Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és az ellátásért fizetendő térítési díjról

Hatályos: 2024. 03. 01

Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és az ellátásért fizetendő térítési díjról

2024.03.01.

Szuhogy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szól 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2019.(XI.29.) önkormányzati rendelet 61. § c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Szociális és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a Szuhogy település közigazgatási területére terjed ki.

2. § Szuhogy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) személyes gondoskodás keretében a házi segítségnyújtást, családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást a Szendrői Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás útján, az étkeztetést a fenntartásában lévő Szuhogyi Nyitnikék Óvoda konyhája útján biztosítja.

3. § (1) Az Önkormányzat étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk miatt rászorult, 65 életévét betöltött személyek,

b) egészségi állapotuk miatt rászorultak,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük miatt rászorultak,

d) szenvedélybetegségük miatt rászorultak,

e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki semmilyen tartós lakhatási lehetőséggel nem rendelkezik.

(2) Az étkeztetés igénybevétele történhet:

a) étel házhoz szállításával,

b) étel elvitelének lehetőségével.

4. § (1) Az étkeztetés iránti kérelmet a Szendrői Közös Önkormányzati Hivatal Szuhogyi Kirendeltségén (3734 Szuhogy, József Attila utca 52.) kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a 3. § (1) bekezdésében felsorolt, rászorultságot megalapozó dokumentumokat, valamint a térítési díj kedvezmény megállapításához a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolást.

(2) Külön eljárás nélkül, soron kívül biztosítani az ellátást annak a személynek, akinek esetében a késedelem egészségét, életét, testi épségét veszélyezteti.

5. § Ha az ellátásban részesülő a térítési díj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, az étkeztetésre való jogosultságot a kötelezettség elmulasztását követő hónap első napjától meg kell szüntetni.

6. § (1)1 Az étkeztetés intézményi térítési díja 1400 Ft/ebéd

(2) Az Önkormányzat annak a kérelmezőnek, akinek a jövedelme, vagy akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át az étkeztetés intézményi térítési díjából - saját bevételei terhére - 50 %-os mértékű kedvezményt biztosít.

(3) Jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetén az ellátás térítésmentes.

7. § (1) Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

1

A 6. § (1) bekezdése a Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (1) bekezdése a Szuhogy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.