Hahót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X.20.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 21- 2021. 12. 14

Hahót Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hahót Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Hahót Község Önkormányzata természetbeni juttatásként Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. melléklet l. 2.2.1.pontja szerinti a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására szociális célú tűzifát (a továbbiakban: tűzifa) biztosít.

(2) E rendelet célja, hogy Hahót településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, települési támogatás, mint egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Hahót község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

(4) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat tűzifát biztosít annak a Hahóti lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek, aki életvitelszerűen az adott ingatlanban él, és a fűtését vegyes tüzelésű kazánnal vagy kályhával oldja meg és a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150% -át, egyedül élő esetén 200 %-át.

(2) Az Önkormányzat indokolt esetben, a család rendkívüli élethelyzete okán, az (1) bekezdésben meghatározott jövedelemhatártól méltányosságból eltérhet.

(3) A tűzifa biztosítása során előnyben részesül

  • a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,
  • b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

  • a) Aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.
  • b) Azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre, vagy hivatalból is indulhat.

(2) A kérelmeket 2021. november 8- 22. között lehet a Hahóti Közös Önkormányzati Hivatalhoz benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A jogosultság megállapítása a kérelmek érkezési sorrendjében történik.

(4) Egy kérelmezőnek adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 m3 lehet.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6) A tűzifa szállításából származó költségek az önkormányzatot terhelik.

5. § A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § -ban meghatározott feltételnek megfelelnek és a 4. § -ban meghatározott határidőre érkeztek - el kell utasítani.

4. Záró rendelkezések

6. § A rendelet 2021. október 21-én lép hatályba és 2022. március 31. napján hatályát veszíti.

1. melléklet

KÉRELEM

Hahót Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 9/2021. (X.20.) önkormányzati rendelete alapján szíveskedjenek természetbeni juttatásként tűzifát biztosítani.

Személyi adatok

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: ...........................................................................................................................................

Születési neve: ............................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

Születés helye, ideje: ...................................................................................................................

Lakóhely: ……………………………………………………………………………………….

Tartózkodási hely: ………………………………………………………………………………

(A lakóhely és a tartózkodási hely megadásakor a lakcímnyilvántartásba bejelentett lakóhelyet, tartózkodási helyet kell feltüntetni)

Társadalombiztosítási jele (TAJ):………………………………………………………………

Állampolgársága: ………………………………………………………………………………

(Nem magyar állampolgár esetén fel kell tüntetni, ha a személy bevándorolt, letelepedett, oltalmazott, vagy menekült jogállású.)

Telefonszám (nem kötelező megadni): .......................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): ..........................................................................................

A tűzifa támogatásra a rendelet szerint kérem, az elbírálásnál vegyék figyelembe az alábbiakat:*

1.1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint

1.1.1. aktív korúak ellátására,

1.1.2. időskorúak járadékára,

1.1.3. vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,

1.2. gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

Nyilatkozom, hogy az ingatlanon a tűzifával való tüzelésre alkalmas kályhával vagy vegyes tüzelésű kazánnal rendelkezem, s a lakás fűtését ezzel oldom meg.

Nyilatkozom, hogy nem vagyok erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést nem végeztem.

*(A megfelelő aláhúzandó és kitöltendő.)

2. A kérelmezővel a kérelem benyújtásának időpontjában egy háztartásban élők száma: ............... fő

Neve és születési neve

Születési helye, ideje

Anyja neve

Állam-polgársága

Társadalombiztosítási
Azonosító Jele (TAJ)

1. Házastársa, élettársa

2. Gyermekei

3. Egyéb rokon

3. A kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezővel közös háztartásban élő (egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező), az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehetők adatai:

Jövedelemnyilatkozat

A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munkavégzésre/foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Nyugellátás, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai (például rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás), korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, táncművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, időskorúak járadéka, a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások emeléséről szóló jogszabály hatálya alá tartozó ellátás

4. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások [különösen: gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET), családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás]

5. Önkormányzat, járási hivatal és az állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátások

6. Egyéb jövedelem (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)

7. A család összes nettó jövedelme

8. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (fizetett tartásdíj összege)

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki): ............................. Ft/hó.

Tudomásul veszem, hogy a feltételek hiányában és a hatóság félrevezetésével, illetve adataimban és körülményeimben bekövetkezett változás bejelentésének elmulasztása esetén a rosszhiszeműen igénybe vett ellátást vissza kell fizetnem. Hozzájárulok adataim közléséhez a támogatás teljesítése céljából a közreműködő cég(ek) felé.

Bűntető jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Hahót, 2021. ________ . ______.

...................................................................

kérelmező aláírása v. törvényes képviselő aláírása

Csatolandó dokumentumok:

- jövedelemigazolások,

- a rendelet 2. § (1) bekezdés szerinti jogosultságokat igazoló dokumentumok másolati példánya, ha az nem tartható nyilván a hivatal nyilvántartásában.

2. melléklet

Átvételi elismervény

............................................................................................................................................ (név)

Hahót, .................................................................... …………………………………szám

alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Hahót Község Önkormányzata képviselő - testületének a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 9/2021. (X.20.) önkormányzati rendelete alapján megállapított természetbeni juttatásként ………………m3 mennyiségű ……………………(tüzelőanyag fajtája) átvettem.

Tudomásul veszem, hogy a támogatás során juttatott fát nem idegeníthetem el, másnak nem adhatom át, azt kizárólag saját célra használhatom fel.

Hahót, 2021. ......................................... hó ......... nap

…………………………….. ……………………………………

átadó átvevő

1pédányt átvettem:

Hahót, 2021………………………

…………………………….

aláírás