Szemenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021 (II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 24- 2021. 12. 25

Szemenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021 (II.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.24.

Szemenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következöket rendeli el:

1. § A közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (II. 21.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Szemenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében Szemenye Község Polgármestere a következő önkormányzati rendeletét alkotja:”

2. § A közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (II. 21.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő f) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:)

„f) kulturális alapú gazdaságfejlesztés”

3. § (1) A közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (II. 21.) önkormányzati rendelet 3. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:)

„c)pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával”

(2) A közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (II. 21.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő d) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:)

„d)közösségi színtér fenntartásával”

4. § A közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (II. 21.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez közösségi színtérként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Művelődési Ház Szemenye Fő utca 80.

b) Könyvtár Szemenye Fő utca 75.

c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület. (közösségi színtér udvar, sportpálya, játszótér).

(2) Közösségi színtér és az ott főállású munkavállalóként tevékenykedő középfokú szakirányú végzettségű közművelődési szakember minden év március 1-ig éves szolgáltatási tervet és az előző naptári évről beszámolót nyújt be a fenntartónak.

(3) A közösségi színtér a hét legalább három napján, legalább 4 órában nyitva tart, melyből egy nap szabadnapra vagy munkaszüneti napra esik, továbbá a hét egy napján a nyitvatartás magába foglalja a 16.00- 19.00 óra közötti időszakot.””

5. § A közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2021. (II. 21.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (3)–(6) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(4) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában – a szemenyei közösségi színtérben – középfokú végzettségű Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott útján gondoskodik.

(5) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, a 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Szemenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(6) Az Önkormányzat a szakmai ellenőrzést a Képviselő-testülethez benyújtott szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.