Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelete

a Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2015. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 15- 2021. 06. 15

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2015. (II.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.06.15.

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Önkormányzat székhelye: 4271 Mikepércs, Kossuth u. 1.”

(2) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 1. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) Az önkormányzat jogállása: jogi személy.”

(3) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 1. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Az Önkormányzat hivatalos honlapjának címe: www.mikepercs.hu”

2. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület szükség szerint rendkívüli ülést tarthat, melynek összehívását:

a) a képviselő-testület bizottsága kezdeményezheti,

b) a polgármester,

c) a települési képviselők egynegyede,

d) törvényességi felügyeleti jogkörében a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője.”

3. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület nyilvános ülésére tagjain, a jegyzőn és az aljegyzőn kívül meg kell hívni az adott napirendre vonatkozó tanácskozási joggal:

a) Képviselő-testület bizottságainak nem képviselő tagjait,

b) a könyvvizsgálót,

c) a Hivatal belső szervezeti egységeinek vezetőit,

d) az érintett társadalmi szervezetek képviselőjét,

e) azt a személyt, szervezet vezetőjét, képviselőjét, akinek jelenléte a napirend tárgyalásához szükséges.”

4. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 24. § 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselő-testület döntése:)

„2. határozat.”

5. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 29. §-a a következő (3)–(8) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A jegyzökönyvek eredeti példányát - a Polgármesteri Hivatal útján - a jegyző kezeli. Az elkészült jegyzőkönyvet az ülést követő 15 napon belül elektronikus úton meg kell küldeni a Hajdú- Bihar Megyei Kormányhivatal részére.

(4) A jegyzőkönyvet a polgármester és a jegyző írja alá.

(5) A jegyzőkönyv tartalmazza

a) a testületi ülés helyét és időpontját,

b) a megjelent önkormányzati képviselők nevét, létszámát (önkormányzati képviselők esetében a később érkező, illetve az ülés bezárása előtt távozó önkormányzati képviselő nevét, a távozás tényét, a jelenlévő önkormányzati képviselők létszámát),

c) meghívottak nevét, megjelenésük tényét,

d) a javasolt, elfogadott és tárgyalt napirendi pontokat, az előadók nevét és beosztását,

e) az előterjesztéseket,

f) napirendenként a szóbeli előterjesztéseket, az egyes napirendi pontokhoz hozzászólók nevét, részvételük jogcímét, a hozzászólásukat, továbbá az ülésen elhangzottak lényegét,

g) a szavazásra feltett döntési javaslat pontos tartalmát,

h) a döntéshozatalban feltett döntési javaslat pontos tartalmát,

i) a döntéshozatalban résztvevők számát,

j) a döntéshozatalból kizárt önkormányzati képviselő nevét és a kizárás indokát,

k) a szavazás számszerű eredményét,

l) a hozott döntéseket,

m) az ülésen elhangzott kérdéseket, interpellációkat, közérdekű bejelentéseket, javaslatokat és egyéb felszólalásokat,

n) a polgármester esetleges intézkedéseit,

o) a jegyző jogszabálysértésre vonatkozó jelzését,

p) az ülésen történt fontosabb eseményeket.

(6) A Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel bármely képviselő indítványára dönthet arról, hogy valamely hozzászólás szó szerint kerüljön a jegyzőkönyvbe. A szó szerinti jegyzőkönyv elkészítéséért a jegyző felel.

(7) A hozzászóló és indítványtevő – a testület hozzájárulása nélkül – kérheti az általa elmondottak szó szerinti jegyzőkönyvbe foglalását.

(8) A jegyzőkönyv mellékletei:

a) meghívó,

b) jelenléti ív,

c) a névszerinti szavazásról készült névsor,

d) írásbeli előterjesztések,

e) az írásban benyújtott hozzászólások, interpellációk, kérdések,

f) a jegyző jogszabálysértésre vonatkozó észrevétele.”

6. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 32. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület feladatainak eredményesebb ellátása érdekében az alábbi állandó bizottságait hozza létre:

a) Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság

b) Rendészeti és Összeférhetetlenségi Bizottság

c) Környezetvédelmi Bizottság

d) Szociális és Egészségügyi Bizottság”

7. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 36. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett - a Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével - dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó valamennyi önkormányzati ügyben, így különösen is az önkormányzat nevében dönthet pályázat benyújtásáról, pályázati önerő vállalásáról, benyújtott pályázat módosításáról, megteheti a pályázatokkal kapcsolatos nyilatkozatokat, teljesítheti a hiánypótlási felhívásokat, továbbá véleményt nyilváníthat a területszervezési eljárásokkal kapcsolatban, teljesítheti a hatósági, cégeljárási hiánypótlási felhívásokat, továbbá minden olyan döntést meghozhat, amelynek elmaradása hátrányt okozna az önkormányzatnak.”

8. § (1) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 42. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület az önkormányzat működésével, valamint a polgármester vagy a jegyző feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására önkormányzati hivatalt hoz létre „Mikepércsi Polgármesteri Hivatal” elnevezéssel. ”

(2) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 42. §-a a következő (1a)–(1c) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A Mikepércsi Polgármesteri Hivatal székehelye: 4271 Mikepércs, Óvoda u. 4.

(1b) A Polgármesteri Hivatal, mint költségvetési szerv működésének személyi és tárgyi feltételeit az önkormányzat éves költségvetése útján biztosítja.

(1c) A Polgármesteri Hivatal szakmai, pénzügyi, gazdasági, felügyeleti és ügyviteli jellegű ellenőrzési feladatait a belső kontrollrendszer működtetésével, különösen a vezetői és a munkafolyamatokba épített ellenőrzések keretében folyamatosan, a függetlenített belső ellenőrzést munkatervek szerint kell ellátni.”

(3) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 42. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Polgármesteri Hivatal szervezeti és működési szabályzata tartalmazza a hivatal feladatait, szervezeti felépítését, a belső szervezeti egységek feladatait, a gazdálkodásával kapcsolatos feladatköröket, a hivatal munkarendjét, valamint a működéssel, a költségvetéssel kapcsolatos egyéb feladatokat, szabályokat.”

(4) A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 42. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Polgármesteri Hivatal munkarendje hétfőtől-csütörtökig 8-16.30 óráig, pénteken 8-14 óráig tart. Az ügyfélfogadási időpontjai:

a) személyes ügyfélfogadás hétfő-szerda 8.30-11 óra, csütörtök 13-16 óra,

b) telefonos ügyfélfogadás az ügyintézővel: hétfő-péntek 11-12 óra.

(4) A jegyző ügyfélfogadási ideje: szerda 13-15 óra.

(5) A polgármester ügyfélfogadási ideje: csütörtök 14-16 óra.”

9. § A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

10. § Hatályát veszti a Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 6. melléklete.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 2. melléklet 1. pont helyébe a következő pont lép:

„1. Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság
- Karácsony Antal elnök
- Rácz Gabriella tag
- Gombos Imréné tag”

2. A Mikepércs Községi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló Mikepércs község képviselő testületének 1/2015 (II.3..) önkormányzati rendelete 2. melléklet 4. pont helyébe a következő pont lép:

„4. Szociális és Egészségügyi Bizottság
- Dr. Molnár Gábor elnök
- Rácz Gabriella tag
- Gombos Imre Zsolt tag”