Taktakenéz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 14

a települési támogatások helyi szabályairól szóló 5/2015. (II. 27.) rendelet módosításáról

Általános indokolás

Általános indokolás

Az önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.) valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben (Gyvt.) kapott felhatalmazás alapján módosítja a települési támogatások helyi szabályairól szóló rendeletét.

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezet-szabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján a jelen indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.

A rendelet-módosítás a B-A-Z Megyei Kormány Hivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztálya által küldött BO/13/06551-45/2021. ikt.számú konzultációs adatlap alapján készült.

Az önkormányzat képviselő-testülete az Szt. 132. § (4) bekezdés g) pontja alapján rendelkezik az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól.

Részletes indokolás

1. §

A módosítással a rendelet hatálya kiterjesztésre kerül a Taktakenéz község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az Szt. 3. §-ában, továbbá a Gyvt. 4. §-ában meghatározott személyekre, továbbá hajléktalanokra, rászorulókra is.

2. §

A módosítással felsorolásra kerülnek az önkormányzat által biztosított szociális ellátások:

a) települési támogatás

aa) települési lakásfenntartási támogatás,

ab) gyógyszerkiadás viseléséhez nyújtott rendszeres támogatás,

ac) temetési költségek viseléséhez nyújtott támogatás,

ad) gyermekétkeztetés térítési díjának megfizetéséhez nyújtott támogatás,

b) rendkívüli települési támogatás

ba) eseti települési támogatás,

bc) gyógyszerkiadás viseléséhez nyújtott eseti támogatás,

bd) krízishelyzet esetén nyújtott támogatás (együtt: szociális ellátások).

3. §

A módosítás meghatározza azokat a jogszabályokat, melyekkel együtt kell alkalmazni a helyi rendeletet ( Szt., Gyvt., a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény).

4. §

A módosítás meghatározza, hogy a hatóság az eljárás során mely dokumentumokra alapozza döntését (kérelem, mellékletek, igazolások, nyilatkozatok, környezettanulmány).

5. §

A módosítás alapján hatályon kívül helyezésre kerül a lakásfenntartási támogatás megállapításának további feltételeként meghatározott

- a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása, továbbá

- a vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése

tevékenységre vonatkozó rendelkezés, mely magánszférát érintő követelményekkel az önkormányzati rendelet túllépi az Szt. felhatalmazása által biztosított keretet.

6. §

A módosítás hatályon kívül helyezi az elavult jogszabályi hivatkozást.

7. §

A módosítás - a gyógyszerkiadás viseléséhez nyújtott eseti támogatás esetén - hatályon kívül helyezi az egy naptári éven belül két alkalomra korlátozó rendelkezést, mivel a rendelet nem szociális szemponthoz köti a támogatást és ez ellentétes az Szt.-ben meghatározott rászorultsági elvvel.

8. §

A rendelet-módosítás meghatározza a rendelet hatálybalépését.