Kissikátor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (VII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról és a közösségi együttélés egyéb alapvető szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 01

a közterületek használatáról és a közösségi együttélés egyéb alapvető szabályairól

Általános indokolás

Kissikátor községben a közterületek használatára vonatkozó rendelkezéseket jelenleg több önkormányzati rendelet szabályozza. Ezek a Kissikátor község területén alkalmazott közterület-használati díjakról és az eljárás rendjéről szóló 10/2001. (IV.19.) önkormányzati rendelet, és a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 9/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet. Tekintettel arra, hogy a rendeletek témája hasonló, társadalmi igényként fogalmazódott meg a lakosság számára is egyértelmű, egységes szerkezetben való szabályozás, a normák egy rendeletben való összefoglalása.

A fenti rendeletek több olyan szabályt is tartalmaznak, melyek megsértése a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartást valósítanak meg, de jelenleg ezen rendeletek nem tartalmaznak az elkövetés esetére jogkövetkezményt. Lakossági igény merült fel a jelenleg egyik rendelet által sem szabályozott, de a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartások szankcionálásra is.

Mindezek alapján a most elfogadásra javasolt rendeletben helyet kapnak a közösségi együttélés alapvető szabályait, illetve az azokat megsértő magatartásokat meghatározó rendelkezések is. Ez a tárgykör eddig nem volt önkormányzati rendeletben szabályozva, de a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület meghatározhatja a közösségi együttélés alapvető szabályait és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit. A lakosság jogos elvárása, hogy az önkormányzat a lehetőségeihez képest biztosítsa azokat a feltételeket, melyek mentén a közösségi együttélés fenntartható, a település lakóinak nyugalma, a közösségi, közhasználatú területek rendje, tisztasága, az életviszonyok rendezettsége biztosítható.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény viszonylag szűk körben szabályozza a lakossági együttélést zavaró, sértő magatartásformákat, a közterületek rendjét. Az önkormányzati rendelet megalkotásával a lakosság nyugalmát zavaró magatartások többségében szankcionálhatók lesznek, amely elősegíti a jogkövető magatartás érvényesülését.

Társadalmi igényként merült fel, hogy a helyben szabályozott előírások is megkövetelhetők és betartathatóak legyenek. Ezeket a szabályokat más jogszabályok (törvény, kormányrendelet) nem határozzák meg. A magasabb rendű jogszabályok által biztosított kereteken belül az önkormányzatnak joga és kötelessége, hogy olyan szabályokat alkosson, melyeket mások jogainak tiszteletben tartása és a közérdek megkíván.

A rendelet ezen része magasabb rendű jogszabályok által nem szabályozott magatartási normákat ír elő, illetve ezeket számon kérhetővé teszi.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Fogalom-meghatározásokat tartalmaz, melyek a rendelet értelmezését, alkalmazhatóságát segítik elő. A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás fogalma új rendelkezésként kerül meghatározásra.

A 2. §-hoz

A közterületek használatának általános meghatározása.

A 3–6. §-hoz

A rendelet e részében kapnak helyet a „Tiltott magatartások”, melyek sértik a közösségi együttélés alapvető szabályait. Ezek különösen a közterületek használatának egyéb jogszabályban nem szabályozott rendjére, a szeszesital fogyasztásra, a közkifolyók jogosulatlan használatára és a község játszóterein tartózkodás szabályaira, illetve a hirdető berendezések elhelyezésével kapcsolatos rendelkezésekre vonatkoznak.

A tilalmazott magatartások elkövetése esetén – a 4. § kivételével – közigazgatási bírság szabható ki. A 4. § megsértése szabálysértésnek minősül, amiben a rendőrség, mint általános szabálysértési hatóság járhat el.

A 7–9. §-hoz

A közterület-használat engedélyezésére vonatkozó hatásköri szabályokat tartalmazza. Érvénytelen hatósági engedéllyel, üzemképtelen állapotban vagy hatósági jelzés nélkül tárolt gépjárművek elhelyezése esetén is közterület-használati engedélyt kell kérni, de a hozzájárulás legfeljebb 1 hónap időtartamra adható meg. Általános szabály, hogy aki a közterületet az engedélyköteles körben önkormányzati hozzájárulás nélkül használja, az megsérti a közösségi együttélés szabályait és vele szemben közigazgatási bírság szabható ki.

