Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII.30.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2023. 08. 01

Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és támogatásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

2023.08.01.

Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ban, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. (1) bekezdésében, a 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) pontjában, a 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. CÍM

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Téseny község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében, valamint a 6. §-ában meghatározott személyekre.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában az itt nem szabályozott fogalmak tekintetében az Szt. 4. §-a az irányadó.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) szociálisan rászorult: aki az egyes támogatási formáknál meghatározott jövedelmi határokat nem lépi túl.

b) életvitelszerűen a településen él: a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon keresztül a településen élt.

c) Lakáscélú beruházási támogatás: a Téseny településen tervezett egyedi szennyvízkezelés kiépítési költségének finanszírozása.

3. § (1) A képviselő-testület dönt:

a) a gyógyszertámogatásról,

b) a lakáscélú beruházási támogatásról.

(2)1 A polgármester dönt:

a) az ünnepi többletkiadások települési támogatásáról,

b) a családi bölcsőde igénybevételének települési támogatásáról

c) a tanévkezdési támogatásról,

d) a rendkívüli települési támogatásról.

(3) A jegyző, aljegyző dönt: a lakhatási támogatásról.

4. § (1) A rendeletben szabályozott támogatás iránti kérelmeket a Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani az erre a célra rendszeresített, 1. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon.

(2) A kérelmező a kérelemhez köteles saját maga, családja, vagy a háztartás tagjainak személyi adatairól, jövedelmi viszonyairól, tanulói/hallgatói jogviszonyairól nyilatkozatokat és igazolásokat csatolni.

(3) A jövedelem igazolható:

a) a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolással,

b) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényével (nyugdíjas szelvény) ennek hiányában az utolsó havi bankszámlakivonattal,

c) munkanélküli ellátásról a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással,

d) vállalkozó esetében az illetékes NAV igazolásával, a kérelem benyújtását megelőző év személyi jövedelemadó alapjáról.

(4) Amennyiben az ellátás iránti kérelemben előadott vagyoni viszonyok, vagy életkörülmények vitathatóak, és a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(5) Ha a kérelmező a környezettanulmány lefolytatásához nem járul hozzá, vagy azt bármely módon meghiúsítja, a kérelmet el kell utasítani.

5. § (1) A nem havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást a jogosultnak a döntést követő 5 napon belül kell folyósítani.

(2) Ha e rendeletben szabályozott ellátások esetében a támogatást azért kell megszüntetni, mert az abban részesülő személy Téseny közigazgatási területén kívül létesített lakóhelyet, vagy meghalt, az ellátás a lakcímváltozás, vagy a haláleset hónapjának utolsó napjával szűnik meg.

II. CÍM

Támogatási formák

6. §2 A települési támogatás formái:

a) lakhatási támogatás,

b) gyógyszertámogatás,

c) lakáscélú beruházási támogatás,

d)3 ünnepi többletkiadások települési támogatása,

e) családi bölcsőde igénybevételének települési támogatása,

f)4 tanévkezdési támogatás.

1. Lakhatási támogatás

7. § (1) A lakhatási támogatás a szociálisan rászorulók részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás, mely a villanyáram, víz-és gázfogyasztás, továbbá tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(2) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(3) A lakhatási támogatás havi összege 5.000,-Ft.

(4) A lakhatási támogatást 6 hónapra lehet megállapítani. A tüzelővásárlás céljára megállapított lakhatási támogatást 5 hónapra lehet megállapítani, és egy összegben is kifizethető.

(5) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban lakó személyek és a háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(6) Az ellátás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától jár.

2. Lakáscélú beruházási támogatás

8. § (1) Lakáscélú beruházási támogatás a lakáscélú beruházási költséget viselő kérelmére, – Téseny községben lévő – lakásra adható , ha

a) a kérelmező igazolja, hogy arra a lakásra, melyben életvitelszerűen él, lakáscélú beruházási költsége keletkezett és

b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 % -t nem haladja meg, vagy

c) lakásában egyedül él.

(2) A támogatás összege lakásonként 50000 forint, melyet a támogató a kötelezett kérelmező lakáscélú kötelezettségének közvetlen kiegyenlítésével biztosít.

