Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 06. 01

a 2020. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Általános indokolás

A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendeletet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva - az alábbiak szerint indoklom.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 87. §-a, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 157. § b) pontja alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót, valamint ennek alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást (zárszámadást) kell készíteni. Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I.11.) Kormányrendelet 32. §-a szerinti határidőre a 2020. évi költségvetési beszámoló elkészült és feladásra került az államháztartási információs rendszerében.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az az előterjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A rendelet-tervezettel együtt tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti, a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített ellenőrzési jelentését. A kincstár jelentése az indokolás készítésekor még nem áll rendelkezésre.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. §

Galambok Község Önkormányzata 2020. évi költségvetésnek összegszerű végrehajtását állapítja meg: kiadásokat, bevételeket és a költségvetési maradványt. Mellékleteken keresztül mutatja be a 24. § (4) a) pontja szerinti kimutatásokat.

2. §

Galambok Község Önkormányzata 2020. évi költségvetésének végrehajtását, valamint a zárszámadási rendelet jogszabályon alapuló mellékleteit tartalmazza az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 91. § (2) bekezdés b) – d) pontjai, valamint a 24. § (4) bekezdés b), c) pontjai alapján. A 24. § (4) bekezdés c) pont szerinti kimutatást az Ávr. 28. §-a szerinti részletezettséggel mutatja be.

3. §

Az Önkormányzat az Áht. 86. § (5) bekezdés, valamint az Ávr. 155. § (1), (2) bekezdése alapján rendelkezik a költségvetési maradványról, valamint szükség esetén a költségvetési maradvány előirányzatokon történő átvezetésről

4. §

A rendelet hatálybalépését tartalmazza.