Győrszemere Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX.7.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2018. (III. 8.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 08- 2021. 09. 09

Győrszemere Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 7.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2018. (III. 8.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

2021.09.08.

Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. és 7. pontjaiban és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) aa), (2) és (3) bekezdéseiben, valamint az 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáróállami főépítészi hatáskörében eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; Fertő- Hanság Nemzeti Park Igazgatóság; Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter, valamint az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § A Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018. (III.8.) önkormányzati rendelete a településkép védelméről szóló Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018(III.8..) önkormányzati rendelete 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„38. § (1) Településképi kötelezési eljárás lefolytatása szükséges:

a) a kötelező településkép-védelmi konzultáció elmulasztása esetén;

b) a településképi bejelentés vagy a településképi véleményezési eljárás elmulasztása esetén, illetve a településképi bejelentési vagy véleményezési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése esetén;

c) a településképet rontó feliratok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben az nem felel meg településképi előírásoknak, különösen, ha az állapota nem megfelelő; megjelenése idejétmúlt vagy félrevezető; nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez;

d) a helyi településkép-védelem érdekében, amennyiben a településképi elem (egyedi és területi) fenntartása, karbantartása, vagy rendeltetésének megfelelő használata a helyi építési szabályzatban vagy a helyi településkép-védelmi rendeletben meghatározott szabályokkal ellentétes, különösen

da) az épület jó karban tartása,

db) homlokzati elemeinek, színezésének védelme,

dc) egységes megjelenésének biztosítása vagy

dd) rendeltetésének megfelelő funkciójának megőrzése;

de) az építési övezetre előírt zöldterület biztosítása;

df) a telek terület-felhasználási szabályoknak megfelelő használata;

dg) az építkezések átmeneti állapota keretében a terület adottságának megfelelő szintű bekerítése, rendben tartása.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén e magatartás megszegőjével szemben hivatalból, vagy bejelentésre eljárás indul; amennyiben a bejelentés megalapozott, a polgármester önkormányzati hatósági jogkörében eljárva kötelezést ad ki az építtetőnek vagy a tulajdonosnak a jogsértő állapot megszüntetésére.

(3) Amennyiben a kötelezésnek a kötelezett nem tett eleget, és a jogsértő állapot továbbra is fennáll, a polgármester településképi bírságot szab ki.

(4) A településképi bírság összege minimum százezer Ft, legmagasabb összege természetes személyek esetén egymillió forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén tízmillió forint lehet.

(5) Az önkormányzati településképi bírság kiszabásánál a hatóság mérlegeli különösen:

a) a jogsértéssel okozott hátrányt, ideértve a hátrány megelőzésével, elhárításával, helyreállításával kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a jogsértéssel elért előny mértékét,

b) a jogsértéssel okozott hátrány visszafordíthatóságát,

c) a jogsértéssel érintettek körének nagyságát,

d) a jogsértő állapot időtartamát,

e) a jogsértő magatartás ismétlődését és gyakoriságát,

f) a jogsértést elkövető eljárást segítő, együttműködő magatartását, valamint

g) a jogsértést elkövető gazdasági súlyát.

(6) A bírság adók módjára behajtható. A polgármester döntésével szemben a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezés nyújtható be a Győrszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületéhez. A Képviselő-testület döntését a fellebbezés benyújtását követő második rendes ülésén, de legkésőbb a fellebbezés kézhezvételétől számított 60 napon belül meghozza.”

2. § Ez a rendelet 2021. szeptember 8-án lép hatályba.