Réde Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 01

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól

Általános indokolás

Réde Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésekre vonatkozó szabályokat a 15/2011. (X.13.) önkormányzati rendeletében szabályozta, mely jogszabály ellentétes magasabb rendű jogszabályokkal, valamint nem alkalmazott rendelkezéséket tartalmaz. Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a képviselő-testület felhatalmazás alapján rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.

Jelenleg hatályos a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendeletalapján új díj 2021. december 31-ig nem vezethető be, a jelenlegi szabályozás fenntartása nem indokolt és nem végrehajtható.

A katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján kihirdetett veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.