Mátraterenye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 06. 10

a szociális ellátásokról

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátások rendjéről szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazást kap, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdése 8. a pontja szerint a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen a szociális szolgáltatások és ellátások, melyek keretében települési támogatás állapítható meg.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet célját fogalmazza meg.

A 2. §-hoz

A rendelet hatályát nevesíti.

A 3. §-hoz

Az eljárási rendelkezéseket nevesíti.

A 4. §-hoz

A települési támogatásokat sorolja fel.

Az 5. §-hoz

A lakásfenntartási települési támogatásra jogosult helyi lakosok száma az utóbbi években jelentős változást nem mutat, azonban vannak, akiknek jövedelme csak minimálisan haladja meg a lakásfenntartási települési támogatáshoz meghatározott jövedelemhatárt. Az így kiesett lakosságrészre viszont jelentős terheket ró a közüzemi számlák befizetési kötelezettsége. A probléma orvoslására Mátraterenye Község Önkormányzatának Képviselő – testülete úgy határozott, hogy a lakásfenntartási települési támogatásban részesülhet az a családban élő személy, akinek a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg, illetve az az egyedül élő személy, akinek a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg.

A 6. §-hoz

A lakásfenntartási támogatás terhére kifizetendő közszolgáltatási díjakat sorolja fel, illetve a lakásfenntartási támogatáshoz kapcsolódó eljárási szabályokat.

A 7. §-hoz

A temetési támogatás eljárási rendelkezéseit taglalja. Jelenleg egy elhunyt eltemettetésének költségei az Önkormányzati rendeletben meghatározottnak a többszörösét teszik ki. Ebből kifolyólag temetési támogatás összegére az jogosult akinek egyedül élő esetén, vagy a családjában az 1 főre számított családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj minimum mindenkori legkisebb összegének 600%-át. Temetési támogatásként a temetési költségektől függetlenül maximum ötvenezer forint adható.

A 8. §-hoz

A köztemetésről rendelkezik.

A 9. §-hoz

A rendkívüli települési támogatásokról rendelkezik.

A 10. §-hoz

A krízis helyzetről rendelkezik.

A 11. §-hoz

Az eseti támogatás eljárási szabályait taglalja.

A 12. §-hoz és a 13. §-hoz

A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról rendelkezik.

A 14–16. §-hoz

Az étkeztetés eljárásjogi szabályairól rendelkezik.

A 17. §-hoz és a 18. §-hoz

A házi segítségnyújtásról rendelkezik.

A 19. §-hoz

A családsegítésről rendelkezik.

A 20. §-hoz és a 21. §-hoz

A záró rendelkezéseket tartalmazza.