(3) Támogatás iránti kérelmet a fizetési kötelezettség keletkezésének évében, lakásonként egy személy terjeszthet elő.

3. Gyógyszertámogatás

9. § (1) A gyógyszertámogatás a szociálisan rászoruló személyek részére a gyógyszerköltségek viseléséhez nyújtott támogatás.

(2) Gyógyszertámogatásra jogosult

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 150 %-át, és

b) a havi rendszeres gyógyszerköltségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.

(3) A gyógyszertámogatás havi mértéke 5.000,-Ft, amely 12 hónap időtartamra állapítható meg.

(4) Nem jogosult gyógyszertámogatásra, aki a kérelem benyújtásakor közgyógyellátásban részesül.

(5) A gyógyszertámogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a 2. sz. melléklet szerinti igazolást a gyógyszerköltségekről.

4. Ünnepi többletkiadások települési támogatása

10. § (1) Az ünnepi többletkiadásokra tekintettel települési támogatásban részesíthető a településen bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum tízszeres mértékét, gyermekét egyedül nevelő esetében a mindenkori nyugdíjminimum tizenötszörös mértékét.

(2) A támogatás egy háztartásból egy személy részére állapítható meg. E rendelkezés alkalmazása szempontjából külön háztartásnak kell tekinteni a külön bejárattal rendelkező, a lakrészek közti átjárás lehetőséget nem biztosító épületrészekben együtt élőket.

(3) A támogatás összegét az adott tárgyévben a képviselő-testület a hatályos önkormányzati költségvetés forrásainak figyelembe vételével állapítja meg.

4/A.5 Nevelési és tanévkezdési támogatás

10/A. §6 (1) A képviselő-testület a tanévkezdéssel járó többletkiadások enyhítése érdekében évente egy alkalommal tanévkezdési támogatásban részesítheti az igénylés időpontjában legalább 6 hónapja tésenyi lakóhelyű vagy tartózkodási helyű és életvitelszerűen a településen élő,

a) a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 7. § (1) bekezdés a)-e) pontjaiban meghatározott köznevelési intézményben, vagy

b) a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9. § (1) bekezdése szerinti felsőoktatási intézményben

jogviszonnyal rendelkező, 25. életévét be nem töltött gyermek szülőjét, amennyiben a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum tízszeres mértékét, gyermekét egyedül nevelő esetében a mindenkori nyugdíjminimum tizenötszörös mértékét.

(2) A támogatás biztosításának feltétele, hogy:

a) a gyermek a bölcsődei, illetve óvodai nevelési évre, vagy az általános, illetve középiskolai tanévre nappali tagozatra beiratkozzon,

b) rendelkezzen érvényes jogviszony igazolással.

(3) A támogatás mértéke:

a) bölcsődében és óvodában jogviszonnyal rendelkező gyermek esetében: legfeljebb 10.000,- Ft/gyermek,

b) általános iskolában jogviszonnyal rendelkező gyermek esetében: legfeljebb 15.000.- Ft/gyermek,

c) gimnáziumban, illetve szakgimnáziumban, vagy szakiskolában jogviszonnyal rendelkező gyermek esetében: legfeljebb 20.000.- Ft/gyermek, d) az (1) bekezdés c) pontja szerint felsőoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező gyermek esetében: legfeljebb 20.000.- Ft/gyermek

4/B.7 Családi bölcsőde igénybevételének települési támogatása

10/B. § (1) A gyermekvállalást követően a munkába való visszatérés elősegítése érdekében támogatásban részesíthető az a településen állandó lakóhellyel rendelkező lakos, aki gyermeke tekintetében igénybe veszi a Pécs és Környéke Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ és Családi Bölcsőde Hálózat által Baksa településen működtetett „Mini Manó” Családi Bölcsőde szolgáltatását, feltéve hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum tízszeres mértékét. A támogatás a családi bölcsőde étkezési, valamint a gondozási díjának a képviselő-testület által az adott tárgyévben, a hatályos önkormányzati költségvetés forrásainak figyelembe vételével megállapított hányada.

(2) Az önkormányzat a támogatást közvetlenül a Szolgáltató felé fizeti meg.

