Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII.7.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2022. 09. 07

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

2022.09.07.

Bakonybánk Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az első lakáshoz jutók helyi támogatásáról a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja Bakonybánk község népességmegtartó erejének fokozása, valamint a lakónépesség számának növelése érdekében, a 40. év alatti fiatalok első lakástulajdonhoz jutásának segítése.

2. § A rendelet hatálya Bakonybánk község közigazgatási területén első lakását építő vagy első lakását megszerző nagykorú személyekre terjed ki, aki vagy akinek házastársa, élettársa a 40. életévét nem töltötte be.

A támogatásra jogosultak köre

3. § (1)1 A támogatás Bakonybánk község közigazgatási területén lakást, házat építő vagy megszerző nagykorú kérelmező részére nyújtható, aki vagy akinek házastársa, élettársa a kérelem benyújtásának időpontjában a 40. életévét nem töltötte be.

(2) A házastársak, élettársi kapcsolatban élők kizárólag együttesen részesíthetők támogatásban.

4. § Nem jogosult támogatásra kérelmező, ha:

a) az önkormányzat felé fennálló bármilyen adó- vagy egyéb tartozása van,

b) a támogatásra irányuló kérelmében olyan valótlan adatokat közöl, mely számára jogosulatlan előnyt jelent,

c) kérelmező vagy a vele együttlakó, együttköltöző személy valamelyikét korábban az önkormányzat azonos jogcímen, vissza nem térítendő lakáscélú támogatásban részesítette,

d) a kérelem benyújtásakor egyéb kizárólagos lakástulajdonnal rendelkezik.

A kérelem benyújtása, az eljárás rendje

5. § (1) Az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatás iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani:

a) új lakás építése esetén 50 %-os készültségi fok elérését követően, legkésőbb a használatbavétel bejelentését követő 1 éven belül.

b) új és használt lakás megszerzése esetén a megszerzés napjától számított 1 éven belül.

(2) A kérelem érdemi elbírálása érdekében kérelmező köteles az e rendeletben meghatározott feltételek fennállását igazoló iratok másolatát a kérelméhez csatolni.

(3) A támogatási kérelem kötelező mellékletei a következők:

a) új lakás építése esetén építés vagy használatbavétel bejelentésének, engedélyének másolata,

b) új vagy használt lakás megszerzése esetén a megszerzést bizonyító okirat másolata,

c) közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat vagy élettársi nyilvántartásba történő regisztrálásról kiállított közjegyzői tanúsítvány, ennek hiányában mindkét fél teljes bizonyító erejű okiratba foglalt, büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata,

d) gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetén az egyedülállóság tényét igazoló dokumentum másolata, emelt összegű családi pótlék igazolása, ennek hiányában teljes bizonyító erejű okiratba foglalt, büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat,

e) új lakás építése esetén – amennyiben használatbavételi bejelentés nem történt - tervezői, műszaki vezetői nyilatkozat az 50%-os készültségi fok eléréséről.

6. § (1) A támogatás iránti kérelmeket a rendelet 1. mellékletét képező, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell előterjeszteni.

(2) Az első lakáshoz jutók támogatásával kapcsolatos hatáskört a képviselő-testület gyakorolja.

(3) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület a kérelem benyújtását követő 60 napon belül, legkésőbb soron következő ülésén dönt.

(4) A támogatottal a rendelet 2. melléklete szerinti támogatási megállapodást kell kötni. A megállapodást a polgármester, mint önkormányzat nevében eljáró, valamint a jegyző – mint ellenjegyző - együttesen írja alá.

(5) A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidőn túl benyújtott kérelmet a képviselő-testület elutasítja.

7. § (1) Tárgyi évben a támogatás nyújtására felhasználható előirányzat keretösszegét a képviselő-testület költségvetési rendeletében állapítja meg.

(2) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

(3) A támogatás mértéke 200.000,- forint.

(4) Az önkormányzat a lakáshoz jutók támogatását folyamatos igénybejelentés alapján, az igények benyújtásának sorrendjében, a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott, első lakáshoz jutó fiatalok helyi támogatására elkülönített összeg erejéig nyújtja.

(5) A kérelmet a képviselő-testület elutasítja, ha a költségvetési évben a költségvetési rendelet szerinti előirányzat keretösszegre kötelezettségvállalás már nem lehetséges. Erről az egyébként jogosultsági feltételeknek megfelelő kérelmezőt tájékoztatja azzal, hogy az 5. § (1) bekezdésben foglalt határidőn belül kérelmét ismételten benyújthatja a következő költségvetési évben.

8. § (1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes – amennyiben a támogatott:

a) a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,

b) a támogatási szerződés megkötését követő 5 évben belül a támogatást nyújtó tudomására jut, hogy a támogatással épített, illetve vásárolt lakás elidegenítésre került, és a támogatott az elidegenítéstől számított 6 hónapon belül Bakonybánk közigazgatási területén belül más lakást nem épített, vásárolt,

c) ha a megszerzést, használatba vétel bejelentését követő 1 éven belül nem létesít az ingatlanban lakóhelyet,

d) a megvásárolt vagy épített lakás 5 éven belül nem a támogatásban részesült személy(ek) életvitelszerű tartózkodására szolgál.

(2) A képviselő-testület különös méltánylást érdemlő körülmények esetén a támogatás visszafizetésére legfeljebb 12 havi kamatmentes részletfizetést biztosíthat.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmény:

a) együttköltöző közeli hozzátartozó halála,

b) válás miatti vagyonmegosztás,

c) adós családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg.

Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Kérelem formanyomtatvány

2. melléklet

Támogatási megállapodás minta
1

A 3. § (1) bekezdése a Bakonybánk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.