Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat tulajdonában álló lakás és nem lakáscélú helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2021. 07. 01

Az önkormányzat tulajdonában álló lakás és nem lakáscélú helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról

Általános indokolás

INDOKLÁS

Újhartyán Város Önkormányzata a tulajdonában álló lakás és nem lakáscélú helyiségek bérbeadását a jogalkotási követelményeknek megfelelően egy új rendelet szabályozza. A bérbeadások a 1993. évi LXXVIII., a lakások és helyiségek bérletére,

valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény előírásai alapján történik. A rendelet tervezet összhangban a Ptk., a Lakástörvény és az irányadó jogszabályi rendelkezésekkel. A rendelet a hatály szabályait követően az értelmező rendelkezések szerepelnek. A tervezet külön fejezetben tartalmazza a lakás jellegű és nem lakás jellegű helyiségek helyiségek bérbeadására vonatkozó szabályokat, amit az eltérő funkcióból eredő sajátosságok indokolnak.

az 1-2. §-hoz

A rendelettel elérni kívánt célt, a rendelet hatályát tartalmazza.

a 3. §-hoz

Az értelmező rendelkezések tartalmazza, amely a rendelet alkalmazásához, értelmezéséhez szükséges.

a 4-5. § -hoz:

A lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadására vonatkozó rendelkezések, a bérleti díjról való döntés, a szerződés meghosszabbításúnak, illetve felbontásának feltételeit.

a 6-7. §-hoz:

A nem lakáscélú helyiségek bérbeadására vonatkozó szabályokat rögzíti, pályáztatás útján történik, a pályázat kiírásának, benyújtásának részletes feltételei, tartalma kerül ezen szakaszban szabályozásra.

a 8-9. §-hoz

A bérbeadásban érintett felek jogaik és kötelezettségeit tartalmazza. Az önkormányzat jogosult az érintette helyiségek ellenőrzésére. A bérlőnek felróható okból a bérlemény azonnal felmondható.

a 10. §.hoz:

Az adatvédelmi rendelkezéseket határozza meg.

a 11. §-hoz:

A hatályba lépés időpontját tartalmazza.