Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 15

az egyes szociális ellátások helyi szabályairól

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt) 132. § (4) bekezdés g) pontja felhatalmazást ad a települési önkormányzat számára, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás keretében felhívta az önkormányzatok figyelmét, hogy a települési pénzbeli támogatás nem szociális szemponthoz való kötése ellentétes az Szt. 26. §-ban meghatározott rászorultsági elvvel. A felhívást követően a képviselő-testület az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2014.(I.30.) önkormányzati rendelet kifogásolt rendelkezéseit hatályon kívül helyezte. A képviselő-testület azonban fenntartotta szándékát, hogy a korábban – jövedelemvizsgálat nélkül – nyújtott ellátásokat a jövőben is szeretné a lakosság részére biztosítani.

Jelen rendelettervezet részletesen szabályozza a különböző pénzbeli és természetbeni ellátási formák jogosultsági feltételeit, és eljárási szabályait.