Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

Közterületek elnevezésének és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 10

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

Közterületek elnevezésének és a házszám-megállapítás szabályairól

2023.03.10.

Erdőkertes Község Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének egységes rendjét biztosítsa, és ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, illetve az igazgatási, földrajzi, történelmi, közlekedési, tájékozódási és nyelvhelyességi szempontokat, valamint szabályozza a közterület elnevezésekkel kapcsolatos eljárási rendet. A rendelet célja továbbá a házszámozás és a házszám-megjelölés szabályainak megállapítása.

(2) A rendelet hatálya Erdőkertes község közigazgatási területére terjed ki. A településen új közterületet elnevezni, a korábban megállapított közterületnevet megváltoztatni, valamint ingatlanok házszámát megállapítani e rendelet szabályai szerint lehet.

(3) E rendelet vonatkozásában a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni a közforgalom számára megnyitott magánút esetében is. E rendelet alkalmazásában:

a) közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott terület.

b) közterületnév: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés.

c) településrésznév: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés.

d) házszám: a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet szerinti megjelölés.

2. A közterület elnevezés általános szabályai

2. § (1) A közterületnév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.

(2) A szerviz utakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(3) Új utca közterületként való bejegyzését követően a közterület nevét egy éven belül meg kell állapítani.

(4) Ha egy utca a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek - az elkülönüléstől számított egy éven belül - más közterületnevet kell adni.

(5) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.

(6) Az új elnevezéseknél betűk vagy számjegyek nem helyettesíthetik a közterületneveket.

(7) Nem lehet dátumot tartalmazó elnevezést közterületnévnek felhasználni.

(8) Meglévő utca nevét az új elnevezéseknél nem szabad felhasználni, kivéve, ha az utca korábbi nevének visszaállítása történik.

(9) A közterületnév megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi és a helyi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre.

(10) A közterület elnevezésekor előnyben kell részesíteni az irányjelölő és a helyhez kötődő neveket az emlékállító közterületnevekkel szemben.

3. Személyről való közterület elnevezés

3. § (1) Személyről utcát elnevezni halála után, legalább 10 év elmúltával lehet.

(2) A közterületnév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(3) Kizárólag a családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség így is, vagy így ismert, vagy, ha az elnevezés egy családról történik.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben foglaltakról eltérni akkor lehet, ha a személy nem eredeti nevén vált ismertté.

(5) Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez a közterületnévben is feltüntethető.

(6) Közterület elnevezéssel emléket állítani olyan magyar személynek lehet, akinek a település életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Erdőkertes község egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

4. Közterületnevek megváltoztatása

4. § (1) Közterületnevet változtatni csak kivételesen indokolt esetben lehet. Az elnevezéstől számított húsz éven belül nem lehet közterületnevet változtatni.

(2) Közterületnév-változtatás esetén törekedni kell a településen több helyen is előforduló közterületnevek csökkentésére.

5. Közterületnevek védetté nyilvánítása

5. § (1) A helytörténeti, településtörténeti értékű közterületneveket védetté lehet nyilvánítani.

(2) A védetté nyilvánításra a közterület elnevezés szabályait kell alkalmazni.

(3) Védett közterületnevet nem lehet megváltoztatni.

6. Közterületnév jegyzék

6. § (1) A település közterületi neveiről közterületnév jegyzéket kell vezetni.

(2) A közterületnév jegyzék közhitelű nyilvántartás, amely tartalmazza:

a) a közterületnév elő- és utótagját,

b) az elnevezés időpontját, (érvényesség kezdetét)

c) az elnevezést megállapító szerv nevét és határozatának számát,

d) az elnevezés, névváltoztatás, védetté nyilvánítás indokát,

e) a korábbi közterületnévre vonatkozó adatokat,

f) a közterületnév jellegére (védett, egyedi, többes) utaló adatokat.

(3) A közterületnév jegyzék vezetéséről a Jegyző gondoskodik.

(4) A közterületnév jegyzékbe bárki betekinthet.

7. Közterületnevek megszüntetése

7. § (1) Az utca - településrendezés, beépítés vagy más módon történő – megszűnésével külön közigazgatási döntés nélkül az utca neve is megszűnik.

(2) A megszűnt utca nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve a megszűnés okát és idejét.

8. Közterületnév táblák

8. § (1) Az utca nevét a tájékozódást jól segítő közterületnév táblákon kell feltüntetni.

(2)1

(3) A közterületnév tábla kihelyezése, karbantartása és pótlásának megszervezése a Jegyző feladata.

(4)2 A (3) bekezdésben foglaltak megvalósításának költségei az önkormányzatot terhelik.

(5) A közterületnév táblán fel kell tüntetni:

a) az utcanév elő- és utótagját rövidítés nélkül;

b) a táblával jelzett tömb első és utolsó házszámát és a házszámnövekedés irányát.

(6) A közterületnév táblán feltüntetett neveknek meg kell egyezniük a központi címregiszterben szereplő írásmóddal.

(7) A közterületnév táblát az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál, mindkét oldalon, továbbá az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon is fel kell szerelni.

(8) A közterületnév táblát épületen, kerítésen vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten - jól látható helyen - kell elhelyezni.

9. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a közterületnév tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

(2) A közterület elnevezését biztosító tábla láthatóságát az ingatlan tulajdonosa köteles biztosítani.

(3) A közterületnév táblán és a névtábla szélétől 100 cm-en belül reklám célját szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

10. § Megváltozott közterületnevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új közterületnév táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi közterületnév táblát két év múltán az elhelyező szervnek el kell távolítani.