A 10–14. §-hoz

A közterület-használati engedély iránti kérelemre, annak megadására, érvényességére vonatkozó szabályokat tartalmazza. A korábbi szabályozáshoz képest nem tartalmaz érdemi új rendelkezést.

A 15. §-hoz és a 16. §-hoz

A közterület-használati díjak felsorolását részletesen a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A korábbi díjakhoz képest nem kerül és a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Kormányrendelet alapján 2021. december 31-ig nem is kerülhet sor díjemelésre.

A 16. § tartalmazza azokat az eseteket, amikor a közterület használatáért nem kell díjat fizetni.

A 17–19. §-hoz

A korábbi szabályozáshoz képest a közterület-használat megszűntetésének, a közterület igénybevételének, valamint a közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményeire vonatkozó szabályok érdemben nem változtak azzal a kiegészítéssel, hogy a rendelkezések megszegése esetén közigazgatási bírság szabható ki.

A 20–23. §-hoz

A közterület tisztán tartására vonatkozó szabályokat eddig helyi rendelet nem tartalmazta. A közös szabályzás indoka egyrészt a tárgykör, mely elsősorban a közterületekre vonatkozik, másrészt a rendelkezések megszegése esetén a szankció kiszabásának lehetősége, mellyel a közösségi, közhasználatú területek rendje, tisztasága, az életviszonyok rendezettsége biztosítható.

A rendelkezések megszegése esetén közigazgatási bírság szabható ki.

A 24–35. §-hoz

A közterületek elnevezéséről, a házszámozás rendjéről, valamint a közterületnév táblák és házszám táblák elhelyezéséről korábban külön jogszabálya közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 9/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelet rendelkezett. A közös rendeletbe foglalás indoka ebben az esetben is az, hogy e szakaszokban foglalt szabályok elsősorban a közterületekre vonatkoznak.

A közterületek elnevezésére, illetve a házszámozás rendjére vonatkozó korábbi szabályok– néhány apróbb pontosítástól eltekintve – változatlan formában jelennek meg a rendeletben.

A 35. § a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartásokat nevesíti.

A 36. §-hoz

A zajkibocsátással kapcsolatos rendelkezések a hétköznapokon, illetve a hétvégén és ünnepnapokon történő zajt keltő tevékenységek végzésének idejét szabályozzák. A település lakóinak nyugalma érdekében szükséges ezen szabályok betartása, melyek megszegése esetén közigazgatási bírság szabható ki.

A 37–43. §-hoz

A levegő minőségének védelmével kapcsolatos helyi szabályokat tartalmazza.

A 44. §-hoz

A rendelet olyan trágyatárolásra és elhullott állatokra vonatkozó kiegészítő szabályokat is tartalmaz, amelyekre magasabb szintű jogszabály nem tartalmaz előírásokat. A szabályok megszegése esetén közigazgatási bírság szabható ki.

A 45. §-hoz

A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartásokra vonatkozó eljárási szabályok megsértése esetén elsősorban figyelmeztetés alkalmazandó. Abban az esetben, ha figyelmeztetés alkalmazásától visszatartó erő nem várható vagy ismételt jogsértésről van szó, bírság kiszabására kerülhet sor.

A közigazgatási bírság felső határa természetes személyek esetén 200.000,- Ft, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén 2.000.000,- Ft. A cselekmény jellegétől függően kerül a bírság mértéke meghatározásra.

A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a tiltott, közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, közösségre veszélyes jellegére, a közrend védelmére és a közterületek rendjének biztosítására is.

A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartások megszegése esetén a közigazgatási bírság kiszabására a jegyző jogosult.

A 46. §-hoz

Az eljárás lefolytatására és a bírság kiszabására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az eljárás hivatalból, illetve bejelentés alapján indítható a cselekmény elkövetésétől számított 60 napon belül. Ez a rendelkezés a jogbiztonságot szolgálja.

A 48. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezéseket, illetve a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztő rendeletek felsorolását tartalmazza. Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 38/B. § (5) bekezdése értelmében bírságfizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 15 napnak el kell telnie.