Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag juttatásról

Hatályos: 2021. 11. 11
a szociális célú tüzelőanyag juttatásról
Általános indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése előírja, hogy feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontja kimondja, hogy a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében a helyi önkormányzat feladata különösen – többek között – a szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások biztosítása.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Sztv.) 45. § (1) bekezdése lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzat rendeletet alkosson az adható támogatásokkal kapcsolatban.
A rendelet megalkotásával az önkormányzat által pályázati forrás nélkül vásárolt tüzelőanyag támogatást a legrászorultabb családok megsegítésére tudja fordítani.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
1. §-hoz
Értelmező rendelkezést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi minősül szociális célú tüzelőanyagnak a rendelet alkalmazásában.
2. §-hoz
A rendelet 2. §-a a támogatás igénylésének részletes szabályait határozza meg, a támogatás benyújtásához szükséges jövedelmi és egyéb feltételeket. A jövedelmi feltételek meghatározásánál a községben élők jövedelmi szintjét vettük figyelembe, azt, hogy a legrászorultabb családoknak nyújtson segítséget az önkormányzat. Szabályozásra kerültek a jövedelemhatártól való eltekintés feltételei, a támogatás eljárási rendelkezései és a döntéshozatal szabályai; meghatározásra kerültek az előnyben részesített jogosultak.
Abból a célból, hogy a támogatottak mielőbb hozzájussanak a tűzifához, a támogatási kérelmeket 2021. december 10. napjáig lehet benyújtani.
3. §-hoz
A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.