Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2021. 06. 09

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról

Általános indokolás

Indokolás

A 27/2021. (I.29.) Korm.rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel és ennek okán a 2011. évi CXXXVIII tv. 46. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a polgármester rendeletet módosíthat a veszélyhelyzettel összefüggésben, mert a felhívott jogszabályok szerint a képviselő-testület rendeletalkotási hatáskörében, feladatkörében eljárva a polgármester intézkedhet.

Böhönye Község Önkormányzat Képviselő-testületének a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 15/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) tartalmazza a szervezeti és működési rendjét.

A Somogy Megyei Kormányhivatal az SOB/03/163/2016. ügyiratszámon küldött törvényességi felhívásban jelezte, hogy a Rendelet több helyen jogszabálysértő ezért annak átfogó módosítása szükséges.

A törvényességi felhívásban foglaltak ellenére az átfogó módosítás nem történt meg, 2016. évben és 2017-ben sor került a Rendelet egyes részeinek módosítására, viszont az a törvényességi felhívásban foglaltaknak maradéktalanul nem tett eleget, ezért a Rendelet teljes felülvizsgálata és új rendelet megalkotása indokolt. Az új rendelet a korábbi Rendelet alapján került elkészítésre, figyelembe véve azokat a helyben kialakított és megszokott eljárásokat, illetve folyamatokat, amelyek a képviselő-testület működésének gerincét alkották. (Pl: bizottságok létszámának és feladatkörének megtartása).