Csókakő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Általános indokolás

Általános indokolás

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló önkormányzati rendelet-tervezethez

Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2021. évre elfogadott munkaterve előirányozza az elfogadott költségvetés alapján történő I. féléves gazdálkodásról szóló beszámoló megtárgyalását, mely szükség szerint maga után vonja a rendeletbe foglalt és év elején megtervezett bevételi és kiadási főösszeg, illetve az előirányzatok módosítását.

A rendelet-tervezet a fentieknek megfelelő módostásokat tartalmazza a rendelet törzsszövegében a főszámok tekintetében és a mellékletekben pedig az előirányzatok tekintetében.

Előzetes hatásvizsgálat

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló önkormányzati rendelet-tervezethez

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § -a alapján a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.

Az előzetes hatásvizsgálat eredménye az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.16.) önkormányzati rendeletének módosításáról szóló önkormányzati rendelet-tervezethez esetében az alábbi:

a.) Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai:

Társadalmi hatását tekintve a módosító rendelet nem hordoz releváns hatásokat, az önkormányzatra nézve azonban a gazdasági és költségvetési hatása esszenciális, mert a módosítás által tartalmazza a naprakész pénzügyi adatokat a rendelet.

b.) Környezeti és egészségi következményei:

Környezeti és egészségi következményei a rendeletnek nincsenek.

c.) Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:

A tervezett önkormányzati rendeletnek adminisztrációs terhekre befolyásoló hatásai nincsenek.

d.) Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:

A költségvetési rendelet felülvizsgálatát és szükség szerinti módosítását Csókakő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének munkaterve írja elő.

e.) A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei:

A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.

f.) A tervezett jogszabály egyéb jelentősnek ítélt hatásai:

Egyéb jelentősnek ítélt hatása nincs.