Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X.1.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2024. 02. 29

Orgovány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.10.01.

Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 76. § (1)-(2) bekezdésében és a 77. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Orgovány Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre,

b) az önkormányzat mindenkori közművelődési intézményeire, közösségi színtereire, továbbá ezek fenntartóira és alkalmazottjaira,

c) a rendelet által szabályozott közművelődési megállapodás alapján vagy más módon támogatott szervezetekre, vállalkozásokra és intézményekre,

d) a képviselő-testületre és szerveire,

e) a közművelődési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

3. A helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § Muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatás megvalósításának módja különösen:

a) amatőr művészeti csoportok, egyesületek, klubok, körök tevékenységének anyagi támogatása, működésükhöz helyszín biztosítása

b) koncertek, kiállítások, irodalmi, zenei és színházi esték, TIT előadások szervezése.

c) kapcsolat építése a kecskeméti és a környező települések a közművelődési szervezeteivel, közös pályázatokban való részvétel.

4. § A Kult. tv.76. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltak megvalósításának módja különösen:

a) a honismereti tevékenység támogatása,

b) helytörténeti, településtörténeti, képzőművészeti kiállítások rendezése, tudományos emlékülések szervezése, támogatása, gyűjtők anyagának bemutatása.

c) helyi értékek védelme érdekében együttműködés a Helyi Értéktár Bizottsággal.

d) helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, versenyek, vetélkedők szervezésének támogatása.

e) település virágosítása verseny meghirdetése, felügyelete, értékelésének előkészítése.

f) „ Falunap” program megszervezésének támogatása,

g) a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei tevékenységének bemutatása, ismertté tétele elsősorban helyi kiadványok útján.

5. § A Kult.tv. 76. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározottak érdekében:

a) a nevelési- oktatási intézmények tanulóinak (óvodásainak) tanórán kívüli ismeret- és tudásgyarapításának, kompetenciafejlesztésének támogatása, továbbá a kulturális szolgáltatások, tevékenységek és programkínálat fejlesztése.

b) képességfejlesztő, mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő programok, tanfolyamok szervezése, szakkörök, klubok működésének támogatása.

c) az iskolarendszeresen kívüli tanulás támogatása a nyilvános könyvtári ellátás segítségével.

d) életminőséget és életesélyt javító felnőttoktatási lehetőségek támogatása a közfoglalkoztatás szervezésében résztvevő szervezetekkel történő együttműködés keretében.

6. § A Kult. tv. 76. § (3) bekezdés d) pontjában meghatározottak érdekében:

a) községi és nemzeti ünnepek megszervezése (Március 15-e, Augusztus 20-a, Október 23-a).

b) kegyeleti kultúra gondozása.

c) testvér települési kapcsolatok keretében a résztvevő országok kulturális értékeinek megismerése.

d) települési népszokások felkutatása, újraélesztése a művelődési központ munkájához kapcsolódóan.

7. § A Kult. tv. 76. § (3) bekezdés e) pontjában meghatározottak érdekében:

a) a 3. § (a) és (b) pontjai szerint,

b) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítása a helyi adottságok kihasználásával ( énekkar, tánccsoportok, klubok stb.),

c) a művelődő közösségek részére bemutatkozási lehetőségek biztosítása.

8. § A Kult. tv. 76. § (3) bekezdés f) pontjában meghatározottak keretében:

a) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését szolgáló, a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése.

b) a tehetséges diákok, középiskolások és felsőoktatásban képzésben részesülők részére informatikai eszközök használatának biztosítása.

c) a b) pont szerinti kör részére pályázatok felkutatása, az azokon való részvétel támogatása, ösztöndíjak igénybevételének segítése.

9. § A Kult. tv. 76. § (3) bekezdés g) pontjában meghatározottak alapján:

a) biztosítja a német és erdélyi testvértelepülésekkel fennálló kulturális együttműködése keretében meghatározott gazdasági- településmenedzselési programok megszervezését.

b) ismeretterjesztő előadások keretében aktuális mezőgazdasági, jogszabály-ismereti és pályázati előadások szervezése.

4. A helyi közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

10. § (1) Az Önkormányzat e rendelet 3.-9. §- okban foglalt alapszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében közművelődési intézményt tart fenn és az Orgovány Felsőjárás 218. szám alatt közösségi színteret üzemeltet..

(2) A közművelődési feladatokat elsősorban az Orgoványi Művelődési Ház intézmény útján (továbbiakban: intézmény látja el.

(3) Az önkormányzat biztosítja az intézmény és a közösségi tér működéséhez szükséges megfelelő számú és végzettségű szakember foglalkoztatását.

(4) Az intézmény Orgovány Nagyközség Önkormányzata fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szerv, gazdasági feladatait az Orgoványi Polgármesteri Hivatal, mint önállóan működő és gazdálkodó szerv látja el.

(5) Az intézmény az alapíró okiratában rögzített feladatok teljesítésével járul hozzá a kulturális, közművelődési célkitűzések megvalósításához.

(6) Az intézmény kulturális programja, munkaterve, szolgáltatatási terve, továbbá szakmai beszámolója minden évben önkormányzati jóváhagyással válik érvényessé.

5. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése, képviselete

11. § (1) A Kult. tv. és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Orgovány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézmény törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokban foglaltak alapján látja el.

(3) Az Önkormányzat intézményeinek szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

6. A közművelődésben együttműködő partnerek

12. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

a) az Orgoványon működő, közművelődési feladatokat is ellátó, valamint művészeti, hagyományőrző, hagyományápoló, kulturális tevékenységet végző szervezetekkel, személyekkel,

b) egyházakkal,

c) oktatási, nevelési intézményekkel,

d) civil szervezetekkel, alapítványokkal,

e) Orgoványi Helyi Értéktár Bizottsággal.

7. A helyi közművelődési feladatok finanszírozása

13. § Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében önálló elemi költségvetésben határozza meg a közművelődési intézmény fenntartási, a beruházási és fejlesztés kiadásait. Az 3.-9. § - okban meghatározott feladatok ellátása, az intézmény működtetése érdekében az önkormányzat az intézmény fenntartási és működési kiadásait állami és önkormányzati támogatásból, részben a saját bevételekből, valamint a pályázati úton elnyert összegekből fedezi.

8. Záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.