5. Rendkívüli települési támogatási

11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a

a) családban élő személy, aki önhibáján kívül létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe kerül, időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, nem várt többletkiadás miatt anyagi segítségre szorul, ezért önmaga és családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

b) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás megállapítása szempontjából létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen:

a) krónikus, hosszan tartó betegség, kórházi ápolás, műtét miatti jövedelem kiesés,

b) haláleset,

c) előre nem felismerhető elemi kár okozta helyzet elhárítása, melynek megelőzése nem várható el kellő körültekintéssel sem,

d) kettő, vagy több gyermek iskoláztatása,

e) munkahely elvesztése, amennyiben kérelmező bizonyíthatóan együttműködik a kijelölt szervekkel és önmaga is próbál enyhíteni a kialakult élethelyzeten.

(3) Haláleset miatt akkor jogosult rendkívüli települési támogatásra a kérelmező, amennyiben az elhunyt eltemettetésére a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 20. § (1) bekezdés b)-d) pontjai alapján volt köteles gondoskodni (végrendelet, házastárs, vagy élettárs, vagy Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pont szerinti közeli hozzátartozó). A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 150.000,-Ft. A temetési támogatás legkisebb összege 15.000,-Ft. A kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonatot.

(4) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben (pl. elemi csapás, hosszas kórházi ápolással járó betegség, baleset), illetve alkalmanként jelentkező többletkiadás esetén (pl. közüzemi végelszámolási számla) - egyedi mérlegelés alapján, eseti jelleggel - méltányosságból rendkívüli települési támogatás állapítható meg, feltéve, hogy

a) a családban élő személy családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg,

b) az egyedül élő havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át nem haladja meg.

(5) A (4) bekezdés szerinti rendkívüli méltánylást érdemlő eset meglétét a kérelmező hitelt érdemlően igazolni köteles (pl. kezelőorvosi igazolás).

12. § A rendkívüli települési támogatás összege a 11. § (3) bekezdésében foglaltaktól eltérően 5.000-15.000,-Ft között állapítható meg.

6. Természetben is nyújtható települési támogatások

13. § (1)8 A lakhatási támogatás, az ünnepi többletkiadások települési támogatása, a tanévkezdési támogatás és a 11. § (2) bekezdés d) pontjában szabályozott kettő, vagy több gyermek iskoláztatása céljára folyósított rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható, amennyiben a támogatás célja csak így érhető el, vagy a támogatás csak így jut el a rászorulóknak.

(2) A lakhatási támogatás természetbeni nyújtásának módjai különösen:

a) téli tüzelőanyag beszerzése,

b) közüzemi számla kifizetése,

c) a közfoglalkoztatás keretében a mezőgazdasági programban megtermelt termények kiosztása.

(2a)9 Az ünnepi többletkiadások települési támogatása természetbeni nyújtásának módja különösen: élelmiszercsomag vásárlás.

(2b)10 A tanévkezdési támogatás természetbeni nyújtásának módja különösen: tanszervásárlás.

(3) Két vagy több gyermek iskoláztatása céljára folyósított rendkívüli települési támogatás természetbeni nyújtásának módjai:

a) közlekedési bérlet vásárlása,

b) oktatási intézmény térítési díjának kifizetése,

c) tanszervásárlás,

d) élelmiszer utalvány.

III. CÍM

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

14. § (1) Az önkormányzat a szociális alapszolgáltatások közül az alábbi ellátási formákat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) nappali ellátás.

(2) A szociális alapszolgáltatások közül az önkormányzat az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a nappali ellátást a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társuláson keresztül látja el.

(3) A szociális alapszolgáltatások közül a családsegítést a Baksa Térségi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat látja el.

(4) Az étkezés igénybevétele esetén szociálisan rászoruló az Szt. 62. §-ában foglaltakon túl az a személy, aki

a) öregségi nyugdíjban részesül,

b) a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte,

c) időskorúak járadékában részesül,

d) rokkantsági ellátásban részesül,

e) rehabilitációs ellátásban részesül,

f) egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesül.

