Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2023. 10. 10

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (XI. 8.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2023.10.10.

Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő települési támogatások formáit, a jogosultság feltételeit, a támogatás igénylésének, megállapításának, kifizetésének, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályait.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) hatálya alá tartozó személyekre, akik Kisnyárád község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkeznek.

2. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A települési támogatás iránti kérelmet

a) a Lánycsóki Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: hivatal) (7759 Lánycsók, Kossuth utca 3.) lehet szóban vagy írásban előterjeszteni vagy

b) elektronikus ügyintézés keretében Kisnyárád Község Önkormányzat hivatali kapuján keresztül a megfelelő űrlapon, vagy E-papír beadványon lehet benyújtani.

(2) Az egyes támogatási típusok esetében alkalmazandó kérelem nyomtatványokat a rendelet mellékletei tartalmazzák. A jövedelemnyilatkozat és a vagyoni nyilatkozat kivételével a kérelem nyomtatvány alkalmazása nem kötelező, de amennyiben a kérelem az elbíráláshoz szükséges adatokat – különösen a kérelmező természetes személyazonosító adatait és társadalombiztosítási azonosító jelét – valamint a kötelezően előírt melléketeket nem tartalmazza, a kérelmező hiánypótlásra történő felszólításának van helye.

(3) A jövedelemtől függő támogatások esetében a jövedelem számítására, annak igazolására vonatkozóan a Szoc. tv. előírásait kell figyelembe venni. A jövedelemnyilatkozat nyomtatványt a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Vagyoni feltétel meghatározása esetén a vagyon fogalmára a Szoc. tv. előírásait kell figyelembe venni. Vagyonnyilatkozat nyomtatványt a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(5) Amennyiben a támogatás iránti kérelemben előadott életkörülmények vizsgálata kapcsán a kérelem megalapozott elbírálása szükségessé teszi, az igénylőnél környezettanulmányt kell készíteni.

(6) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a hivatal már bármely ügyben vizsgálta, és azokban lényeges változás nem feltételezhető.

4. § (1) A települési támogatások megállapítása esetében – kivéve a 13–14. § szerinti rendkívüli támogatást – a hatáskörét a polgármesterre átruházza.

(2) Átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a polgármester a következő testületi ülésen, zárt ülés keretében beszámol.

5. § (1) A határozatlan időre megállapított támogatások esetén a jogosultság fennállását évenként felül kell vizsgálni, ennek tényét – azaz a továbbfolyósíthatóságot – az ügyiratban rögzíteni kell.

(2) A települési támogatás igénylőjének adataiban, a támogatásra való jogosultság megállapításánál figyelembe vett adatokban bekövetkező változásokat a kérelmező köteles 15 napon belül bejelenteni.

3. Kifizetés

6. § (1) A rendszeres pénzbeli támogatás folyósítása a tárgyhót követő hónap 5. napjáig, nem rendszeres pénzbeli támogatás kifizetése a határozat véglegessé válásától számított 5 napon belül átutalással történik.

(2) Házipénztárból történő kifizetés kérelemre, illetve az elszámolási kötelezettséggel megállapított támogatások esetében történhet. A jogosult az összeget legkésőbb a határozat kézhezvételét követő 15 napig – pénztári órák idején – veheti fel az önkormányzat házipénztárában.

4. Jogosulatlanul igénybe vett támogatás megtérítése

7. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatás esetén az igénybevevő köteles

a) a pénzbeli támogatás visszafizetésére,

b) a természetben nyújtott támogatás esetén a dolog visszaszolgáltatására vagy a dolog, szolgáltatás értékének megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megtérítést a jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell visszafizetni.

(3) A képviselő-testület indokolt esetben a kötelezett kérelmére legfeljebb 6 havi részletfizetést engedélyezhet.

II. Fejezet

Települési támogatás

8. § (1) A képviselő-testület a Szoc. tv. rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként települési támogatást ebben a fejezetben meghatározottak szerint nyújt.

(2) Települési támogatás formája lehet

a) születési támogatás,

b) temetési támogatás,

c) tanévkezdési támogatás

d) eseti támogatás

e) rendkívüli támogatás,

(3) Települési támogatásként – az erre a célra biztosított forrás rendelkezésre állása esetén – külön rendeletben meghatározott feltételek szerint szociális célú tűzifa támogatás is megállapítható.

5. Születési támogatás

9. § (1)1 Születési támogatásra jogosult, gyermek születése esetén a család, amennyiben a kérelmező szülő és a gyermek is kisnyárádi lakóhellyel rendelkezik, és a családban az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 700 %-át.

(2)2 A születési támogatás mértéke gyermek születése esetén 50 000 forint, melyet az önkormányzat a gyermek ellátásához kapcsolódó költségek kifizetéséhez biztosít.

(3) A születési támogatás igénylésére a születést követő 60 napon belül van lehetőség a rendelet 3. melléklete szerinti kérelemmel.

(4)3 A kérelemhez mellékelni kell

a) a támogatás mértékének megfelelő összegben az igénylő nevére szóló számlát a gyermek ellátásához kapcsolódó kiadásokról (tápszer, pelenka, gyermekruházat, babakocsi, bútor stb.)

b) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

c) jövedelemnyilatkozatot.

