Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021 (III. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 09- 2021. 03. 09

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének
7/2021. (III. 8.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva,

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A szociális és gyermekjóléti pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 47. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„47. § (1) Egyszeri születési támogatásra jogosult a gyermeket saját családjában nevelő kérelmező, ha

a) az újszülött gyermek az I. kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és

b) a gyermeke születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 6 hónapban megszakítás nélkül az I. kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen az I. kerületben él.

(2) Nem jogosult születési támogatásra az a törvényes képviselő, akinek a szülői felügyeleti jogát bíróság korlátozta vagy megszüntette.

(3) A születési támogatás összege gyermekenként 100 000 Ft.

(4) A születési támogatás megállapítása iránti kérelem a gyermek születését követő 90 napon belül nyújtható be.

(5) A születési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell az (1) bekezdés b) pontja szerinti életvitelszerű I. kerületben való lakás időtartamáról szóló nyilatkozatot.

(6) A kérelem elbírálása során hivatalból be kell szerezni a területileg illetékes védőnő igazolását arról, hogy a gyermeket a kérelmező I. kerületi saját háztartásában neveli.”


2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Budapest, 2021. március 8.



Váradiné Naszályi Márta

polgármester



dr. Kóródi-Juhász Zsolt

jegyző


A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént:

            Budapest, 2021. március 8.



dr. Kóródi-Juhász Zsolt

jegyző