Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 01. 01
a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról
Végső előterjesztői indokolás
A 6/2026.(IV.14.) önkormányzati rendelet a települési hulladékszállítási közszolgáltatásról hatályon kívül helyezésre került, 2022.év január hó 1.napjával.
Megalkotásra került egy új egységes hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet.
3. §.
Az ingatlan típus kíbővítésre került a lakóegységgel, a lakóegység fogalmának pontos meghatározásával. Mivel a közszolgáltatás díját lakóegységenként kell megfizetni (17. §.), indokolt a rendeletben a fogalom pontos meghatározása.
5. §.
A (2) bekezdésben megfogalmazásra került, hogy az ingatlan használó köteles szabvány gyűjtőedényt beszerezni a vegyes települési hulladék gyűjtéséhez, továbbá a gyűjtőedényre köteles a szolgáltató által rendszeresített edénymatricát felragasztani. Ez alapján a vegyes települési hulladék a jövőben csak gyűjtőedényből lesz elszállítva, a fekete zsákban kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra.
6. §.
A d. pontba bekerült, hogy zöldhulladékot csak gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló zsákban lehet kihelyezni. Ezzel meglesz az összhang a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 4. §-ának a zöldhulladékra vonatkozó előírásával:
4. § (1) A települési hulladékot az ingatlanhasználó …….
(6) A képződés helyén a zöldhulladékot a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve a (7) bekezdés szerinti, valamint azt az esetet, ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják.
A (g) pontban kell meghatározni minden Önkormányzatnak a településen választható gyűjtőedény méreteket, azt kell csak a felsorolásban hagyni.
A településen választható gyűjtőedény méretekről a 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 2016. január 1-től alkalmazandó 7. § (1a)-(1c) bekezdései rendelkeznek, mely szerint a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló 2 különböző űrmértékű gyűjtőedény közül a természetes személy ingatlanhasználó részére legalább egy olyan gyűjtőedény választásának lehetőségét kell biztosítani, melynek űrmértéke a 80 litert nem haladja meg. A lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy ingatlanhasználó részére legalább egy olyan gyűjtőedény választásának lehetőségét kell biztosítani, amelynek űrmértéke a 60 litert nem haladja meg. A 60 literes gyűjtőedény használatra az ingatlanhasználó csak abban az esetben jogosult, ha a települési önkormányzat által kiadott igazolás útján a közszolgáltató részére bizonyítja annak tényét, hogy a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használja.
Ebben az esetben az edényméret választék:
60 literes,
80 literes,
110 literes vagy 120 literes (négyzet keresztmetszetű kerekes)
240 literes hulladékgyűjtő edényzet vagy
1100 literes konténert a közszolgáltatáshoz igénybe venni,
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott KKF/28175-1/2015/NFM számú állásfoglalás szerint megfelel az is a 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendeletben leírtaknak, ha a 60 literes edény választásának lehetősége bárki részére fennáll, így az edényméret választék az alábbi (a 80 literes nem választható):
60 literes,
110 literes vagy 120 literes (négyzet keresztmetszetű kerekes)
240 literes hulladékgyűjtő edényzet vagy
1100 literes konténert a közszolgáltatáshoz igénybe venni,
7. §.
A (11) bekezdést csak azon települések rendeletében kell betenni, ahol van molok edény.
8. §.
Amennyiben a 7. §. (g) pontjában az edényméret választék tartalmazza a 80 literes edényt, akkor a 60 literes edényt csak a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy ingatlanhasználó választhatja. Ebben az esetben a rendeletben meg kell határozni az igazolás kiállításának körülményeit. Ahol a 60 literes edényt bárki választhatja, ott a rendeletben ennek a paragrafusnak nem kell szerepelnie.
12. §.
A szüneteltetés feltételeit tartalmazza.
Jelenleg településenként eltérőek a szüneteltetés feltételei, több rendeletben utólagos igazolás nélkül lehet kérni, ez visszaélésre ad lehetőséget.
A javaslat szerint a szüneteltetést legalább 6 hónapos időtartamra lehet kérni, és az ingatlan használaton kívüliségének tényét utólagosan közműszámlával kell igazolni. Az ügyfelek részére egyszerűbbé teszi az igazolást az a lehetőség, hogy maguk készíthetnek a víz- vagy villanyóráról felvételt, a felvétel készítés dátumát aznapi újsággal kell igazolni. A koronavírus miatt a közműszolgáltatók nem vállaltak leolvasást, ezért a 2020. évben is lehetőség volt a szüneteltetés ilyen módon történő igazolására, az ügyfelek és a szolgáltató szempontjából is egyszerű és jó módszer.