(5) Az Szt. 62. § (1) bekezdés b)-d) pontja vonatkozásában az a személy minősül

a) egészségi állapota alapján rászorultnak, akinek egészségi állapotáról kezelőorvosa a 3. sz. melléklet szerinti igazolást kiállítja,

b) fogyatékkal élőnek, aki a fogyatékossági ellátás megállapítását és folyósítását igazoló okiratot, vagy ennek hiányában a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleményt bemutatja,

c) pszichiátriai vagy szenvedélybetegnek, akinek állapotát pszichiáter vagy neurológus szakvéleménye igazolja.

IV. CÍM

Záró rendelkezések

15. §11

16. § Ez a rendelet 2021. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet12

KÉRELEM lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás, ünnepi többletkiadások települési támogatása, családi bölcsőde igénybevételének települési támogatása, nevelési és tanévkezdési támogatás, rendkívüli települési támogatás (a megfelelőt kérem aláhúzni, a gyógyszertámogatáshoz kérem mellékelni az igazolást a gyógyszerköltségről)

1. A kérelmező:

neve:...................................................................................................................................

anyja neve:.........................................................................................................................

születési hely, idő:..............................................................................................................

Lakóhelye:..........................................................................................................................

bankszámlaszám:.........................................................

Havi jövedelme:............................................

2. A kérelmezővel közös háztartásában élők adatai és havi jövedelme:

név születési idő anyja neve jövedelem

1…................................................................................................................................................

2…................................................................................................................................................

3…................................................................................................................................................

4.......................................................................................................................................................

5......................................................................................................................................................

3. A kérelem indoka:

….....................................................................................................................................................

….....................................................................................................................................................

….....................................................................................................................................................

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv ellenőrizheti. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

….....................20.. …..................hónap..........nap

…...................................................

kérelmező aláírása

(az ellátások megállapításánál jövedelemnek minősül és fel kell tüntetni: munkaviszonyból, közfoglalkoztatásból, egyéb foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelmet, a nyugdíjat, nyugdíjszerű ellátásokat, táppénzt, gyermekgondozási támogatásokat, munkaügyi szervtől kapott ellátásokat, családi pótlékot, árvaellátást, tartásdíjat, vállalkozásból őstermelői tevékenységből származó bevételt.)

2. melléklet

IGAZOLÁS A GYÓGYSZERKÖLTSÉGRŐL
(háziorvos, szakorvos tölti ki)
Név:........................................................................................................
Születési hely, idő:.................................................................................
Anyja neve: ….......................................................................................
Lakóhely:...............................................................................................
TAJ szám:..............................................................................................
Igazolom, hogy nevezett részére betegsége miatt – gyógykezeltetéséhez – havi rendszerességgel az alábbi gyógyszerek szedése javasolt:

Javasolt gyógyszer neve

Gyógyszer havi mennyisége

Gyógyszer havi költsége

Összesen:

….........................Ft

A gyógyszer havi költségét a gyógyszertár tölti ki.
Ezen igazolást nevezett kérelmére gyógyszertámogatásra való jogosultságának elbírálása céljából adtam ki.
…...........................20.. …...................hónap …........nap
….............................................................. …..................................................
háziorvos/szakorvos aláírása/pecsét gyógyszertár aláírás/pecsét

3. melléklet

IGAZOLÁS
az étkeztetést igénybe vevő egészségi állapotáról
Név: ........................................................................................................
születési név: ........................................................................................................
anyja neve: ........................................................................................................
TAJ: ........................................................................................................
születési hely, idő: ........................................................................................................
lakóhely: ........................................................................................................
Egészségi állapota alapján kedvezményes étkeztetés biztosítása
indokolt
nem indokolt
Jelen szakvéleményt a beteg kérésére, szociális ellátás igényléséhez adtam ki.
Dátum: ..............................................
........................................
Orvos neve, aláírása:
P. H.
1

A 3. § (2) bekezdése a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § d) pontja a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. § e) pontját a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 4/A. alcímet (10/A. §) a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be. A 4/A. alcím címe a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 10/A. § a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IX. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 10/A. § a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4/B. alcímet (10/B. §-t) a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 8.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

8

A 13. § (1) bekezdése a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 13. § (2a) bekezdését a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

10

A 13. § (2b) bekezdését a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 27.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

Az 1. melléklet a Téseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (X. 8.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.