Kötegyán község képviselő testületének 16/2009 (XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2010. 01. 01- 2015. 12. 30

Kötegyán Község Önkormányzata

Képviselő-testületének

16/2009. (XI. 25) számú rendelete

a helyi iparűzési adóról



Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Ht.) 1. §. (1) bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja:



Adókötelezettség, az adó alanya


  1. §.


  1. Adóköteles Kötegyán Község Önkormányzatának illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).


  1. Az adó alanya a vállalkozó.


  1. Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség-, illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.


  1. A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel vagy telephellyel rendelkezik függetlenül attól, hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén kívül) folytatja.


  1. [1]Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó
    1. építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Ha a tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.
    2. bármely – az a) és b) pontba nem sorolható – tevékenysége, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, ha egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.



Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése


  1. §.


  1. Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg.


  1. Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó az adókötelezettség időbeni terjedelmére.





Az adó alapja


  1. §.


  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével, valamint az anyagköltséggel.


  1. Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak a Ht. mellékletében meghatározottak szerint megosztania.


  1. Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.



Az adó mértéke


  1. §.


  1. Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2 %-a.


  1. E rendelet 1. §. (5). bekezdés a) pontjában meghatározott, ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naponként  600.- Ft.


  1. E rendelet 1. §. (5). bekezdés b) és c) pontjában meghatározott, ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naponként 1.000.- Ft.



Adómentesség


5. §


  1. Adómentesség illeti meg azt a vállalkozót, akinek az 3. §. alapján számított vállalkozás szintű adóalapja nem haladja meg az 2,5 millió forintot. Iparűzési tevékenységét év közben kezdő vállalkozó adóalapját éves szintre kell átszámítani.



Az adó bevallása


  1. §.


  1. Az iparűzési adóról az adóévet követő év május 31.-ig kell bevallást tenni. A naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózó adóbevallását az adóév utolsó napját követő 150. napig nyújthatja be.


  1. A vállalkozók tevékenységük alapján az adóval kapcsolatos feladataikat önadózással teljesítik.




Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése


  1. §.


  1. A vállalkozó a helyi iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.


  1. Az adóelőleg összege:
    1. ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál nem rövidebb az adóévet megelőző adóév adójának megfelelő összeg,
    2. ha az adóévet megelőző adóév időtartama 12 hónapnál rövidebb, akkor a megelőző adóév adójának az adóévet megelőző adóév naptári napjai alapján adóévre számított összege,
    3. az adóköteles tevékenységét az önkormányzat illetékességi területén az adóév közben kezdő vállalkozónál, vagy ha az önkormányzat az adót első alkalommal vagy év közben vezeti be, az adóévre bejelentett várható adó összege.


  1. Ha a jogszabályi változás miatt az adó alapja vagy mértéke az adóévre módosul, az előleg összegét ennek figyelembevételével kell megállapítani.



8. §.


Az adóelőleg és az adó megfizetésének esedékességét az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. állapítja meg.



Záró rendelkezések


9. §.


  1. Jelen rendelet szabályai 2010. január 01. napján lépnek hatályba.


  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kötegyán Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adóról szóló 17/2006. (XII.15.)  számú rendelete, valamint az ezt módosító 18/2007. (XII.12.) önk.  rendelet.


Kötegyán, 2009. november 24.





Nagyné Felföldi Ilona                                                          Dr. Strassburger Gyöngyi

    polgármester                                                                                         körjegyző



Kihirdetési záradék.

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2009. november 24-én megalkotta a 16/2009. (XI.25.) számú rendeletét, amely 2009.november 25. napján kihirdetésre került.


Kötegyán, 2009. november 25.



                                                                                               Dr. Strassburger Gyöngyi

                                                                                                                körjegyző


[1]

Módosította a 9/2013. (V.29.) önk. rendelet 1. §-a. Hatályos: 2013. május 29.