Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a településképi védelméről szóló 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 27- 2021. 09. 27

Gyód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

Gyód Község településképi védelméről szóló 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.09.27.

Gyód Községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a) – h) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában és 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró állami főépítészi hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökség védelméért felelős miniszter és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, továbbá Gyód Községi Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztési és településrendezési valamint a településképi dokumentumok partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 9/2017. (X.10.) önkormányzati rendeletében meghatározott partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Gyód Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelete Gyód Község településképi védelméről szóló 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelet 1. § 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„11. Illeszkedés: a település építészeti karakterét megőrző, a környező meglévő építmények paramétereit (megjelenés, a telepítés módja, a tömeg szélessége, a tetőidom), karakterét, elhelyezkedését figyelembe vevő, a település egészének arányrendszerét szem előtt tartó, anyaghasználatában és színezésében a környezethez alkalmazkodó tervezői metódus, amely során, az 5-5 szomszédos, és 5, az utcában szemben álló ingatlan adottságait kell vizsgálni.”

2. § (1) A Gyód Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelete Gyód Község településképi védelméről szóló 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Területi építészeti követelmények:

1. Az épületek telepítését az építési helyen belül az utcaképbe illeszkedően kell megválasztani. Amennyiben az előkert mérete az utcaképben egyértelműen meghatározható jellemző, és annak mérete az utcakép kialakításában meghatározó, az épületet erre az építési határvonalra kell telepíteni, kivéve az építési szabályzatban Lf-6 jelű övezetbe sorolt területeken, ahol csak a Fő utca menti telkeken megvalósuló új beépítések esetén tartandó be e szabály. Az Lf-6 jelű övezetben, a Fő utcával nem érintkező, domboldalban kialakított telkeken az utcafronttól mért eltérő telepítési távolságok alkalmazása lehetséges, ha ezzel a tereprendezés mértéke csökkenthető.

2. Az építési szabályzatban meghatározott Lf-6 jelű építési övezet területén legfeljebb 1,5 m lehet a támfalak legmagasabb pontja”

(2) A Gyód Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelete Gyód Község településképi védelméről szóló 14/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelet 18. § (3) bekezdés 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egyedi építészeti követelmények:)

„2. Homlokzati kialakítás:
a) Nyílás nélküli utcai homlokzat nem létesíthető.
b) Új épület homlokzati tagolása, nyílászáróinak és tömör falfelületének aránya a környezethez nem illeszkedő módon nem kerülhet kialakításra.
c) Az utcafronti homlokzati nyílások és nyílászárók osztásrendje a homlokzat összhangjától eltérően nem változtatható meg. Egyedi nyílászáró csere esetében a nyílásméretek és a nyílászárók osztása nem térhet el az épület homlokzatán kialakult nyílásrendtől, méretektől és osztásrendszertől.
d) Épület utcai homlokzatának részleges felújítása csak a homlokzat struktúráját is figyelembe vevő tagolás szerint történhet.
e) Utcai homlokzaton külső látszótokos redőnyszerkezet újonnan nem kerülhet beépítésre, kivéve azokon az épületeken, amelyek nyílászáróinak kialakult homlokzati anyaghasználata az egységes megjelenés szempontjából indokolja.
f) Utcai homlokzaton 1 db-nál több és 4 m-nél szélesebb garázskapu nem létesíthető saroktelek kivételével.
g) Antenna felépítmény, klíma-berendezés kültéri egysége és egyéb gépészeti berendezés tetőfelületen és közterültről látható homlokzaton, továbbá erkélyen és loggián közterületről látható módon, takaratlanul nem helyezhető el.
h) Tetőtérbeépítés esetén a közterületről látható oromfalon a tetőtéri nyílászáró mérete nem haladhatja meg a földszinti ablakok méretét.”

3. § A TKR 3. melléklete helyébe a rendelet 1. melléklete lép.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és a kihirdetését követő negyedik napon hatályát veszti.

Schmidt Ferenc polgármester

Dr. Kislaki-Frank Brigitta jegyző

1. melléklet

Az eltérő karakterű területek lehatárolása