6. Temetési támogatás

10. § (1)4 Temetési támogatásra jogosult az, aki kisnyárádi utolsó bejelentett lakcímmel rendelkező, elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik és családjában az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 700 %-át.

(2)5 A temetési támogatás mértéke 30 000 forint.

(3) A temetési támogatás igénylésére a temetést követő 60 napon belül van lehetőség a rendelet 4. melléklete szerinti kérelemmel.

(4) A kérelemhez mellékelni kell

a) a kérelmező nevére kiállított temetési szolgáltatásról szóló számlát,

b) ha a haláleset nem helyben történt, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát,

c) jövedelemnyilatkozatot.

(5) Nem állapítható meg temetési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.

7. Tanévkezdési támogatás

11. § (1) Tanévkezdési támogatásra jogosult az a kérelmező, akinek

a) gyermeke

aa) óvodába jár,

ab)6 iskola 1-8 osztályát végzi, és nem évismétlő,

ac)7 középiskolai (9 osztálytól és középiskolai előkészítő évfolyam) tanulmányait végzi nappali tagozaton az első középfokú végzettség megszerzéséig, és nem évismétlő,

ad) nappali tagozatos hallgató, az első felsőfokú végzettségének megszerzéséig; és

b) a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy

c)8 a családban az egy főre számított családi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 700 %-át.

(2) Nagykorú tanuló, hallgató kérelme esetén a támogatást a szülő helyett a kérelmező tanuló részére kell megállapítani.

(3)9 A tanévkezdési támogatás mértéke

a) óvodás gyermek esetében 5000 forint,

b) 1-8. osztály esetén 10 000 forint,

c) középiskolások és felsőoktatásban résztvevők esetében 15 000 forint készpénz.

(4) A tanévkezdési támogatás igénylésére augusztus 15. és szeptember 30. közötti időben benyújtott kérelemmel van lehetőség, melyet a rendelet 5. melléklete szerint.

(5)10 A kérelemhez mellékelni kell

a) a gyermek vagy nagykorú tanuló, hallgató tanulói, hallgatói jogviszonyának fennállásának igazolását,

b) a támogatás mértékének megfelelő összegben az igénylő vagy gyermeke nevére szóló számlát a gyermek részére ruházat, az iskolakezdéshez kapcsolódó papír-írószer vagy iskolaszer beszerzéséről,

c) jövedelemnyilatkozatot.

8. Eseti támogatás

12. § (1) Eseti támogatásra jogosult az az igénylő, akinek

a)11 a családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 100 %-át vagy

b)12 az adott lakcímen egyedül élő személy jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át

c) és a család tagjai egyikének sincs vagyona.

(2) Az eseti támogatás összege 5000 forint.

(3) A támogatást a kérelmező által megjelölt célnak megfelelően, természetbeni ellátás formájában is lehet nyújtani.

(4) A támogatás igénylésére naptári félévenként 1 alkalommal van lehetőség.

(5) Eseti támogatás igénylésére a rendelet 6. melléklete szerinti kérelem benyújtásával van lehetőség.

9. Rendkívüli támogatás

13. § (1) A létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére az önkormányzat rendkívüli támogatást nyújt.

(2) Elsősorban azokat a személyeket indokolt rendkívüli támogatásban részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) Rendkívüli támogatásra szorul különösen:

a) akinek elemi kár vagy tűzeset következtében károsodott lakóháza helyreállítását biztosítás nem fedezi,

b) aki 1 hónapot meghaladó tartós betegség, vagy baleset következtében kórházi kezelés, vagy magánegészségügyi ellátás igénybe vétele miatt magas kiadásokra kényszerül,

c) aki betegség vagy baleset következtében kialakult testi fogyatékosság esetén a lakóépület akadálymentesítéséhez szükséges átalakítás elvégzésé kényszerül,

d) aki bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

e) akinek családjában gyermeknevelésből fakadó jelentős többletköltségek jelentkeznek.

(4) Rendkívüli támogatás kérelemre – a rendelet 7. melléklete szerint – és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.

14. § (1)13 A rendkívüli méltánylást érdemlő esetben az jogosult támogatás igénylésére, akinek esetében az egy főre számított havi családi jövedelem a szociális vetítési alap a 350%-át nem haladja meg.

(2) Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, azonos eseményre vonatkozóan, rendkívüli támogatást egy háztartásban, egy személy részére lehet megállapítani, a segély legmagasabb összege 100 000 forint lehet.

(3) A nyújtott támogatás mértékének meghatározásánál figyelemmel kell lenni a kérelmező jövedelmére, az egy háztartásban együtt élők számára, körülményeikre, a bekövetkezett kár mértékére.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. §14

16. §15

17. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.

8. melléklet18

1

A 9. § (1) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 9. § (2) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 9. § (4) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 10. § (1) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 10. § (2) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 11. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 11. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 11. § (1) bekezdés c) pontja a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 11. § (3) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 11. § (5) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 12. § (1) bekezdés a) pontja a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § d) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 12. § (1) bekezdés b) pontja a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § e) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 14. § (1) bekezdése a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 5. § f) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

15

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

A 3. melléklet a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 5. melléklet a Kisnyárád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (X. 9.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 8. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.