napon belül kell megfizetni.
(5)Közigazgatási bírság kiszabása helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a szabályszegés csekély súlyú és a figyelmeztetéstől kellő visszatartó hatás várható.
(6)A (5) bekezdés szerinti közigazgatási szankció nem alkalmazható ismételt elkövetés esetén.”
(2)A Rendelet a 10/D. §-t követően a „Záró rendelkezések” alcím megnevezés helyébe a „IX. Záró rendelkezések” alcím lép.

9.  § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Sándorfalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete 44. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 23. napjával.