9. Házszámtáblák

11. § (1) Az utcában az ingatlanokat (az épületeket és a beépítetlen telkeket) a közterületről jól látható táblán feltüntetett házszámmal kell ellátni a tulajdonosoknak.

(2) Az utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(3)3

(4) A házszámtáblát elsősorban épületen, kerítésen vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten - jól látható helyen - kell elhelyezni az ingatlan tulajdonosainak - hacsak fizikai akadálya nincs - a kaputól jobbra, a házfalra (kerítésre) kell elhelyezni.

10. Házszámozás rendje

12. § (1) A házszámokat úgy kell megállapítani, hogy a házszámozás növekvő iránya - az utcák égtájakhoz viszonyított fekvéséhez képest - Dél felől Északi, Nyugat felől Keleti irányba mutasson a település Fő útjától számítottan.

(2) A házszámozás 1-gyel kezdődik és a számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó beépítésre szánt földrészletig.

(3) Utcánál a házszámozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni.

(4) A terek épületeinek, telkeinek házszáma folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számozás bármelyik betorkolló utca jobb oldalán kezdődik, és a bal oldalon ér véget.

(5) A kialakult házszám, vagy házszám rendezés után megosztott ingatlanok eredeti /alátörés nélküli/ sorszáma megszűnik, ha az új telkek a sorszám növekedési irányával ellentétes irányban alakulnak ki. Az így kialakított új telkek - a kialakított telkek számának megfelelően - a számsor növekedésének irányában az A, B, C, stb. alátörést kapnak. (pl.: 21/A, 21/B, 21/C stb.).

(6) Ha a megosztás utáni telkek a házszám növekedési irányával azonos irányban alakulnak ki, akkor az első telek megtartja az osztatlan ingatlan eredeti sorszámát, a többi új kialakított telek az (5) bekezdés szerint szabályozott alátörést kapja.

(7) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják /pl.: l9-21/.

13. § (1) Az első - és a szükséges házszámrendezés végrehajtása során történő - házszámtábla biztosítása, illetve az erre vonatkozó lakossági igény felmérése a Jegyző feladata.

(2) A házszámtábla kihelyezésével kapcsolatos eljárás során e rendelet 8. §. (7)-(8) bekezdéseiben, és a 9. §-ban foglaltakat értelemszerűen kell alkalmazni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles a kihelyezett házszámtáblát folyamatosan karbantartani, az elavult, vagy hiányzó házszámtábla pótlásáról saját költségén gondoskodni.

(4) A nem valóságos állapotnak megfelelő és nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák leszerelését a Jegyző a tulajdonos költségére elrendelheti.

(5) Közterületnév- és házszámváltozás esetén a 10. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

(6) A házszámrendezés során a házszámok megállapítását - e rendeletben foglaltaktól eltérően - a kialakult páros-páratlan oldalak és a házszámozás növekedési irányának megtartásával úgy kell végrehajtani, hogy a számsor lehetőség szerint folyamatos - alátörés nélküli - legyen.

11. Hatásköri és eljárási szabályok

14. § (1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester

b) helyi önkormányzat képviselője

c) Képviselő-testület bizottsága

d) Erdőkertes település közigazgatási területén érvényes lakóhelyi címmel rendelkező állampolgár.

(2) A közforgalom számára megnyitott magánút elnevezésére a tulajdonos véleményének kikérését követően kerülhet sor.

(3) A javaslatokat a Képviselő-testület Települési Értéktár Bizottsága véleményezi, elvégzi az előkészítő feladatokat. A Bizottság elé olyan javaslat terjeszthető, amely a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendeletnek, valamint jelen rendeletben foglaltaknak megfelel.

(4) A Bizottság a javaslatát köteles a Képviselő-testület elé terjeszteni.

(5) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozik:

a) a közterületek elnevezése, az elnevezés megváltoztatása

b) közterületnevek védetté nyilvánítása

c) településrésznév megállapítása, területének meghatározása, vagy azok megváltoztatásáról hozott döntés.

(6) A Képviselő-testület döntéséről a Jegyző értesíti az érintett ingatlantulajdonosokat, az illetékes hatóságokat, közszolgálati szerveket és a közüzemek központjait, valamint gondoskodik az új és megszűnt közterületneveknek a helyi lapban, a Települési Könyvtárban és az önkormányzat honlapján való közzétételéről.

(7) Közterületnév vagy házszámváltozás esetén az állampolgárokat lakcím-bejelentési kötelezettség nem terheli.

(8) Tilos közterületnév táblát, házszámtáblát megrongálni, beszennyezni, eltakarni vagy megszüntetni, jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

(9) A házszámokat, azok változásait a település Jegyzője állapítja meg.

12. Zárórendelkezések

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16. § (1) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek megállapításáról, valamint azok jelöléséről szóló 10/2008. (10. 30.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

1.4

2.5

3.6

4.7

5.8

2. melléklet

1.9

2.10

3.11

4.12

5.13

1

A 8. § (2) bekezdését az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 8. § (4) bekezdése az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 11. § (3) bekezdését az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. melléklet 1. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. melléklet 2. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 1. melléklet 3. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az 1. melléklet 4. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 1. melléklet 5. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 2. melléklet 1. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 2. melléklet 2. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 2. melléklet 3. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § l) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 2. melléklet 4. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § m) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 2. melléklet 5. pontját az Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. § n) pontja hatályon kívül helyezte.