14. §.
Az elkülönítetten gyűjtött vegyes csomagolási hulladékok és az üveghulladék gyűjtésének, kihelyezésének a feltételei kerültek meghatározásra.
A szelektív hulladékot vagy gyűjtőedényben (kiosztott 240 lit. kuka, vagy az ingatlanhasználó által megvásárolt bármekkora sárga edény) vagy a szolgáltató által biztosított feliratos, átlátszó zsákban lehet kihelyezni. A feliratos zsákból 1 db cserezsákot biztosít a szolgáltató, ha ennél többre van igény, akkor az megvásárolható lesz (2021. februártól) a többlethulladékos zsákot értékesítő boltokban is.
Az üveghulladék zöld színű gyűjtőedényben vagy a szolgáltató által biztosított feliratos, zöldszínű zsákban kell kihelyezni. A feliratos zsákból 1 db cserezsákot biztosít a szolgáltató, ha ennél többre van igény, akkor az szintén megvásárolható lesz a többlethulladékos zsákot értékesítő boltokban 2021. februártól.
Tehát a rendelet értelmében a szelektív hulladékot csak gyűjtőedényban vagy feliratos zsákban lehet kihelyezni mennyiségi korlátozás nélkül, de pl. fekete vagy nem feliratos zsákban nem. A nem megfelelően kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra.
15. §.
A zöldhulladék gyűjtésének, kihelyezésének a feltételei kerültek meghatározásra.
Azokon a településeken, ahol van házhozmenő zöldhulladék gyűjtés (jellemzően a balatonparti települések) csak barna színű gyűjtőedényben vagy a szolgáltató által forgalmazott biológiailag lebomló, feliratos zsákban lehet majd kihelyezni a zöldhulladékot mennyiségi korlátozás nélkül. A nyesedéket kötegelni kell a megadott méretben. Tehát a rendelet értelmében a zöldhulladékot csak gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló zsákban lehet kihelyezni mennyiségi korlátozás nélkül, de pl. fekete vagy bármilyen biológiailag nem lebomló zsákban nem. A nem megfelelően kihelyezett hulladék nem kerül elszállításra.
Azokon a településeken, ahol gyűjtőpontos zöldhulladék gyűjtés van, ill. a 2021. évtől bevezetésre került a házhozmenő ág-, nyesedék gyűjtés, az (1) bek. szövegébe a gyűjtőpontos verziót válasszák.
16. §.
A lomhulladék gyűjtésének, kihelyezésének a feltételei kerültek meghatározásra.
Egyértelműen meghatározásra került, hogy a lomtalanítást csak a természetes személy ingatlanhasználók vehetik igénybe a Ht. 2. §. (1) bek. 39 pontja alapján.
Más szolgáltatóknál már jól működő módon, bevezetésre kerülne a lomtalanítás igénybevételéhez az előzetes regisztráció. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató honlapján, telefonon vagy egy papír alapú nyomtatvány kitöltésével az ingatlan használó jelzi, hogy igénybe kívánja venni a lomtalanítást. A szolgáltató ellenőrzi, hogy jogosult-e a szolgáltatásra (szerepel díjfizetőként, nem szüneteltet, nem vállalkozás, stb.). Csak a beregisztrált ingatlanhasználóktól lesz elszállítva a lom hulladék.
Fontos változás a rendelet szövegében, hogy a kihelyezhető lom mennyisége 2 m3-ben kerül meghatározásra, tehát a közszolgáltatás körében, díjmentesen ennyi lom hulladék lesz elszállítva. A mennyiség korlátozás már az ország sok településén bevezetésre került, pl. a környékünkön Siófok, Marcali és Kaposvár város is meghozta ezt a korlátozást.
Pontosan meghatározásra kerültek a lom hulladék körébe tartozó hulladékok is.
1.sz. melléklet
A „Rendelet 1.sz. melléklet a szolg. tartalmáról, településenként” elnevezésű fájl minden településre vonatkozóan a jelenlegi szolgáltatással tartalmazza a hulladékszállítás rendjét. Kérjük, hogy minden település innen másolja be az 1. sz. mellékletet.