Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő – testületének az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 4/2016. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 01
Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő – testületének az egészségügyi alapellátási körzetek megállapításáról szóló 4/2016. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
z egészségügyi alapellátásról szóló 2015. CXXIII. évi törvény (a továbbiakban: Eatv.) 5. § (1) bekezdés d) pontja alapján „A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a védőnői ellátásról.”
Az Eatv. 6. § (1) bekezdés szerint „A települési önkormányzat képviselő-testülete - a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit.”
Az Eatv. 6. § (2) bekezdése alapján „Az (1) bekezdés szerinti körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet - védőnői ellátás esetén az országos tisztifőorvos -, valamint a működési engedély kiadására határkörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét is.”
A területi védőnői ellátásáról szóló 49/2004.(V.21.) ESZCSM rendelet 5. §.(4) bekezdése szerint „A védőnői körzet kialakításánál figyelembe kell venni a település szerkezetét, a lakosság összetételét, egészségi állapotát, szociális helyzetét és az ellátandó gondozottak számát, továbbá a (2) bekezdés szerinti esetben az ellátandó oktatási intézmények számát és típusát is, valamint mindezekre vonatkozóan a szakmai felügyelet véleményét.”
Az egészségügyi szolgáltatók szakfelügyeletéről szóló 16/2019.(VII.30.) EMMI rendelet 9. §.(2) bekezdése alapján „A védőnői feladatok szakfelügyeletét - a 4. § (7) és (8) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - védőnői képesítéssel rendelkező,
a) az országos tisztifőorvos által foglalkoztatott országos szakfelügyelő védőnő,
b) a kormányhivatalnál foglalkoztatott megyei szakfelügyelő védőnő,
c) a városi kórháznál foglalkoztatott járási szakfelügyelő védőnő
látja el.”
Ugyanezen rendelet 10. § (1) bekezdése alapján „A szakfelügyelő szakfelügyeleti feladatai ellátása keretében az átadott iratanyag alapján szakmai véleményt készít, illetve szükség szerint helyszíni ellenőrzést, vizsgálatot végez.”
A csökkenő gyereklétszám miatt Homokszentgyörgy Község Önkormányzata a védőnői feladatok ellátását egy körzetben kívánja ellátni Szulok Község Önkormányzata és Kálmáncsa Község Önkormányzatával. A csökkenő gyermeklétszám Kálmáncsa és Szulok településeknél is fennáll, a védőnői szolgálatot eddig is a NEAK finanszírozáson felül önkormányzati saját forrásból egészítették ki, ezen együttes indokok alapján mindhárom településnek szüksége van arra, hogy a védőnői körzetek összevonása megtörténjen.
Ennek érdekében a szükséges képviselő-testületi döntések megtörténtek az elmúlt időszakban. Szulok Község Önkormányzat Képviselő-testülete az 53/2021.(IX.21.) számú határozatával, Kálmáncsa Község Önkormányzata a 83/2021.(IX13.) határozatával, Homokszentgyörgy Község Önkormányzata a 43/2021.(IX.28.) számú határozatával elfogadta, hogy a szuloki védőnői körzet és a homokszentgyörgyi védőnői körzet összevonásra kerüljön, a fenntartói feladatokat Szulok Község Önkormányzata látja el, a korábban Szulok és Kálmáncsa Önkormányzatok között létrejött megállapodás a védőnői feladatok ellátására, védőnő foglalkoztatására módosításra került azzal, hogy a megállapodás szerint ellátandó terület kiegészült Homokszentgyörgy közigazgatási területével és új telephelyként a Homokszentgyörgy, Kossuth u. 5. szám alatti Védőnő Tanácsadó helyiséggel.
A védőnői körzet összevonására vonatkozó szakfelügyeleti vélemény, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ, mint módszertani intézet véleménye megkérése került, a vélemények a körzet összevonását támogatták.