Bánk Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01
a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény értelmében minden településnek el kell készíteni a teljes közigazgatási területére kiterjedő településképi rendeletét.
Bánk Község Önkormányzatának képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján felhatalmazása alapján 14/2017. (XII.14.) számon önkormányzati rendeletet alkotott a településkép védelmére vonatkozóan. Az önkormányzat a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.14.) önkormányzati rendeletében határozza meg többek között a településképi bejelentési eljárással kapcsolatos szabályokat, valamint a településképi követelmények megszegésének eseteit és jogkövetkezményeit.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A képviselő-testület a településképi véleményezési eljárást, a településképi bejelentési eljárást, a településképi kötelezési eljárást és településkép-védelmi bírság kiszabásával kapcsolatos hatósági eljárás lefolytatását és a hatáskör gyakorlását a Polgármesterre ruházza át.
A 2–6. §-hoz
A rendelet rögzíti a településképi bejelentési eljárás kötelező eseteit és meghatározza a településképi bejelentési eljáráshoz szükséges bejelentés kötelező tartalmát, a településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó szabályokat, a rendeltetésváltozás igazolására vonatkozó szabályokat, valamint a településkép-védelmi bírság legkisebb összegét.
A 7. §-hoz
A rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba, és miután beépül az alaprendeletbe, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. § (1)-(2) bekezdése értelmében a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.